Guide , Ξενοδοχεία να μείνεις

20 ξενοδοχεία θα μείνουν ανοικτά τον χειμώνα

Τους χειμερινούς μήνες πέρσι παρέμειναν ανοικτά 34 από τα 45 ξενοδοχεία της επαρχίας ενώ το 2018- 2019 παρέμειναν ανοικτά 29 από τα 43

Δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020

Από τις περίπου 819 ξενοδοχειακές μονάδες θα παραμείνουν ανοικτές λιγότερες από 20 κατά τους χειμερινούς μήνες 2020 – 2021, παρά τα μέτρα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων από την κυβέρνηση και το σχέδιο προώθησης του εγχώριου τουρισμού, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι τονίζουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα παραμείνει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες για την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στην ίδια την κοινότητα είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να αποκλειστεί από τη μεγαλύτερη αγορά της, τη Βρετανία, ενώ η ανεξέλικτή διασπορά του ιού σε διεθνές επίπεδο ανάγκασε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν δραστικά μέτρα διακίνησης των πολιτών τους.

Ως εκ τούτου είναι πολύ στενά πλέον τα περιθώρια έλευσης τουριστών στην Κύπρο παρά τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, όπως τονίζουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι θα παραμείνουν ανοικτές μόνο 10 ξενοδοχειακές μονάδες από τις περίπου 200 που είχαν ανοίξει μετά το lockdown, οι οποίες θα είναι τεσσάρων, τριών και δύο αστέρων, καμία πέντε αστέρων.

Ο κ. Μιχαηλίδης, υπενθύμισε ότι τους χειμερινούς μήνες 2019 – 2020 είχαν παραμείνει ανοικτές 38 μονάδες από τις 106 αδειούχες. 

Τη χρυσή χρονιά για τον τουρισμό του 2018-2019, το χειμώνα παρέμειναν ανοικτά 66 από τα 103 αδειούχα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου.

Διευκρίνισε ότι «οι περισσότερες έχουν ήδη κλείσει, ενώ οι υπόλοιπες θα κλείσουν αφού φύγει και ο τελευταίος τουρίστας». Πρόσθεσε ότι «οι κρατήσεις τουριστών είναι πλέον μηδενικές, το ίδιο και από την εγχώρια αγορά παρά την παράταση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο που έδωσε το υφυπουργείο τουρισμού στο σχέδιο προώθησης της εγχώριας αγοράς.

Το βλέμμα των ξενοδόχων είναι τώρα στραμμένο στην τουριστική σεζόν 2021, είπε, σημειώνοντας ότι «υπό τα σημερινά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη διότι δεν γνωρίζουμε πως θα επηρεαστούν οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουριστικοί πράκτορες και οι διοργανωτές ταξιδιών. Άλλες χρονιές από το Δεκέμβριο ξεκινούσαν οι κρατήσεις, σήμερα κανένας δεν ξέρει πως θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα».

Δυο μόνο ξενοδοχεία στην επαρχία Αμμοχώστου
Στην επαρχία Αμμοχώστου που τα τελευταία χρόνια οι ξενοδόχοι έκαναν φιλότιμες προσπάθειες για να αυξήσουν τον αριθμό των μονάδων που θα παρέμεναν ανοικτές και τους χειμερινούς μήνες, επέστρεψαν στους μονοψήφιους αριθμούς καθώς από τα 239 ξενοδοχεία που διαθέτει η περιοχή, θα παραμείνουν ανοικτά μόνο δύο, ένα στην Αγία Νάπα και ένα στον Πρωταρά, δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων ΔώροςΤάκας.

Την περσινή χειμερινή περίοδο 2019-2020 παρέμειναν σε λειτουργία 20 από τα 182 αδειούχα ξενοδοχεία, δηλαδή 6 περισσότερα από τη χρονική περίοδο 2018-2019 που παρέμειναν ανοικτά 14 από τα 175.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκα, «η τουριστική βιομηχανία της περιοχής έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την υγειονομική κρίση λόγω της μεγάλης εξάρτισης της από τον τουρισμό γι’ αυτό δεν θα αντέξει ακόμη ένα 2020. Ούτε οι ξενοδόχοι, ούτε οι καταστηματάρχες και εστιάτορες, αλλά ούτε και αυτοί που το εισόδημα τους εξαρτάται από τον τουρισμό».

Σημείωσε ότι «η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για τη βιομηχανία» και επεσήμανε ότι «εάν την ερχόμενη σεζόν δεν καλύψουμε έστω και το 40% του 2019 τότε θα μιλάμε για μια δραματική εξέλιξη και για την τουριστική σεζόν του 2021».

Οι τελευταίες σε διεθνές επίπεδο επιδημιολογικές εξελίξεις εξανέμισαν κάθε ελπίδα για κάθοδο των ποδοσφαιρικών ομάδων που έρχονταν κάθε χρόνο στην Αγία Νάπα για να γυμναστούν αλλά και των έστω λιγοστών long-stayers, δηλαδή των σκανδιναβών συνταξιούχων που διέμεναν στα ξενοδοχεία της περιοχής τους χειμερινούς μήνες, επεσήμανε.

Αναμένουμε στήριξη και για τις επιχειρήσεις μας
Στη Λάρνακα από τα μεγάλα ξενοδοχεία θα παραμείνει ανοικτό μόνο ένα και κάποιες μικρές μονάδες των 50 έως 100 κλινών στο κέντρο της πόλης επειδή έχουν την ευελιξία να λειτουργούν τα εστιατόρια και τις καφετέριες τους, δήλωσε η πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων Ιωάννα Φλωρεντιάδου.

Τους χειμερινούς μήνες πέρσι παρέμειναν ανοικτά 34 από τα 45 ξενοδοχεία της επαρχίας ενώ το 2018- 2019 παρέμειναν ανοικτά 29 από τα 43.

Σύμφωνα με την κ. Φλωρεντιάδου, οι ξενοδόχοι πέραν του μέτρου στήριξης των εργαζομένων ανέμεναν από την κυβέρνηση και μέτρα στήριξης των ιδίων των ξενοδόχων για το κομμάτι όπως διευκρίνισε «που αφορά τα λειτουργικά έξοδα μας όπως το ρεύμα, το νερό, τα δημοτικά τέλη, τα σκύβαλα και το αποχετευτικό διότι οι ζημιές που έχουμε υποστεί είναι τεράστιες».

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close