Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2020
Το Χονγκ Κονγκ, η Ζυρίχη και το Παρίσι είναι οι τρεις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το κόστος ζωής.
Η Σιγκαπούρη και η Οσάκα, που πέρσι βρίσκονταν στην ίδια θέση με το Χονγκ Κονγκ, έχουν υποχωρήσει στην κατάταξη.
Η ετήσια έρευνα του Economist Intelligence Unit ειδικότερα, ανέφερε πως οι τιμές στη Σιγκαπούρη μειώθηκαν λόγω της μαζικής «εξόδου» ξένων εργαζομένων λόγω της πανδημίας που έπληξε τον πλανήτη.
Οι περισσότερες πόλεις της Κίνας έχουν ανέβει στην κατάταξη, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.
Ο Ουπασάνα Ντουτ, επικεφαλής του Economist Intelligence Unit για το παγκόσμιο κόστος ζωής, σχολίασε σχετικά: «Oι ασιατικές πόλεις κυριαρχούν παραδοσιακά στην κατάταξη τα τελευταία χρόνια, αλλά η πανδημία έχει αλλάξει τα περισσότερα δεδομένα». Η Μπανγκόκ έπεσε επίσης είκοσι θέσεις και τώρα είναι η 46η πιο ακριβή πόλη.
Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα εστιάζει κυρίως στον απόδημο πληθυσμό, με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από πολυεθνικές ώστε να τους βοηθήσουν να υπολογίσουν το κόστος των επαγγελματικών ταξιδιών.
Ακριβή Ευρώπη
Οι πόλεις της Αμερικής, της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης έχουν γίνει φθηνότερες από πέρσι, ενώ οι πόλεις της Δυτικής Ευρώπης έχουν γίνει πιο ακριβές.
Στη Δυτική Ευρώπη βρίσκονται τέσσερις από τις δέκα πιο ακριβές πόλεις της λίστας, με τη Ζυρίχη και το Παρίσι να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση.
Η Γενεύη και η Κοπεγχάγη είναι έβδομη και ένατη αντίστοιχα.
Αυτό αντανακλά εν μέρει τη σχετική ισχύ των ευρωπαϊκών νομισμάτων σε έναν δείκτη που συγκρίνει κάθε πόλη με το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη.
Το τοπ 10 ολοκληρώνεται με τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Τελ Αβίβ. Από την άλλη, τη λίστα με τις δέκα πόλεις με το χαμηλότερο κόστος ζωής συμπληρώνουν το Καράτσι (Πακιστάν), το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), το Αλγέρι (Αλγερία) και τα Μπανγκαλόρ και Τσενάι, στην Ινδία.
Ακριβά τσιγάρα, φθηνά μπλουζάκια
Ο παγκόσμιος δείκτης κόστους ζωής της EIU συνέκρινε τις τιμές 138 αγαθών και υπηρεσιών σε περίπου 130 μεγάλες πόλεις τον Σεπτέμβριο.
Συνολικά, αυτές ήταν σε σταθερό επίπεδο, αλλά η έκθεση ανέφερε ότι εκείνες των βασικών αγαθών ήταν πιο ανθεκτικές από αυτές των μη βασικών αγαθών.
Οι τιμές επηρεάστηκαν επίσης από υλικοτεχνικές προκλήσεις, όπως η έλλειψη αγαθών σε ορισμένες κατηγορίες.
Ο Ντουτ ανέφερε πως «όσον αφορά τα καταναλωτικά αγαθά, σημειώθηκε απότομη αύξηση του κόστους των υπολογιστών, ενώ οι τιμές των ενδυμάτων σημείωσαν πτώση».
(Με πληροφορίες από BBC)
Σχετικά

Καλοκαιρινές εξορμήσεις στο βουνό: 40+3 ορεινά χωριά για να ανακαλύψεις
Τι κι αν οι παραλίες ξεχειλίζουν από λουόμενους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, για πολλούς το καλοκαίρι στο βουνό έχει άλλη χάρη!

Καιρός: Ανεβαίνει στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία με... βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Κατεδαφίστηκε ιστορικό κέντρο δεξιώσεων στη Λευκωσία (vids)
Ήταν για δεκαετίες το σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής της Λευκωσίας

Οι top σεξουαλικές πόλεις του κόσμου – Η πιο «καυτή» πόλη της Ελλάδας τα σπάει και όχι μόνο τουριστικά
Τι κάνει μια πόλη… ακαταμάχητη;

O ιδανικός προορισμός για ταξίδι χωρίς πολυκοσμία τον Ιούλιο
Ένας ονειρικός προορισμός, όπου η ιστορία συναντά τη μεσογειακή ομορφιά και τη γαλήνη της θάλασσας


Η Pafilia Πιστοποιείται ως Great Place to Work για Δεύτερη Συνεχόμενη Χρονιά
Το να είναι κάποιος Great Place to Work δεν είναι απλώς ένας τίτλος· είναι αντανάκλαση των βασικών μας αξιών: εμπιστοσύνη, σεβασμός, συνεργασία και κοινός σκοπός

Squid Game 3: Είδαμε το συγκλονιστικό φινάλε μιας αλληγορίας για την εποχή μας
Η Κορέα ξαναγράφει την παγκόσμια τηλεοπτική γλώσσα με ένα φινάλε γεμάτο σύμβολα, ελπίδα και σκοτεινή αλήθεια

Το πάρκο που ετοιμάζουν στην Αραδίππου, θα είναι υπέροχο!
Αρχίζουν Ιούλιο εργασίες για νέο δημοτικό πάρκο στην Αραδίππου!

Kawacom’s και Enavsma Foundation ενώνουν δυνάμεις!
Χορήγηση υποτροφίας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

Άνδρος: 24 ώρες στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
Εκεί που το γαλάζιο αγκαλιάζει τη φύση και την παράδοση
