Δημοσιεύτηκε στις 06 Δεκεμβρίου 2020
Οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, ο Δίας και ο Κρόνος, θα εμφανιστούν πιο κοντά ο ένας στον άλλο στο νυχτερινό ουρανό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων, σε μια προσέγγιση που θα συμβεί για πρώτη φορά τα τελευταία 800 χρόνια, λένε οι αστρονόμοι.
Και οι δύο γίγαντες του πλανητικού μας συστήματος, πλησιάζουν σταδιακά ο ένας τον άλλο από τις αρχές του καλοκαιριού και θα εμφανιστούν σχεδόν ως ένας «διπλός πλανήτης» στις 21 Δεκεμβρίου.
Το φαινόμενο, γνωστό ως «σύνοδος», μπορεί να γίνει ορατό από οπουδήποτε στη Γη, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

Στην κοντινότερη θέση τους μετά από πολλές εκατοντάδες χρόνια, οι δύο πλανήτες θα εμφανίζονται πως απέχουν λιγότερο από το πλάτος ενός «γεμάτου» φεγγαριού - από το χειμερινό ηλιοστάσιο και μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.
Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».

Άλλοι ανέφεραν ότι οι «τρεις σοφοί» θα μπορούσαν να ακολουθούν μια τριπλή σύνοδο του Δία, του Κρόνου και της Αφροδίτης για να φτάσουν στη φάτνη που γεννήθηκε ο Ιησούς.
Παρόλο που η Αφροδίτη δεν θα είναι ορατή ως μέρος της διάταξης των πλανητών του 2020, θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα εντυπωσιακό αστρονομικό θέαμα, με όσους βρίσκονται στον Ισημερινό να έχουν ρτην καλύτερη θέα, ωστόσο η «σύνοδος» θα είναι ορατή και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Πηγή: protothema
Σχετικά
Η Πρεσβεία του Ισραήλ παρουσιάζει την ψηφιακή έκδοση «Όταν η Αφροδίτη συνάντησε τον βασιλιά Δαυίδ»
Η εκδήλωση σηματοδότησε τόσο την επίσημη παρουσίαση της έντυπης έκδοσης όσο και την κυκλοφορία της σε νέα ψηφιακή μορφή
Η «Πανσέληνος της Συγκομιδής» φωτίζει τον ουρανό
Πότε κορυφώνεται η εντυπωσιακή πανσέληνος του Σεπτεμβρίου
Το PlayPlanet άλλαξε επίπεδο: Η νέα cosmic εποχή του απόλυτου προορισμού διασκέδασης
Ο Γενικός Διευθυντής του PlayPlanet, Ραφαήλ Χατζημιτσής, μιλά για την εξέλιξη του χώρου, τη νέα εμπειρία που προσφέρει και τα σχέδια για το μέλλον.
To σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Στους 31 βαθμούς ο υδράργυρος – Βροχερό σκηνικό από την Κυριακή
Μόλις ανακοινώθηκε ο Βασιλιάς του Λεμεσιανού Καρναβαλιού για το 2027
Άνθρωπος με βαθιά αγάπη για το Λεμεσιανό Καρναβάλι και ενεργή παρουσία στον θεσμό εδώ και χρόνια, ο Σπύρος αποτελεί μέλος της μεγάλης καρναβαλίστικης οικογένειας της πόλης
Ποια είναι τα 3 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτώ στο Λονδίνο;
Τρεις διαφορετικές γαστρονομικές στάσεις αποκαλύπτουν το Λονδίνο μέσα από γεύσεις, γειτονιές και ιστορίες.
Ξεκίνησαν οι πτήσεις Λάρνακας-Μαδρίτης με τη Wizz Air
Επιπλέον, η Wizz Air άνοιξε φέτος τις πόρτες της Ακαδημίας Πιλότων της (WAPA) στους Κύπριους
Αυτή είναι η πιο «ευτυχισμένη» πόλη για διακοπές στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Εννέα ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στο top 10 των πιο ευτυχισμένων πόλεων για διακοπές στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Αθήνα.
Η Lidl Κύπρου επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί την πρώτη γενιά Stores Co-Managers
Είκοσι δύο μέλη του #teamlidl ολοκλήρωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης για να αναλάβουν έναν νέο, κομβικό ρόλο στα καταστήματα της εταιρείας.
Στη λίστα των κορυφαίων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε 9 επιστημονικά πεδία
Στις θέσεις 76 –100 παγκοσμίως στο πεδίο Αυτοματισμού και Ελέγχου, άνοδος στη Φυσική, παρουσία της Κλινικής Ιατρικής και σταθερά ισχυρές επιδόσεις σε σειρά επιστημονικών πεδίων
Άγιος Σωζόμενος: Το ερειπωμένο χωριό στη Λευκωσία και η θρυλική ιστορία του
Το εγκαταλελειμμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου, κοντά στη Λευκωσία, έχει ερειπωθεί από το 1964 και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.
Βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: