Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021
Η μάντρα της Τζιεραμίδας στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά: Αναδιαμορφώθηκε από το Τμήμα Δασών το 2015 στα πλαίσια της πολιτικής του Τμήματος για ανάδειξη της πολιτιστική μας κληρονομίας στα δάση της Κύπρου.
Η μάντρα της Τζιεραμίδας είναι μια λιτή ξερολιθική κατασκευή που πιθανολογείται ότι εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1950 και αποτελεί μάρτυρα της ζωής του βοσκού και της δραστηριότητας του μέσα στο δάσος. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της παραπέμπει στη χρήση της Μάντρας για άρμεγμα των κοπαδιών της περιοχής. Οι ξερολιθικές κατασκευές έχουν μεγάλη πολιτιστική αλλά και περιβαλλοντική αξία γιατί βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη φυτών και ζώων.
Η πρώτη αυλή διαθέτει μικρό χώρο, ο οποίος ονομαζόταν ριφομάντρι, στον οποίο φυλάσσονταν τα μικρά κατσίκια (ερίφια) μέχρι να τελειώσει το άρμεγμα. Στο δεύτερο χώρο υπάρχει στέγαστρο (το στιάδι), στο οποίο τοποθετούνταν διάφορα χρήσιμα σκεύη του βοσκού όπως η βούρκα. Το εσωτερικό της μάντρας ήταν πλακόστρωτο, πιθανότατα για να αποφεύγεται η δημιουργία σκόνης που θα μόλυνε το γάλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Α. Κωνσταντίνου
Σχετικά
Το «καταπράσινο» ελληνικό νησί που ξεχώρισε στη λίστα των Times με τους κορυφαίους προορισμούς
Το ελληνικό νησί που βρέθηκε δεύτερο στη λίστα με τα ιδανικότερα μέρη για διακοπές τον Ιούνιο
Ανακαλύψαμε δύο κομψά σπιτάκια στο χωριό, για άνετες διακοπές στη φύση
Δύο πανέμορφα πέτρινα σπίτια στην καρδιά της κυπριακής υπαίθρου υπόσχονται μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας
Το νέο ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας με τη μεγαλύτερη πισίνα της περιοχής, σε καλεί για βουτιές
The Nines: Το νέο high-end ξενοδοχείο επαναπροσδιορίζει την εμπειρία της luxury φιλοξενίας στην Αγία Νάπα
Πέντε νέες βραβεύσεις για το Columbia Beach Resort στα Cyprus Tourism Awards 2025
Τρία Gold Awards επιβεβαιώνουν τη διαχρονική του θέση ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς πολυτελούς φιλοξενίας στην Κύπρο
Ένα σπάνιο ουράνιο υπερθέαμα θα καθηλώσει τον κόσμο στις 12 Αυγούστου
Mια ολική έκλειψη ηλίου θα δημιουργήσει ένα ουράνιο θέαμα στον ουρανό για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, στις 12 Αυγούστου.
Στον Πρωταρά οι βάρκες μεταμορφώθηκαν σε βιβλιοθήκες κι έπιασαν θέση στις παραλίες
Oι βάρκες-όνειρο στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, έβαλαν πλώρη για τη γνώση.
Ο Πρωταράς φέτος έχει 18 βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες
Πρώτη θέση παγκύπρια για τον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας στις Γαλάζιες Σημαίες 2026