Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021
Τα έντομα θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να υιοθετούνται και από την ευρωπαϊκή κουζίνα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τα σκουλήκια πια θεωρούνται κι επίσημα κατάλληλα για κατανάλωση.
Τα ιχθυοσκώληκα, που είναι προνύμφες σκαθαριών και όχι σκουλήκια, χρησιμοποιούνται ήδη ως συστατικό τροφής για κατοικίδια. Oι ερευνητές λένε ότι η «ο παράγοντας της αηδίας» θα καθυστερήσει το συγκεκριμένο είδος να αναρριχηθεί στις λίστες των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Τα ιχθυοσκώληκα είναι τα πρώτα έντομα που έχουν εγκριθεί για κατανάλωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να χρησιμοποιηθού αποξηραμέν σε κάρι, αλλά και ως αλεύρι για παρασκευή μπιστκότων, ζυμαρικών και ψωμιών.
Πλούσια σε πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες, οι προνύμφες σκαθαριών είναι πιθανό να είναι το πρώτο από πολλά έντομα που θα εμφανιστούν στα ευρωπαϊκά πιάτα τα επόμενα χρόνια.
Ο επιστήμονας τροφίμων της EFSA, Ερμόλαος Βερβέρης, είπε: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων στον τομέα των βρώσιμων εντόμων».
Οι άνθρωποι σε πολλά μέρη του πλανήτη - συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας - ήδη τους έχει γίνει συνήθεια να μπαίνουν σε εστιατόρια και να απολαμβάνουν έντομα και μπέργκερ με τριζόνια.
Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώσει την έγκριση της EFSA, τέτοια τρόφιμα θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη.
Πάντως, ο Τζιοβάνι Σογκάρι, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πάρμο, εξηγεί ότι οι κοινωνικές και πολιτστικές μας εμπειρίες θα καθυστερήσουν την υιοθέτηση τέτοιων συνηθειών.
Η EFSA δήλωσε ότι είχε λάβει 156 αιτήσεις για αξιολογήσεις ασφάλειας ”νέων τροφίμων” από το 2018, καλύπτοντας τα πάντα, από τρόφιμα που προέρχονται από φύκια έως μια σειρά από έντομα.
Σχετικά

Η παγωταρία Pahit Ice στην Αγία Νάπα μετακομίζει σε νέα, ανανεωμένη τοποθεσία
Ο χώρος εκείνος άλλαξε μορφή και έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες του αλλιώς

Πρωινός καφές πλάι στο κύμα σε αγαπημένα στέκια της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά
20 επιλογές που είναι must αυτό το καλοκαίρι

Η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί παγκόσμια έλλειψη φυστικιών
Οι παγκόσμιες τιμές των πυρήνων εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο

20 νόστιμα εστιατόρια για μεσημέρι Κυριακής στο βουνό
Εξόρμηση και καλό φαγητό την Κυριακή

Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ στο Παρίσι
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Maison Heloise, διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Αρζεντέιγ, βόρειο προάστιο του Παρισιού

Το La Petite Maison υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα μοναδικό πάρτι
Το πολυβραβευμένο LPM γιορτάζει την άφιξη της νέας σεζόν με το επίσημο opening του μαγευτικού εξωτερικού χώρου του και με ένα εντυπωσιακό πάρτι στις 26 Απριλίου!

Επιστροφή στις πιο όμορφες αυλές της πόλης
Βγαίνουμε στις δροσερές αυλές για καλό φαγητό με την παρέα

Pelican restaurant: Μία ψαροταβέρνα, μία ιστορία... κι ένας πελεκάνος που την έκανε θρύλο!
Με γεύσεις που κρατούν την παράδοση δεκαετιών

Πρώην παντοπωλείο σε χωριό της Πιτσιλιάς, μεταμορφώθηκε σε γουστόζικο εστιατόριο
Μία ακόμα καλή αφορμή για εξόρμηση και μίνι εκδρομή στην ορεινή Κύπρο για φαγητό και καφέ

Έρχονται δύο μοναδικά wine masterclasses για το κυπριακό κρασί στο Winecore
Το κρασί γίνεται εμπειρία, και εσύ ο πρωταγωνιστής

Γνωστό street food μαγαζί της Λεμεσού κλείνει και επιστρέφει αλλαγμένο
Ετοιμάζεται να μας φέρει μία ολοκαίνουργια γαστρονομική περιπέτεια που είναι φρέσκια, τολμηρή και εντελώς απροσδόκητη

Η δημοφιλής ελληνική αλυσίδα με τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, προσγειώνεται στη Βυζαντίου
Νέο κατάστημα για το γευστικό franchise της Ελλάδας που κατακτά και την Κύπρο