Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021
Όλο και κάποιο μέρος επιθυμείς να επισκεφτείς πρώτα, μετά το lockdown. Αν σταθεροποιηθούν τα πράγματα και οι συνθήκες το επιτρέψουν, κάλλιστα, μπορείς να επισκεφτείς τις ομορφιές της Κύπρου και γιατί όχι να ξεκουραστείς από όλα αυτά που σε κουράζουν και σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά.
Είναι γνωστό πως η Κύπρος αν και μικρό νησί, έχει άπειρες ομορφιές που την κάνουν στο χάρτη να φαίνεται τεράστια. Από πού να ξεκινήσουμε; Από τις θάλασσες, τις καταγάλανες με την υπέροχη αμμουδιά ή το πράσινο της φύσης και του καθαρού αέρα που προσφέρουν τα βουνά της;
Αν και η θάλασσα σε μαγνητίζει ό, τι καιρό κι αν κάνει, εντούτοις το χειμώνα «μυρίζει» λίγο περισσότερο το βουνό, το πράσινο και κάτι σε ωθεί για εξερεύνηση και για το «κάτι διαφορετικό». Τι λες για μονοπάτια, βρύσες, καταρράκτες και παραδοσιακά σοκάκια;
Συγκεκριμένα, ο φωτογράφος Κυριάκος Παπαντωνίου, μας «ταξιδεύει» σε τρία διαφορετικά χωριά, δίνοντάς μας την ελπίδα ότι σύντομα οι δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε θα περάσουν και θα επιστρέψουμε όλοι πίσω στην καθημερινότητά μας και στις αξέχαστες μέρες απόδρασης.
Για αρχή…κρατάμε αυτό που μας είπε ότι «κάθε φορά που βρίσκεται σε τέτοιες, ξεχωριστές τοποθεσίες, νιώθει σαν πρωταγωνιστής σ’ ένα παραμύθι». Όπως ανέφερε, «και με απλά λόγια, όπως είπε και ο βραβευμένος φωτογράφος Destin Sparks "Photography is the Story I Fail to Put Into Words"».
Άρσος της Επαρχίας Λεμεσού
Το χωριό Άρσος μπορείς να το συναντήσεις σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Λεμεσό και 45 χιλιομέτρων από την Πάφο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Κύπρου και το περικυκλώνουν πολλές ομορφιές που αξίζει να επισκεφτείς.
Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει μεταξύ άλλων, είναι το μονοπάτι της φύσης, που ακούει στο όνομα «6 βρύσες». Εκεί, όλες οι αισθήσεις σου «ξυπνούν», χάρη του τρεχούμενου νερού και όλων των εικόνων που δημιουργούνται. Η φυσική, πάντως, ομορφιά αναδύεται σ ’όλο της το μεγαλείο με υπέροχα χρώματα, μυρωδιές και ήχους. Και αυτό μπορείς να το δεις και από τις φωτογραφίες.
Γεροβάσα-Τρόζενα, σύνορα Επαρχίας Λεμεσού και Πάφου
Αν είσαι από τους τύπους που τους αρέσει η εξερεύνηση, κάλλιστα θα λατρέψεις την Γερόβασα-Τρόζενα. Πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο παράδεισο που γειτνιάζει, μεταξύ άλλων, με τα χωριά Βάσα Κοιλανίου και Πραστιό Κελλακίου. Αν και είναι δύο κοινότητες, πάνε πάντοτε μαζί, επειδή είναι η μία ακριβώς δίπλα στην άλλη αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι το «Γιοφύρι της Τρόζενας», που δημιουργεί ένα κλίμα, γεμάτο μυστήριο και είναι σαν να είσαι πρωταγωνιστής σε αστυνομική ταινία. Αν σταθείς τυχερός θα αντικρίσεις και το τρεχούμενο νερό από τους «Καταρράκτες των Παραδεισιών» που αξίζει ένα ακόμα click.
Τα πετρόκτιστα, εγκαταλελειμμένα σπίτια, θα σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, αφήνοντάς σε να φανταστείς και να δημιουργήσεις.
Μουτουλλάς της Επαρχίας Λευκωσίας
Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, «χωμένο» κυριολεκτικά στην κοιλάδα της Μαραθάσας. Τα πιο κοντινά του χωριά είναι ο Καλοπαναγιώτης και ο Πεδουλάς, εξίσου πανέμορφα. Πολλές είναι οι λέξεις που το χαρακτηρίζουν εντούτοις τα «Λουτρά της Ρήγαινας» και το «Χλιο» είναι αυτά που κάνουν αμέσως το click, στο μυαλό μας, καταλαβαίνοντας ότι αναφερόμαστε στον Μουτουλλά.
Αυτά τα δύο σημεία τα συναντάς στο κυκλικό, ολοπράσινο μονοπάτι της φύσης, έκτασης περίπου ενάμιση χιλιομέτρου. Εκεί, σίγουρα θα βρεις όλες τις πληροφορίες για να καταλάβεις πόση ιστορία κρύβει το συγκεκριμένο χωριό. Οι πινακίδες θα σου πουν τα πάντα• την ίδια ώρα όμως, και οι φιλόξενοι κάτοικοί του.
*Όλες οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν κατόπιν παραχώρησης άδειας του κατόχου τους.
Σχετικά
Αυτός είναι ο δημοφιλής καλλιτέχνης που θα ανέβει στη σκηνή των 21ων Βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026
Ο σημαντικότερος θεσμός που τιμά τη γυναικεία παρουσία, δημιουργικότητα και προσφορά στην Κύπρο επιστρέφει για 21η χρονιά
Αναμένονται βροχές σήμερα και τις επόμενες μέρες – Στους 33°C ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Δημοφιλές ξενοδοχείο της Λεμεσού τιμάται με ένα MICHELIN Key
Μια νέα διάκριση που αναγνωρίζει την τέχνη της φιλοξενίας
€10.000 για να μετακομίσεις στην Ελλάδα – Tι ισχύει για οικογένειες από την Κύπρο
Ποιοι μπορούν να λάβουν την ενίσχυση
5 low budget προορισμοί για solo φθινοπωρινή απόδραση
Ιδανικοί προορισμοί, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για μοναχικές εξορμήσεις την περίοδο του φθινοπώρου
Οι καλύτεροι προορισμοί για να ταξιδέψεις τον Οκτώβρη
Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να ταξιδεύετε μόνο και μόνο επειδή τελειώνει το έτος
Τα ταξίδια έχουν πλέον και… γεύση: Αθήνα, Μύκονος και Σαντορίνη στις κορυφαίες food & drink εμπειρίες του κόσμου
Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται μια γαστρονομική βόλτα στο Ρέικιαβικ, με στάσεις από food trucks έως εστιατόρια
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τα 21α Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026
Ο σημαντικότερος θεσμός που τιμά τη γυναικεία παρουσία, δημιουργικότητα και προσφορά στην Κύπρο επιστρέφει για 21η χρονιά
Η Λευκωσία μόλις κέρδισε ένα MICHELIN Key
Πρώτο Michelin Key για το Amyth of Nicosia - Διατηρεί τη διάκρισή του το Amyth of Mykonos
Αυτές είναι οι 20 καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο για το 2026
Μόλις έξι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη 20άδα
Γιατί αυτή η ιταλική πόλη είναι ο τέλειος προορισμός για ένα Σαββατοκύριακο το φθινόπωρο
Όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε μια απο τις ωραιότερες ιταλικές πόλεις, τη Βερόνα, το φθινόπωρο.
Φιλανθρωπικό Δείπνο «Dinner For Life» Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Μια ξεχωριστή βραδιά, που ένωσε την κομψότητα, τη μουσική και, πάνω απ’ όλα, την προσφορά