Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021
Όλο και κάποιο μέρος επιθυμείς να επισκεφτείς πρώτα, μετά το lockdown. Αν σταθεροποιηθούν τα πράγματα και οι συνθήκες το επιτρέψουν, κάλλιστα, μπορείς να επισκεφτείς τις ομορφιές της Κύπρου και γιατί όχι να ξεκουραστείς από όλα αυτά που σε κουράζουν και σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά.
Είναι γνωστό πως η Κύπρος αν και μικρό νησί, έχει άπειρες ομορφιές που την κάνουν στο χάρτη να φαίνεται τεράστια. Από πού να ξεκινήσουμε; Από τις θάλασσες, τις καταγάλανες με την υπέροχη αμμουδιά ή το πράσινο της φύσης και του καθαρού αέρα που προσφέρουν τα βουνά της;
Αν και η θάλασσα σε μαγνητίζει ό, τι καιρό κι αν κάνει, εντούτοις το χειμώνα «μυρίζει» λίγο περισσότερο το βουνό, το πράσινο και κάτι σε ωθεί για εξερεύνηση και για το «κάτι διαφορετικό». Τι λες για μονοπάτια, βρύσες, καταρράκτες και παραδοσιακά σοκάκια;
Συγκεκριμένα, ο φωτογράφος Κυριάκος Παπαντωνίου, μας «ταξιδεύει» σε τρία διαφορετικά χωριά, δίνοντάς μας την ελπίδα ότι σύντομα οι δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε θα περάσουν και θα επιστρέψουμε όλοι πίσω στην καθημερινότητά μας και στις αξέχαστες μέρες απόδρασης.
Για αρχή…κρατάμε αυτό που μας είπε ότι «κάθε φορά που βρίσκεται σε τέτοιες, ξεχωριστές τοποθεσίες, νιώθει σαν πρωταγωνιστής σ’ ένα παραμύθι». Όπως ανέφερε, «και με απλά λόγια, όπως είπε και ο βραβευμένος φωτογράφος Destin Sparks "Photography is the Story I Fail to Put Into Words"».
Άρσος της Επαρχίας Λεμεσού

Το χωριό Άρσος μπορείς να το συναντήσεις σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Λεμεσό και 45 χιλιομέτρων από την Πάφο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Κύπρου και το περικυκλώνουν πολλές ομορφιές που αξίζει να επισκεφτείς.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει μεταξύ άλλων, είναι το μονοπάτι της φύσης, που ακούει στο όνομα «6 βρύσες». Εκεί, όλες οι αισθήσεις σου «ξυπνούν», χάρη του τρεχούμενου νερού και όλων των εικόνων που δημιουργούνται. Η φυσική, πάντως, ομορφιά αναδύεται σ ’όλο της το μεγαλείο με υπέροχα χρώματα, μυρωδιές και ήχους. Και αυτό μπορείς να το δεις και από τις φωτογραφίες.
Γεροβάσα-Τρόζενα, σύνορα Επαρχίας Λεμεσού και Πάφου
Αν είσαι από τους τύπους που τους αρέσει η εξερεύνηση, κάλλιστα θα λατρέψεις την Γερόβασα-Τρόζενα. Πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο παράδεισο που γειτνιάζει, μεταξύ άλλων, με τα χωριά Βάσα Κοιλανίου και Πραστιό Κελλακίου. Αν και είναι δύο κοινότητες, πάνε πάντοτε μαζί, επειδή είναι η μία ακριβώς δίπλα στην άλλη αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι το «Γιοφύρι της Τρόζενας», που δημιουργεί ένα κλίμα, γεμάτο μυστήριο και είναι σαν να είσαι πρωταγωνιστής σε αστυνομική ταινία. Αν σταθείς τυχερός θα αντικρίσεις και το τρεχούμενο νερό από τους «Καταρράκτες των Παραδεισιών» που αξίζει ένα ακόμα click.

Τα πετρόκτιστα, εγκαταλελειμμένα σπίτια, θα σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, αφήνοντάς σε να φανταστείς και να δημιουργήσεις.


Μουτουλλάς της Επαρχίας Λευκωσίας
Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, «χωμένο» κυριολεκτικά στην κοιλάδα της Μαραθάσας. Τα πιο κοντινά του χωριά είναι ο Καλοπαναγιώτης και ο Πεδουλάς, εξίσου πανέμορφα. Πολλές είναι οι λέξεις που το χαρακτηρίζουν εντούτοις τα «Λουτρά της Ρήγαινας» και το «Χλιο» είναι αυτά που κάνουν αμέσως το click, στο μυαλό μας, καταλαβαίνοντας ότι αναφερόμαστε στον Μουτουλλά.

Αυτά τα δύο σημεία τα συναντάς στο κυκλικό, ολοπράσινο μονοπάτι της φύσης, έκτασης περίπου ενάμιση χιλιομέτρου. Εκεί, σίγουρα θα βρεις όλες τις πληροφορίες για να καταλάβεις πόση ιστορία κρύβει το συγκεκριμένο χωριό. Οι πινακίδες θα σου πουν τα πάντα• την ίδια ώρα όμως, και οι φιλόξενοι κάτοικοί του.

*Όλες οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν κατόπιν παραχώρησης άδειας του κατόχου τους.
Σχετικά

Το The Piano Tour υποψήφιο για σημαντική διεθνή βράβευση!
Μέσω του The Piano Tour, η κλασική μουσική έχει έως σήμερα διασχίσει αυτοκινητόδρομους, ανέβει σε ταράτσες, παίξει ποδόσφαιρο, τρέξει σε βραδινό αγώνα δρόμου, ταξιδεύσει πίσω στον χρόνο και καταρρίψει ακόμη και ρεκόρ Guinness!

5 πόλεις στην Ευρώπη που πρέπει να επισκεφτείς έστω μια φορά στη ζωή σου
Μην χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά αυτές τις πόλεις

Στους 37°C η θερμοκρασία - Πότε αναμένεται αισθητή πτώση
Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


H Ryanair σε ταξιδεύει σε 3 υπέροχους προορισμούς με τιμές από €18.99
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για φθινοπωρινά ταξίδια, σε συναρπαστικούς

Αυτά είναι τα 8 Χριστουγεννιάτικα Xωριά που θα μας μεταφέρουν τη μαγεία των εορτών
Χριστουγεννιάτικα Χωριά σε 8 υπέροχους ορεινούς προορισμούς

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, έρχονται πτώση θερμοκρασίας και βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

20 χρόνια Madame Figaro Awards: Μάθαμε πότε θα διεξαχθούν τα 20ά βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς
Η μεγάλη βραδιά πλησιάζει

Βραβεία Εmmy: Θρίαμβος για Adolescence και The Studio - Αναλυτικά οι νικητές
Το Adolescence του Netflix και το The Studio του Apple TV+ σάρωσαν στα Emmy 2025 με πολλά βραβεία - Τα πολιτικά μηνύματα που κυριάρχησαν στη βραδιά