Guide

Εσύ τι ξέρεις για τις ονομασίες αυτών των χωριών;

Επιλέξαμε για σένα 5 όμορφες κοινότητες της Κύπρου μας

Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021

Αν είσαι από τους τύπους που λατρεύουν την ιστορία, κάλλιστα μπορείς να απολαύσεις αυτό το κειμενάκι το οποίο το γράψαμε με πολλή αγάπη.  Πήραμε λοιπόν, το χάρτη της Κύπρου και το μάτι μας «σταμάτησε» σε 5 χωριά που αξίζει να επισκέπτεσαι κάθε χρόνο γιατί σου προσφέρουν πολλά, όπως όλες φυσικά οι κοινότητες.

Κάθε χωριό έχει την βαθιά ιστορία του, που σίγουρα  φέρνει και τις «συγκρούσεις», με τις απόψεις να διίστανται.  Εμείς, αυτό που κάναμε ήταν να συλλέξουμε όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορούσαμε με τη βοήθεια των κατοίκων και των ιστορικών βιβλίων.

Γαλάτα της Επαρχίας Λευκωσίας
Η Γαλάτα, γνωστή για τον Κλάριο ποταμό και τα αρτοσκευάσματά της, έχει αυτή σπουδαία ιστορία πίσω της.  Λέγεται ότι  πήρε το όνομά της από κατοίκους του Γαλατά του Εύξεινου Πόντου, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που έζησαν στη σημερινή εγκαταλελειμμένη «Έσω Γαλάτα».

Συγκεκριμένα, εκεί ήταν ο πρώτος οικισμός της Γαλάτας. Οι κάτοικοι, λόγω των συνθηκών της εποχής, έψαξαν πιο ήσυχο και πιο εύφορο μέρος για να μπορούν να ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι τωρινοί κάτοικοι της Γαλάτας, ως ανάμνηση του γεγονότος έκτισαν στο παλιό χωριό το εκκλησάκι του Αποστόλου Τύχικου.

Την ίδια ώρα, υποστηρίζεται ότι στον παλιό οικισμό, ζούσαν μερικοί βοσκοί με τα κοπάδια τους και οι άνθρωποι που ζούσαν στα χαμηλότερα μέρη, έλεγαν «πάμε ποτζί πάνω στους γαλατάες να αγοράσουμε γάλα».

Τρούλλοι της Επαρχίας Λάρνακας

Το συγκεκριμένο χωριό είναι γνωστό για το μεταλλείο του χαλκού και το λατομείο Τέρρα Ούμπρα, εξίσου και η ονομασία Τρούλλοι, που συνδέεται με την τοπογραφία, καθώς η κοινότητα είναι περιτριγυρισμένη από λόφους οι οποίοι έχουν τη μορφή τρούλλων.  Λέγεται, μάλιστα, ότι η ύπαρξή τους συνδέεται με τη λειτουργία του μεταλλείου που βρίσκεται στα διοικητικά όρια της κοινότητας. Λέγεται ότι ο θεός της φωτιάς, ο Ήφαιστος, έκτισε εκεί το εργαστήρι του, όταν εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο.

Λιοπέτρι της Επαρχίας Αμμοχώστου
Κοκκινοχώρια, καρότα, καλαθοπλεκτική, είναι λίγες από τις λέξεις που το χαρακτηρίζουν.  Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν 4 εκδοχές.  Σύμφωνα με ιστορικές πηγές το χωριό ονομαζόταν «Ολιγοπέτρι» εξαιτίας των λίγων πετρών που υπήρχαν σε σχέση με τα γειτονικά χωριά.

Από την άλλη, υποστηρίζεται ότι η ονομασία προήλθε από το «λίαν-πέτριν», το οποίο σημαίνει πολλές πέτρες. Λέγεται ακόμα ότι το χωριό ονομάστηκε από «του ήλιου την πέτρα (ηλιο-πέτριν)»• η πέτρα δηλαδή που είναι σκληρή και λαμπερή.  Η τέταρτη εκδοχή αφορά στην «λιώ-πετρι», με την έννοια του λιώματος των πετρών, αφού γύρω από το χωριό υπήρχαν καμίνια τα οποία έκαιγαν πέτρες ώστε να φτιάξουν ασβέστη.

Κυπερούντα της Επαρχίας Λεμεσού
Η Κυπερούντα είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για τα μήλα της και για το κλίμα της.  Ποιες λες να είναι οι εκδοχές του ονόματός της;

Αρχικά, πιστεύεται ότι ονομάστηκε Κυπερούντα από το τότε φυτό κύπερος που συνήθως φύτρωνε κοντά σε έλη. Επίσης κάποιοι υποστηρίζουν ότι το χωριό ονομάστηκε έτσι από τους πολλούς κήπους που υπήρχαν στην κοινότητα, αλλά πιθανόν καταρρίπτεται λόγω του ότι η Κυπερούντα γράφεται με «ύψιλον» και ο κήπος με «ήτα».

Σιά της Επαρχίας Λευκωσίας
Το συγκεκριμένο χωριό είναι γνωστό για το κυκλικό μονοπάτι του, εξίσου και για το πράσινο αλλά και για τα βουνά που το περιτριγυρίζουν. Το χωριό κρύβει μια βαθιά και πολλών χρόνων ιστορία.  Σύμφωνα, μάλιστα, με ιστορικές πηγές, κατά τη διάρκεια των αραβικών επιδρομών, μεταξύ του 500 και 1500 μ.Χ., λόγω του ότι το χωριό ήταν περιτριγυρισμένο από βουνά, ψηλά δέντρα και κυρίως από πυκνή βλάστηση οι επιδρομείς δεν το ανακάλυπταν.

Αυτό γίνεται και πιο έντονο καθώς υπάρχουν και τα δύο βουνά που κάνουν το χωριό ακόμα πιο «χωμένο». Η Σιά βρίσκεται μεταξύ δύο βουνών, εξίσου, και το όνομά της, από τη σκιά, τη νοσιά, δηλαδή των βουνών και των δένδρων.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close