Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2021
Στο ΚΥΠΕ μίλησε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου με αφορμή την έντονη σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το παγκύπριο χθες, 21 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στο Μεσημέρι και Κάτι ο κ. Χατζηγεωργίου ερωτήθηκε για το ασφαλέστερο σημείο στο οποίο μπορούμε να προφυλαχθούμε στην περίπτωση σεισμού. Σημείωσε ότι καλό είναι να είμαστε ψύχραιμοι κατ’ αρχή και να σταθούμε κάτω από τον παραστατό της πόρτας. Εκεί συνήθως υπάρχει δοκός που παρέχει περισσότερη ασφάλεια όπως είπε ο κ.Χατζηγεωργίου.
Το ιστορικό της Κύπρου
Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι με βάση την προϊστορία της περιοχής από το 2015 μέχρι το 2018 υπήρξαν σχεδόν κάθε χρόνο σεισμοί μεγέθους από 4,1 μέχρι 4,7 στην κλίμακα Ρίχτερ, δηλαδή υπήρξε μια επαναληπτικότητα. Ακολούθησε μια νεκρή περίοδος από το 2018 μέχρι το 2021, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτός ο κάπως μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε χθες, που ήταν σε μεγαλύτερο βάθος και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι όσο μεγαλώνει η περίοδος μη επαναληψιμότητας αυξάνεται και η ενέργεια που αποθηκεύεται μέχρι να έρθει και ο σεισμός για να απελευθερωθεί και άρα αυξάνονται και οι πιθανότητες να υπάρξει πιο μεγάλος σεισμός. Ευχή, ανέφερε, είναι να γίνονται μικρότεροι σεισμοί, αισθητοί μεν, αλλά όχι καταστροφικοί.
Στην ίδια περιοχή, δηλαδή στη ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την Κύπρο, είχε γίνει το 1941 ένας πολύ ισχυρός τοπικός σεισμός μεγέθους 6,5 στην κλίμακα Ρίχτερ που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και προκάλεσε αρκετές καταστροφές και τραυματισμούς και θανάτους ζώων. Υπήρξε επίσης ένας το 1961 μεγέθους 5,7 στον κόλπο Λάρνακας.
Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κύπρο έγινε το 2015 στην Κισσόνεργα και ήταν μεγέθους 5,6 στην κλίμακα Ρίχτερ.
Πρόσθεσε ότι το 1999 καταγράφηκε σεισμός επίσης μεγέθους 5,6 στην κλίμακα Ρίχτερ στο ρήγμα της Γεράσας στον οποίο υπήρξαν και ελαφρά τραυματίες κυρίως λόγω πανικού αλλά και ζημιές σε κτήρια στη Λεμεσό. Το 1996 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,8 στην κλίμακα Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Κύπρου και υπήρξαν δύο θάνατοι από δευτερογενή αιτία και κάποιοι τραυματισμοί, ενώ καταγράφηκαν και περιορισμένες ζημιές σε Πάφο και Λεμεσό. Το 1995 υπήρξε σεισμός μεγέθους 5,9 στην κλίμακα Ριχτερ στη δυτική Πάφο, με 2 νεκρούς και κατάρρευση σπιτιών σε χωριά όπως οι Πάνω Αρόδες και Μηλιού.
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει λόγος ανησυχίας, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να έχουμε σεισμό. Μακάρι, όπως είπε, να είναι μόνο αισθητοί και όχι καταστροφικοί. Η επαναληψιμότητα για τους σεισμούς που είναι απλώς αισθητοί είναι -όπως ανέφερε- από 2 μέχρι 6 χρόνια, για τους σεισμούς που δίνουν καταστροφές συνήθως μεταξύ 5,5 και 6 στην κλίμακα Ρίχτερ είναι περίπου κάθε 15 με 20 χρόνια, οι σεισμοί μεγέθους 6 με 6,5 στην κλίμακα Ρίχτερ γύρω στα 50 χρόνια και οι σεισμοί που είναι πάνω από 7 κάθε 150 χρόνια.
Σχετικά

Κατεδαφίστηκε ιστορικό κέντρο δεξιώσεων στη Λευκωσία (vids)
Ήταν για δεκαετίες το σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής της Λευκωσίας

Οι top σεξουαλικές πόλεις του κόσμου – Η πιο «καυτή» πόλη της Ελλάδας τα σπάει και όχι μόνο τουριστικά
Τι κάνει μια πόλη… ακαταμάχητη;

O ιδανικός προορισμός για ταξίδι χωρίς πολυκοσμία τον Ιούλιο
Ένας ονειρικός προορισμός, όπου η ιστορία συναντά τη μεσογειακή ομορφιά και τη γαλήνη της θάλασσας


Η Pafilia Πιστοποιείται ως Great Place to Work για Δεύτερη Συνεχόμενη Χρονιά
Το να είναι κάποιος Great Place to Work δεν είναι απλώς ένας τίτλος· είναι αντανάκλαση των βασικών μας αξιών: εμπιστοσύνη, σεβασμός, συνεργασία και κοινός σκοπός

Squid Game 3: Είδαμε το συγκλονιστικό φινάλε μιας αλληγορίας για την εποχή μας
Η Κορέα ξαναγράφει την παγκόσμια τηλεοπτική γλώσσα με ένα φινάλε γεμάτο σύμβολα, ελπίδα και σκοτεινή αλήθεια

Το πάρκο που ετοιμάζουν στην Αραδίππου, θα είναι υπέροχο!
Αρχίζουν Ιούλιο εργασίες για νέο δημοτικό πάρκο στην Αραδίππου!

Kawacom’s και Enavsma Foundation ενώνουν δυνάμεις!
Χορήγηση υποτροφίας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

Άνδρος: 24 ώρες στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
Εκεί που το γαλάζιο αγκαλιάζει τη φύση και την παράδοση


Τα 6 καλύτερα «μυστικά» ελληνικά νησιά για τους Γάλλους – Ποιο είναι στην κορυφή 31 δευτερόλεπτα
Σύμφωνα με τη γνωστή γαλλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα nosvoyagesheureux.fr.

48 Ώρες στο Άνασσα: Εκεί όπου η πολυτέλεια συναντά την ψυχή της Μεσογείου
Εκεί όπου η φύση, η υψηλή αισθητική και η αυθεντική κυπριακή φιλοξενία συναντιούνται για να προσφέρουν μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία