Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2021
Παρατείνονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) οι αεροπορικές οδηγίες (COVID-19 notams), οι οποίες προβλέπουν περιορισμούς στις μετακινήσεις για πτήσεις εξωτερικού και επταήμερη καραντίνα στις διεθνείς αφίξεις.
Όσον αφορά το Ισραήλ νέα notam προβλέπει αφίξεις στην Ελλάδα χωρίς το εβδομαδιαίο όριο 10.000 ταξιδιωτών που προέβλεπε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία για την συγκεκριμένη χώρα.
Από σήμερα τα ξημερώματα έως την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα παρατείνονται οι ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες διεθνών δρομολογίων.
Επτά μέρες καραντίνα σε όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό:
Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα έως και τις 8-2-2021 τα μεσάνυχτα από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.
Ηνωμένο Βασίλειο – 7ήμερη καραντίνα, rapid test και νέο pcr test για άρση της
Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο.
Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών
Η notam προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μόνο με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό test κατά την είσοδο τους στην ελληνική επικράτεια βάσει του PLF.
Υποχρεωτική συμπλήρωση Passenger Locator Form
Επεκτείνεται και η αεροπορική οδηγία για το PLF, δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.
Αναστολή πτήσεων με Τουρκία / Καταλονία
Παρατείνεται η αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.
Αφίξεις μόνο στο ΔΑΑ από Αλβανία/Βόρεια Μακεδονία
Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με την νέα παράταση της notam θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα μη Ευρωπαίων Πολιτών
Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Στην αεροπορική οδηγία προστέθηκαν στις εξαιρέσεις το Ισραήλ και η Ρωσία ανεβάζοντας συνολικά στον αριθμό 11 τις χώρες που εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα. Ειδικότερα, από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 11 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσική Ομοσπονδία και Ισραήλ.
Ανώτατο όριο ταξιδιωτών από Ρωσική Ομοσπονδία
Ειδικά για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι) παραμένουν οι ακόλουθοι περιορισμοί, αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.
Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού που παρατείνονται έως την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.
Σχετικά

Πασχαλινά και καλοκαιρινά ταξίδια με την Ryanair με εισιτήρια από €15.68
Κλείσε τώρα τις πασχαλινές και καλοκαιρινές σου διακοπές σε πολύ χαμηλές τιμές

Συνεχίζονται σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες – Χιόνια στα ορεινά
Συνεχίζονται και σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία

Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών άφησε ο Τομ Ρόμπινς.

Το «μανιτάρι του σεξ» που αξίζει περισσότερο από χρυσό στα Ιμαλάια
Το 2024, περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους συλλέγοντας το μανιτάρι απ’ όσους πέθαναν επιχειρώντας να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ

Αυτό είναι το πιο ρομαντικό χωριό στο κόσμο
Οι κάτοικοι του πιο ρομαντικού χωριού στον κόσμο καλωσορίζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με πλήθος δραστηριοτήτων για τους ερωτευμένους


Αν σκέφτεσαι να ανηφορίσεις για το Τρόοδος, διάβασε αυτό
Μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές οι δρόμοι προς το Τρόοδος

Συννεφιασμένος ο καιρός, με βροχές, καταιγίδες ο καιρός και χιόνια στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόβλεψη


Μοναδικές χειμερινές αποδράσεις σε 3 ηλιόλουστα θέρετρα εντός Κύπρου, με τη Louis Hotels
Τρία ξενοδοχεία στο νησί, ιδανικά για οικογένειες αλλά και για ζευγάρια που αναζητούν τη χαλάρωση


Τα 15 μονοπάτια της φύσης στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, που έκλεισαν λόγω χιονιού
Η ανακοίνωση του Τμήματος Δασών