Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021
To εγκαταλελειμμένο και ερημωμένο χωριό του Άγιου Σωζόμενου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Ποταμιά και το Γέρι.... αποτελεί σήμερα ένα σημείο εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους!
Παρόλο που σήμερα το χωριό είναι αφημένο στο χρόνο, εντούτοις δημιουργεί ένα far west σκηνικό.
Μάθε ότι...
Ο Άγιος Σωζόμενος αποτελούσε ένα μεικτό χωριό όπου στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι ήταν Ελληνοκύπριοι. Μάλιστα, το 1964 το περιοδικό Time αναφέρθηκε στον Άγιο Σωζόμενο σε άρθρο του σχετικά με ένα επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το οποίο έγινε αφορμή της εγκατάλειψης από τους Τουρκοκύπριους. Το 1974, πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες στην περιοχή και μετά την τουρκική εισβολή μεγάλο μέρος του χωριού πέρασε στη νεκρή ζώνη γι' αυτό και εγκαταλείφθηκε και από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους του.
Σήμερα, εκεί το τοπίο σου προκαλεί ανατριχίλα και το μόνο κτήριο που στέκει όρθιο είναι η εκκλησία του Αγίου Σωζόμενου ενώ παραδίπλα βρίσκονται τα απομεινάρια της γοτθικής εκκλησίας του Αγίου Μάμα, κτίσμα του 16ου αιώνα.
Σ' αυτό το μέρος λοιπόν σήμερα συναντάται ένας σημαντικός αριθμός από αξιόλογα μνημεία που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο της ιστορίας του νησιού. Ένα από αυτά τα μνημεία αποτελεί και η εκκλησία του Αγίου Μάμα, η οποία ανάγεται στον 15ο με 16ο αιώνα.
Κτισμένη σε φραγκοβυζαντινό ρυθμό σήμερα στέκει ερειπωμένη και καταστρεμμένη. Από αυτήν διασώζονται μόνο ο δυτικός και ο νότιος τοίχος, όπως επίσης και η αψίδα του νότιου κλίτους. Είναι κτισμένη με τετραγωνισμένους πωρόλιθους και χωρίζεται σε τρία κλίτη. Το μεσαίο κλίτος πιθανότατα να καλυπτόταν με καμάρα στο μέσο της οποίας υπήρχε τρούλος. Εσωτερικά του νότιου τοίχους υπάρχουν δυο κτιστά οξυκόρυφα τόξα προορισμένα πιθανόν για ταφικά μνημεία. Τα στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στα οξυκόρυφα τόξα, στους διακοσμημένους πεσσούς και τα κιονόκρανα και στον ανάγλυφο λατινικό σταυρό στην κορυφή του δυτικού τοίχου.
Η εκκλησία του Αγίου Μάμα βρίσκεται δίπλα από αυτήν του Αγίου Σωζόμενου, που αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα του χωριού που παρέμεινε αλώβητο μετά την τουρκική εισβολή του ’74.
Σχετικά
Η Πρεσβεία του Ισραήλ παρουσιάζει την ψηφιακή έκδοση «Όταν η Αφροδίτη συνάντησε τον βασιλιά Δαυίδ»
Η εκδήλωση σηματοδότησε τόσο την επίσημη παρουσίαση της έντυπης έκδοσης όσο και την κυκλοφορία της σε νέα ψηφιακή μορφή
Η «Πανσέληνος της Συγκομιδής» φωτίζει τον ουρανό
Πότε κορυφώνεται η εντυπωσιακή πανσέληνος του Σεπτεμβρίου
Το PlayPlanet άλλαξε επίπεδο: Η νέα cosmic εποχή του απόλυτου προορισμού διασκέδασης
Ο Γενικός Διευθυντής του PlayPlanet, Ραφαήλ Χατζημιτσής, μιλά για την εξέλιξη του χώρου, τη νέα εμπειρία που προσφέρει και τα σχέδια για το μέλλον.
To σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Στους 31 βαθμούς ο υδράργυρος – Βροχερό σκηνικό από την Κυριακή
Μόλις ανακοινώθηκε ο Βασιλιάς του Λεμεσιανού Καρναβαλιού για το 2027
Άνθρωπος με βαθιά αγάπη για το Λεμεσιανό Καρναβάλι και ενεργή παρουσία στον θεσμό εδώ και χρόνια, ο Σπύρος αποτελεί μέλος της μεγάλης καρναβαλίστικης οικογένειας της πόλης
Ποια είναι τα 3 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτώ στο Λονδίνο;
Τρεις διαφορετικές γαστρονομικές στάσεις αποκαλύπτουν το Λονδίνο μέσα από γεύσεις, γειτονιές και ιστορίες.
Ξεκίνησαν οι πτήσεις Λάρνακας-Μαδρίτης με τη Wizz Air
Επιπλέον, η Wizz Air άνοιξε φέτος τις πόρτες της Ακαδημίας Πιλότων της (WAPA) στους Κύπριους
Αυτή είναι η πιο «ευτυχισμένη» πόλη για διακοπές στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Εννέα ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στο top 10 των πιο ευτυχισμένων πόλεων για διακοπές στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Αθήνα.
Η Lidl Κύπρου επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί την πρώτη γενιά Stores Co-Managers
Είκοσι δύο μέλη του #teamlidl ολοκλήρωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης για να αναλάβουν έναν νέο, κομβικό ρόλο στα καταστήματα της εταιρείας.
Στη λίστα των κορυφαίων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε 9 επιστημονικά πεδία
Στις θέσεις 76 –100 παγκοσμίως στο πεδίο Αυτοματισμού και Ελέγχου, άνοδος στη Φυσική, παρουσία της Κλινικής Ιατρικής και σταθερά ισχυρές επιδόσεις σε σειρά επιστημονικών πεδίων
Άγιος Σωζόμενος: Το ερειπωμένο χωριό στη Λευκωσία και η θρυλική ιστορία του
Το εγκαταλελειμμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου, κοντά στη Λευκωσία, έχει ερειπωθεί από το 1964 και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.
Βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: