Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021
Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, η οποία μίλησε για την άρση των περιοριστικών μέτρων, για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Αρχικά ανέφερε ότι ο στόχος είναι κοινός, προσθέτοντας ότι την άνοιξη θα είναι καλύτερα τα πράγματα με τη διαχείριση της πανδημία. «Πρέπει να γίνει συντονισμένα βαθμιαία και να αξιοποιούμε σε κάθε φάση τα όπλα που διαθέτουμε».
Συμπλήρωσε ότι αυτή η πανδημία έχει αναδείξει την αβεβαίωτα κάτι το οποίο δεν βοηθάει τους πολίτες στην καθημερινότητα τους. «Μπαίνουμε στη φάση της επανεκκίνησης και πρέπει να υπάρχουν κοινές συνισταμένες γιατί δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία».
Παράλληλα, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσουν για τα μέτρα χαλάρωσης. «Χθες τέθηκε στο τραπέζι το πλάνο της επανεκκίνησης και της αποδέσμευσης». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει ελεγχόμενα και συντηρητικά. «Οι προσπάθειες του κόσμου έχουν αποφέρει καρπούς και φαίνεται από τη μείωση της θετικότητάς των τεστ, στη μείωση των νοσηλευόμενων και των εισαγωγών».
Εξήγησε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν όλα παράλληλα γιατί θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα ο ιός στην κοινότητα. «Στο λιανικό εμπόριο πρέπει να γίνεται έλεγχος με εξέταση, τήρηση πρωτοκόλλων και αυτό θα είναι η απόδειξη ότι μπορούμε ως χώρα να τα καταφέρουμε και να επιταχύνουμε». Διευκρίνισε ότι θα γίνει βαθμιαία το άνοιγμα των υποστατικών.
Στη συνέχεια μίλησε για τα σχολεία, τονίζοντας ότι είναι κοινός στόχος τα παιδιά να γυρίσουν στο σχολείο. «Σύμφωνα με τα στοιχεία τα μικρά παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, άρα θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με τα δημοτικά, καθώς δεν μπορούν να μένουν στο σπίτι και η επόμενη ομάδα θα μπορούσε να είναι η Γ’ Λυκείου».
Για τα εμβόλια ανέφερε ότι θα υπάρχουν ποσότητες μετά το τέλος του Φεβρουαρίου. «Υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τον εμβολισμό, καθώς και πίεση για να εμβολιάσουμε κόσμο εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών». Συμπλήρωσε ότι από τον Μάρτη θα υπάρξει άλλη λογική στους εμβολιασμός εξαιτίας της αύξησης των ποσοτήτων.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στα γερμανικά δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca σε ηλικίες άνω των 65, εξηγώντας ότι το σύνολο των ατόμων στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 ήταν χιλιάδες και δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες.
Τέλος ανέφερε ότι τα πραγματικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα διαφανούν τώρα με τους εμβολιασμούς που γίνονται. «Ας είμαστε προσεκτικοί με την αποτελεσματικότατά γιατί βασιστήκαμε στις κλινικές μελέτες».
Δείτε το βίντεο:
Σχετικά
Άνοιξαν οι οι αιτήσεις για τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2026
Τα χωριά της Κύπρου θα μετατραπούν και φέτος σε ζωντανούς γιορτινούς προορισμούς
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ στο Netflix
Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του KYLIE, της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ, που έρχεται στις 20 Μαΐου με σπάνιο αρχειακό υλικό
24ώρη ανάσα πολυτέλειας στο ανανεωμένο Anassa Hotel
Aνανεωμένο εκπληκτικά, το Anassa προσφέρει κάτι παραπάνω από μια μοναδική εμπειρία διαμονής. Βρίσκεται, εξάλλου, στο πιο ήρεμο σημείο της Κύπρου
Έρχεται αισθητή άνοδος θερμοκρασίας – Πού αναμένονται σήμερα βροχές
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, «η φωνή της φύσης», γίνεται 100
Τα γενέθλια του Ατένμπορο θα εορταστούν με μια εβδομάδα ειδικών εκπομπών στο BBC, μια ζωντανή συναυλία στο Royal Albert Hall, αλλά και εκδηλώσεις σε μουσεία
Μεγάλη επιτυχία για τον ιατρικό τουρισμό της Κύπρου
Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών υποδέχεται στην Κύπρο το Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο του World FUE Institute.
22η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: H Κύπρος με ισχυρή παρουσία και πάνω από 100 τίτλους
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, με πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων και διεθνών συμμετοχών
Εκδρομή στον Αγρό με αφορμή το φετινό Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου
Μια ανοιξιάτικη απόδραση στην καρδιά της Πιτσιλιάς με άρωμα παράδοσης και γεύσης - Πού να φας, τι να δεις και τι να κάνεις
Emily in Paris: Αυτό θα είναι το πρόγραμμα των γυρισμάτων στη Μύκονο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα γυρίσματα της σειράς στο νησί των Aνέμων θα διαρκέσουν 15 ημέρες
Η Ryanair ανακοίνωσε ταξίδια σε 7 προορισμούς, με τιμές από €14.99
Η προσφορά ισχύει για δύο μέρες