Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2021
Ο χειρισμός της πανδημίας κορωνοϊού από τη Βραζιλία έχει καταταχθεί ως η χειρότερη στον κόσμο, ενώ η Νέα Ζηλανδία ήταν στην κορυφή της τάξης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλία.
Το Ινστιτούτο Lowy του Σύδνεϋ αξιολόγησε σχεδόν 100 χώρες στη βάση κριτηρίων συμπεριλαμβανομένων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, θανάτων και διαγνωστικών ελέγχων.
«Αυτοί οι δείκτες δείχνουν πόσο καλά οι χώρες έχουν διαχειριστεί την πανδημία», σύμφωνα με την έκθεση του ανεξάρτητου φορέα.
Εκτός από τη Νέα Ζηλανδία - η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αποτρέψει τον ιό με το κλείσιμο των συνόρων, κρατώντας εκτός της χώρας και προχωρώντας νωρίς σε σκληρά lockdown - Βιετνάμ, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Κύπρος, Ρουάντα, Ισλανδία, Αυστραλία, Λετονία και Σρι Λάνκα- είναι οι χώρες που ανήκουν στις κορυφαίες 10 για τη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα.
Στη 98η θέση ήταν η Βραζιλία, ακολουθούμενη από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Βραζιλία κατέγραψε περισσότερους από 218.000 θανάτους.Η Κίνα - όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός - δεν συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη λόγω του ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα στο κοινό.
Το Πεκίνο προσπάθησε επιθετικά να διαχειριστεί τις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με τον χειρισμό της νόσου, καθώς προσπαθεί να δείξει ότι το αυταρχικό του σύστημα είναι προτιμότερο από τις δημοκρατίες, πολλές από τις οποίες έχουν αποτύχει άσχημα στην κρίση.
Το Ινστιτούτο Lowy είπε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, ποιο δηλαδή πολιτικό σύστημα χειρίστηκε καλύτερα την πανδημία. «Ορισμένες χώρες έχουν καταφέρει να διαχειριστούν την πανδημία καλύτερα από άλλες - αλλά οι περισσότερες χώρες υπερέβησαν η μία την άλλη μόνο με βαθμό χαμηλής απόδοσης», ανέφερε η έκθεση.
Τα μικρότερα έθνη - με πληθυσμούς κάτω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων - φαίνεται να έχουν κάποια πλεονεκτήματα.
«Σε γενικές γραμμές, χώρες με μικρότερους πληθυσμούς κοινωνίες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας κρίσης, όπως μια πανδημία», ανέφερε η έκθεση.
Συνολικά, τα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως και περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό από την έναρξη της επιδημίας τον Δεκέμβριο του 2019.
Πληροφορίες από International Business Time/AFP
Σχετικά

Η "εικόνα" των κατασκηνωτικών χώρων της Κύπρου που πρέπει να προβληματίσει
Θα πάμε φέτος για camping;

Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε έναν νέο προορισμό για απευθείας πτήσεις από Λάρνακα
Η Wizz Air επεκτείνει το δίκτυο της στη Λάρνακα με νέο δρομολόγιο και τιμές από €19,99 από αυτόν τον Οκτώβριο

Lady’s Mile και Κούριο: Οι δύο υπέροχες παραλίες της Λεμεσού που αλλάζουν
Στόχος, η ενίσχυση της προσβασιμότητας, της υγιεινής, της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των λουομένων, αλλά και η σταδιακή αποκατάσταση της λαϊκότητας της δημοφιλούς παραλίας Lady’s Mile

Αγία Σοφία: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αποκατάσταση στα 1.500 χρόνια ιστορίας της
Οι εργασίες δεν εντατικοποιήθηκαν μόνο για τη σεισμική θωράκιση του μνημείο

Ο μεσογειακός «κρυμμένος θησαυρός» που αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι
Δείτε τα 20 καλύτερα μέρη για να επισκεφτείτε φέτος




Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το φιλανθρωπικό Gala Dinner, “A Night in Paris”
Από το συμβούλιο και τα μέλη του σωματείου Ladies Circle 1 Λευκωσίας

Πώς ψηφίζουμε στη Eurovision 2025 – Απόψε εμφανίζεται η Κύπρος
Λεπτομέρειες για τον Α’ Ημιτελικό

Αυξημένη τουριστική κίνηση σε ευρωπαϊκές πόλεις – Ποιες ελληνικές περιλαμβάνονται
Ο «υπερτουρισμός» αναδεικνύεται ξανά σε μείζον ζήτημα

Η Lidl Κύπρου συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών με το Lidl Plus
Η εταιρεία αναβαθμίζει την εμπειρία των καταναλωτών με το ψηφιακό πρόγραμμα πιστότητάς της, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 1.700€