Δημοσιεύτηκε στις 02 Φεβρουαρίου 2021
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παρουσιάζει την Fritillaria persica (Φριτιλλάρια η περσική), ένα φυτό με πανέμορφα λουλούδια, που θα αρχίσει να ανθίζει τον Φεβρουάριο στην κυπριακή ύπαιθρο και χρειάζεται την προστασία μας. Πρόκειται για φυτό που περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Φυτών της Κύπρου, όπου χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο είδος. Με μόλις 3.300 φυτά καταγεγραμμένα στη χώρα μας, η Φριτιλλάρια η περσική είναι από τα φυτά που πρέπει να θαυμάζουμε στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι στο ανθοδοχείο μας, έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί.
Το όνομα του γένους Fritillaria, προέρχεται από την λατινική λέξη fritillus, που σημαίνει σκακιέρα, λόγω του μοτίβου που παρουσιάζουν τα άνθη μερικών ειδών του γένους. Το επίθετο persica, δόθηκε στο είδος λόγω του ότι αρχικά εντοπίστηκε στην Περσία (Ιράν). Η κοινή αγγλική ονομασία του είδους είναι Persian lily (περσικός κρίνος).
Το γένος Fritillaria περιλαμβάνει περίπου 100 με 130 είδη, με εξάπλωση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Περιλαμβάνει πολυετείς, βολβώδεις πόες με εντυπωσιακά άνθη που συχνά χρησιμοποιούνται και ως καλλωπιστικά. Στην Κύπρο το γένος αντιπροσωπεύεται με δυο ιθαγενή είδη, την Fritillaria persica και την Fritillaria acmopetala. Η Φριτιλλάρια η περσική είναι εντυπωσιακό φυτό, κατάλληλο ως ανθοκομικό και επιπλέον παράγει αλκαλοειδή με φαρμακευτικές ιδιότητες.
Εξάπλωση
Το φυτό το συναντάμε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Συρία, Ισραήλ, Λίβανο, Ιορδανία, Ιράν και Ιράκ). Στην Κύπρο εντοπίστηκε μόνο σε τρεις θέσεις: στα Κάτω Λεύκαρα, στην Κρίτου Τέρα και πρόσφατα στον Κάθηκα. Υπάρχουν αναφορές για παρουσία του είδους στο Κίτι και τα Περβόλια, καθώς και στις κατεχόμενες περιοχές (Κοντέα και Έγκωμη Αμμοχώστου), ωστόσο η παρουσία του είδους σε αυτές τις περιοχές δεν επιβεβαιώθηκε πρόσφατα. Η Φριτιλλάρια η περσική ευδοκιμεί σε αγρούς σιτηρών, παρυφές καλλιεργειών και οπωρώνες, σε ασβεστολιθικά πετρώματα σε υψόμετρο από 0 μέχρι 600 μ.
Περιγραφή
Πολυετής, βολβώδης, όρθια πόα, ύψους μέχρι 80 εκ. Τα φύλλα της βάσης είναι ελλειπτικά, 10-15 x 1.5-3.5 εκ. Τα φύλλα στον βλαστό είναι πολυάριθμα, μάλλον συνωστισμένα, στενά και λογχοειδή, με διαστάσεις 5-17 x 0.5-2.5 εκ., και συνήθως κατ’ εναλλαγή. Ταξιανθία βοτρυοειδής, επάκρια, πολυανθής, με 3-34 άνθη με κάμψη προς τα κάτω, βαθυκόκκινα έως καστανά. Το φυτό ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο.
Καθεστώς Διατήρησης και απειλές
Ο συνολικός πληθυσμός του είδους στην Κύπρο ανέρχεται σε 3.300 φυτά περίπου. Ο μεγαλύτερος υποπληθυσμός βρίσκεται στην Κρίτου Τέρα με 2.100 φυτά. Οι τρεις γνωστοί πληθυσμοί του είδους βρίσκονται σε ιδιωτική γη, χωρίς κανένα καθεστώς προστασίας. Απειλείται από τη χρήση ζιζανιοκτόνων, την εντατική καλλιέργεια και την επέκταση των οικιστικών περιοχών. Σε κάποιες περιπτώσεις, συλλέγεται αλόγιστα από τους ντόπιους κατοίκους για χρήση ως καλλωπιστικό. Περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου, όπου χαρακτηρίζεται ως Κινδυνεύον είδος (Endagered).
Σχετικά
Αυτή είναι η νέα λειτουργία επείγουσας ειδοποίησης για περιστατικά ασφάλειας
Νέος μηχανισμός ενημέρωσης πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Ένας κήπος φτιαγμένος για να φιλοξενεί τις πιο όμορφες στιγμές
Ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία για κοινωνικές εκδηλώσεις και gatherings κάθε είδους
5 νησιά για ιδιαίτερο Πάσχα στην Ελλάδα
Κανάτια, βεγγαλικά και αυτοσχέδια ομοιώματα του Ιούδα επιστρατεύονται για να κάνουν το Πάσχα ξεχωριστό
To αγαπημένο μας brunch spot στο χωριό επιστρέφει για τη νέα σεζόν
Το αγαπημένο garden restaurant ετοιμάζεται για τη νέα σεζόν και υποδέχεται ξανά το κοινό του
Ο Πρωταράς τον Μάιο θα παίζει... beach volley
Ο Πρωταράς στον ευρωπαϊκό χάρτη του beach volley
Έξι διαφορετικοί, ευρωπαϊκοί προορισμοί ιδανικοί για να ταξιδέψετε το Πάσχα
Μεσαιωνικός μυστικισμός, αναγεννησιακός αέρας και μπαρόκ αρχιτεκτονική ταιριάζουν φουλ με την ατμόσφαιρα του Πάσχα
Κι όμως, στην Κύπρο υπάρχει ένα (συναρπαστικό) πάρκο με ερπετά και αμφίβια
Ένας χώρος ιδανικός για οικογένειες και παιδιά, όπου η γνώση συναντά την περιέργεια και η επαφή με τη φύση γίνεται αφορμή για ανακάλυψη
Η Lidl Κύπρου στηρίζει τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό
Στεκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας στις επηρεαζόμενες κοινότητες της Λεμεσού
Το νέο adults-only boutique hotel του νησιού φέρνει αέρα κομψής φιλοξενίας
Ένα κομψό καταφύγιο φιλοξενίας που συνδυάζει σύγχρονο design, ιδιωτικότητα και την ατμόσφαιρα μιας εκλεπτυσμένης city-escape εμπειρίας
Οι δύο αεροπορικές που ανακοίνωσαν αύξηση στα ναύλα τους, λόγω Μέσης Ανατολής
Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν αυξηθεί στα δρομολόγια Ασίας-Ευρώπης λόγω κλεισίματος του εναέριου χώρου
Εντοπίστηκε σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο στην Κύπρο (pic)
Η παρουσία του σπάνιου πτηνού προκάλεσε το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στην αλυκή