Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2021
Στην «ρίζα» ενός πανύψηλου λόφου, στην περιοχή «Αμπελοχώρι», του χωριού Πισσούρι της Επαρχίας Λεμεσού, βρίσκεται ένα μοναδικό εξωκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα. Αυτό που το κάνει μοναδικό και σπάνιο είναι ότι είναι κτισμένο σε ένα βράχο.
Το εξωκκλήσι δεν διακρίνεται ολόκληρο από τον δρόμο, εφόσον φαίνεται μόνο το καμπαναριό. Κατασκευάστηκε το 1999 από δύο αδέρφια, στη μνήμη των γονιών τους, Χριστόφορου και Μαργαρίτας Πελεκάνου, που κατάγονταν από το κατεχόμενο χωριό Άσσια.
Ο εσωτερικός του χώρος είναι απλός και προσαρμοσμένος στον περιορισμένο χώρο του σπηλαίου, ενώ ο περίβολος χώρους του εξωκλησιού, είναι ιδιαίτερα όμορφος, καθώς, έχει θέα το χωριό, τη θάλασσα και τον κόλπο του Πισσιουριού.
Στην επίσκεψή σου στο συγκεκριμένο εξωκλήσι, μπορείς να επισκεφτείς και τα υπόλοιπα εκκλησάκια του χωριού, τα οποία επιβεβαιώνουν τη θρησκευτική ζωή των κατοίκων.
Μεταξύ άλλων, μπορείς να δεις την κύρια εκκλησία της κοινότητας που βρίσκεται στο κέντρο, πάνω από την κεντρική πλατεία και είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Ανδρέα. Κτίστηκε με εθελοντική εργασία από τους κατοίκους της κοινότητας το 1883. Η εκκλησία είναι κτισμένη σε γοτθικό σχήμα και φημίζεται για το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι της που κατασκευάστηκε το 1890. Η πρώτη καμπάνα της εκκλησίας, βάρους 100 κιλών ήταν ρώσικης καταγωγής με πλούσιο διάκοσμο και μελωδικό ήχο και όταν κτυπούσε ο ήχος της έφτανε σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.
Δυτικά του κοινοτικού αμφιθεάτρου του χωριού, στο ομώνυμο ύψωμα «Ακονόπετρα» βρίσκεται το εκκλησάκι προς τιμή της Παναγίας, γι’ αυτό και ονομάζεται «Παναγία της Ακονόπετρας».
Στα ανατολικά του κάμπου των «Λινίδων» και στους πρόποδες του υψώματος του Αγίου Μαυρικίου, πάνω στα θεμέλια παλιάς εκκλησίας υπάρχει η σημερινή εκκλησία του Αγίου Μαυρικίου. Ο Άγιος Μαυρίκιος ονομάζεται ο γιατρός των σκανθάρων. Λέγεται ότι αν πάρεις χώμα από μέσα στη εκκλησία, το κάνεις λάσπη και το βάλεις σε μορφή αλοιφής στο μέρος του σκανθάρου, θα θεραπευτείς.
Σχετικά


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

20 χρόνια Madame Figaro Awards: Μάθαμε πότε θα διεξαχθούν τα 20ά βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς
Η μεγάλη βραδιά πλησιάζει

Βραβεία Εmmy: Θρίαμβος για Adolescence και The Studio - Αναλυτικά οι νικητές
Το Adolescence του Netflix και το The Studio του Apple TV+ σάρωσαν στα Emmy 2025 με πολλά βραβεία - Τα πολιτικά μηνύματα που κυριάρχησαν στη βραδιά


Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά - Πότε αναμένεται περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


Κυρίως αίθριος ο καιρός - Πότε και πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ανακοινώθηκε η Βασίλισσα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
«Η Βασίλισσα του Πάθους και της Τρέλας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού»

H Ryanair μπορεί να μην επαναφέρει τις αεροπορικές συνδέσεις της με το Ισραήλ
Η αεροπορική εταιρεία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναφέρει πτήσεις στο Ισραήλ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου το νωρίτερο

Η Κρήτη ανάμεσα στους 5 κορυφαίους προορισμούς wellness παγκοσμίως
Δεν προσφέρει μόνο γεύσεις αλλά και έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής