Δημοσιεύτηκε στις 04 Φεβρουαρίου 2021
Με την πρώτη ευκαιρία, μπορείς να πας για μια εκδρομή μέχρι την Αναφωτία της Επαρχίας Λάρνακας. Το χωριό μπορεί να χαρακτηριστεί, πράγματι, ως το χωριό του φωτός, μιας και μόλις πατήσεις το πόδι σου, νιώθεις μια φρεσκάδα και μια ηρεμία. Ίσως αυτό να το προκαλούν οι φιλόξενοι άνθρωποί του ή τα μοναδικά σημεία που μπορείς να επισκεφτείς, να μάθεις αλλά και να ηρεμήσεις.
Η συγκεκριμένη κοινότητα είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια της όπως είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής, του Αγίου Δημητρίου, το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνης και το εξωκλήσι των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας.
Υπάρχει ακόμα ένα εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χριστόφορο και το κάνει να ξεχωρίζει ο τόπος που είναι κτισμένος. Είναι σαν να είναι «κολλημένο» πάνω στο πράσινο, στους λόφους.
Έχει ρυθμό Βασιλικής και να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Κωνσταντίνου, το εξοχικό εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, δεν ονομάστηκε έτσι χωρίς προγραμματισμό. Ο επίσκοπος είχε βαπτισθεί Ιωάννης και από τρυφεράς ηλικίας ανέβαινε στη Μονή του Σταυροβουνίου για την οποία έτρεφε απέραντη αγάπη. Έμενε εκεί ικανό χρόνο κατά διαστήματα, υπό την επίβλεψη αγίων μοναχών και ηγουμένων, κυρίως του αγιασμένου γέροντα πατρός Σάββα.
Όταν σπούδαζε θεολογία στην Αθήνα (1957 – 1962) χειροτονήθηκε διάκονος από τον αείμνηστο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Χριστοφόρο, που του έδωσε το όνομά του και καθ’ όλη τη διαμονή του στην Ελλάδα ιερουργούσε στον μεγαλοπρεπή ναό της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου. Στον ίδιο ναό προήχθη σε πρεσβύτερο και ιερομόναχο (αρχιμανδρίτη). Πίσω από το όνομά του μικρού ναού, συνεπώς, βρίσκονται ένας άγιος, ένας πατριάρχης και ένας επίσκοπος.
Αυτός ο ναός ανεγέρθη και εξωραϊσθη με δαπάνες του επισκόπου, δίπλα στο νέο κοιμητήριο της Αναφωτίας. Το τέμπλο του έχει τη μοναδική ίσως ιδιαιτερότητα, ότι οι εκεί εικονιζόμενες μορφές είναι ολόσωμες.
Από έξω προς τα μέσα του ιερού, σε υπερυψωμένο χώρο βρίσκεται και ο τάφος του επισκόπου Χριστόφορου. Επέλεξε τον χώρο της εκκλησίας και του ενταφιασμού του για να έχουν στο φόντο τους το Σταυροβούνι.
Πηγή από το βιβλίο της κοινότητας: «Αναφωτία, πορεία στο χρόνο»
Σχετικά
Το ήσυχο ελληνικό νησί που αναμένεται να γίνει top τουριστικός προορισμός το 2027
Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, ότι μετά την κινηματογραφική επιτυχία της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, η Ιθάκη θα είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς το 2027
The Deck: Εκεί όπου οι ξεχωριστές βραδιές αποκτούν νόημα
Το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις κάθε στιγμή
Η Cyprus Airways βάζει τον κόσμο σε mood ταξιδιού με εισιτήρια από €80 (μετ' επιστροφής)
Ετοιμάσου να ταξιδέψεις σε Ρώμη, Παρίσι, Μόναχο, Ηράκλειο κ.ά. με μόνο €80
5 λόγοι για να κάνεις διακοπές τον Σεπτέμβριο στο AYA Resort
Από το day pass μέχρι μια ονειρεμένη διαμονή
Προσφορές σε 6 υπέροχα ξενοδοχεία του νησιού, ιδανικά για Weekend Escapes
Weekend Escapes στα ξενοδοχεία της Louis Hotels σε Λεμεσό, Πρωταρά και Πάφο
Το BoC Fintech Hackathon 7.0 είναι γεγονός! | Build The Future!
27-29 Νοεμβρίου 2026 στο IDEA Innovation Center, στη Λευκωσία
Αίθριο το σκηνικό με αυξημένες νεφώσεις - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Το Enavsma Foundation επενδύει ξανά στα όνειρα και το μέλλον των νέων
Απονομή υποτροφιών για την ακαδημαϊκή περίοδο 2026-2027
Αίθριος καιρός με βροχές στα ορεινά - Το σκηνικό μέχρι και την Κυριακή
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αυτοί είναι οι πιο φθηνοί προορισμοί για ένα city break στην Ευρώπη
Πόσο κοστίζει ένα Σαββατοκύριακο στις πιο οικονομικές πόλεις της Ευρώπης - Το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης
Η Ryanair ανακοίνωσε προσφορές για 9 προορισμούς, με τις τιμές να ξεκινούν από μόλις €14.99
Για τρεις μόνο μέρες