Εκδρομές να πας , Guide

Ένα ξεχωριστό εξωκλήσι περιτριγυρισμένο από βουνά και πράσινο

Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χριστόφορο και κρύβει μια βαθιά ιστορία

Δημοσιεύτηκε στις 04 Φεβρουαρίου 2021

Με την πρώτη ευκαιρία, μπορείς να πας για μια εκδρομή μέχρι την Αναφωτία της Επαρχίας Λάρνακας.  Το χωριό μπορεί να χαρακτηριστεί, πράγματι, ως το χωριό του φωτός, μιας και μόλις πατήσεις το πόδι σου, νιώθεις μια φρεσκάδα και μια ηρεμία.  Ίσως αυτό να το προκαλούν οι φιλόξενοι άνθρωποί του ή τα μοναδικά σημεία που μπορείς να επισκεφτείς, να μάθεις αλλά και να ηρεμήσεις.

Η συγκεκριμένη κοινότητα είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια της όπως είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής, του Αγίου Δημητρίου, το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνης και το εξωκλήσι των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας.

Υπάρχει ακόμα ένα εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χριστόφορο και το κάνει να ξεχωρίζει ο τόπος που είναι κτισμένος.  Είναι σαν να είναι «κολλημένο» πάνω στο πράσινο, στους λόφους.

Έχει ρυθμό Βασιλικής και να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Κωνσταντίνου, το εξοχικό εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, δεν ονομάστηκε έτσι χωρίς προγραμματισμό.  Ο επίσκοπος είχε βαπτισθεί Ιωάννης και από τρυφεράς ηλικίας ανέβαινε στη Μονή του Σταυροβουνίου για την οποία έτρεφε απέραντη αγάπη.  Έμενε εκεί ικανό χρόνο κατά διαστήματα, υπό την επίβλεψη αγίων μοναχών και ηγουμένων, κυρίως του αγιασμένου γέροντα πατρός Σάββα.

Όταν σπούδαζε θεολογία στην Αθήνα (1957 – 1962) χειροτονήθηκε διάκονος από τον αείμνηστο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Χριστοφόρο, που του έδωσε το όνομά του και καθ’ όλη τη διαμονή του στην Ελλάδα ιερουργούσε στον μεγαλοπρεπή ναό της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου. Στον ίδιο ναό προήχθη σε πρεσβύτερο και ιερομόναχο (αρχιμανδρίτη).  Πίσω από το όνομά του μικρού ναού, συνεπώς, βρίσκονται ένας άγιος, ένας πατριάρχης και ένας επίσκοπος.  
Αυτός ο ναός ανεγέρθη και εξωραϊσθη με δαπάνες του επισκόπου, δίπλα στο νέο κοιμητήριο της Αναφωτίας.   Το τέμπλο του έχει τη μοναδική ίσως ιδιαιτερότητα, ότι οι εκεί εικονιζόμενες μορφές είναι ολόσωμες.

Από έξω προς τα μέσα του ιερού, σε υπερυψωμένο χώρο βρίσκεται και ο τάφος του επισκόπου Χριστόφορου.  Επέλεξε τον χώρο της εκκλησίας και του ενταφιασμού του για να έχουν στο φόντο τους το Σταυροβούνι.

Πηγή από το βιβλίο της κοινότητας: «Αναφωτία, πορεία στο χρόνο»

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close