Δημοσιεύτηκε στις 04 Φεβρουαρίου 2021
Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο, βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών.
Aγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη. Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει τόσα πολλά για την ελληνική παράδοση, μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ. Την ίδια εποχή ήταν στη μοναδική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού», όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, μάγος του λόγου και γνώστης της ανάγκης των νέων, τους έμαθε να σκέπτονται χωρίς όρια.
Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Από το 2000 ήταν καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Είχε ζωγραφίσει με την τεχνική τού fresco πολλές μικρές εκκλησίες. Είχε πραγματοποιήσει 70 ατομικές εκθέσεις και είχε λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο Καφέ «Παράδεισος» του Παύλου Σάμιου
Στην τελευταία του έκθεση στη γκαλερί Σκουφά ο Παύλος Σάμιος μας υποδέχτηκε μέσα στο παραδοσιακό καφενείο με τα μαρμάρινα τραπεζάκια και τους καθρέφτες. Ήταν μια επιστροφή του ζωγράφου σε μια περίοδο ανεμελιάς, αλλά και προσωπικής καταξίωσης, όταν στις αρχές του ’80 συστήθηκε στη μητρόπολη του Παρισιού μέσα από μια σειρά καφενείων.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Σχετικά
«Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»: Η γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Την έκθεση του Ρήνου Στεφανή, που θα είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: Διάτρητοι, Ρε Αλέξης, Τοπία, φιλοξενεί από τις 13 Μαρτίου η γκαλερί Γκλόρια
The Rise of the Sun, the Fall of Time: Η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό
Κάτω από τον τίτλο «The Rise of the Sun, the Fall of Time», η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει από τις 21 Μαρτίου, έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό.
Δημοπρασία 149 έργων που αποτυπώνουν την εξέλιξη της κυπριακής δημιουργίας κατά τον 20ό αιώνα
Σημαντικά έργα καλλιτεχνών που έχουν καταγράψει ρεκόρ δημοπρασιών πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία της Cypria Auctions
Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου: Αναδρομική έκθεση Ανδρέα Παρασκευά
Η έκθεση λειτουργεί ως μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του καλλιτέχνη
Η εικαστική εγκατάσταση «Πόλεμος με τα Μάτια της» ταξιδεύει στην Αθήνα
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο της Γεωργίας Μιχαήλ, απόφοιτης του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick
Midpoint: Έκθεση εικαστικών τεχνών στην Αιγαία
Με έργα ενηλίκων μαθητριών και μαθητών από τα προγράμματα της σχολής
Figures in Suspension: Η Alexandria Coe εκθέτει στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκεντρώνει σχέδια και ζωγραφικά έργα που προσεγγίζουν την ανθρώπινη μορφή ως μια μεταβατική ζώνη,
Η γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Με τίτλο «Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»
CHROMA by Her: Μια εικαστική συνάντηση δέκα γυναικών ζωγράφων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Liminal Spaces», πρέπει να τη δεις
Στην γκαλερί Stand In Line στη Λευκωσία θα θαυμάσεις τα έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα
PATATART: Μια εικαστική προσέγγιση για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει, μέσα από ποικίλες μορφές σύγχρονης τέχνης, το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας