Δημοσιεύτηκε στις 09 Φεβρουαρίου 2021
Ειδικοί καλούν τους Βρετανούς πολίτες να στρέψουν αυτές τις νύχτες το βλέμμα τους στον ουρανό και να μετρήσουν πόσα αστέρια μπορούν να δουν.
Πρόκειται για μία προσπάθεια να διαπιστωθεί αν το lockdown είχε κάποιο αντίκτυπο στη φωτορύπανση. Συγκεκριμένα, τους ζητούν έως τις 14 Φεβρουαρίου, σε νύχτα με ξαστεριά, να βγουν στο μπαλκόνι, στον κήπο ή στην πόρτα του σπιτιού τους και να μετρήσουν πόσα αστέρια μπορούν να εντοπίσουν στον αστερισμό του Ωρίωνα.
Με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσουν στη χαρτογράφηση των καλύτερων και χειρότερων περιοχών της Βρετανίας για την απόλαυση ενός έναστρου νυχτερινού ουρανού. Παράλληλα όμως οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια για πιο σκοτεινούς ουρανούς, οι οποίοι ευνοούν την υγεία, την ευημερία και προστατεύει τα άγρια ζώα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η οργάνωση CPRE και η επιτροπή για τους σκοτεινούς ουρανούς, του Βρετανικού Αστρονομικού Συλλόγου, που οργανώνουν αυτή την προσπάθεια, θα συγκρίνουν τα στοιχεία με εκείνα της περσινής καταμέτρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το lockdown είχε κάποιο αντίκτυπο στο θέμα της φωτορύπανσης.
Η περσινή καταμέτρηση των αστεριών, που έγινε πριν από την επιβολή των περιορισμών για τον κορωνοϊό, αποκάλυψε ότι το 61% των μετεχόντων ζουν σε περιοχές με μεγάλη φωτορύπανση.
«Μία έναστρη νύχτα είναι ένα από τα πιο μαγικά θεάματα που μπορεί να προσφέρει η ύπαιθρος, μας συνδέει με τη φύση που όλοι αγαπάμε και με τα θαύματα του ευρύτερου διαστήματος», δήλωσε ο Κρίσπιν Τρούμαν, διευθύνων σύμβουλος της CPRE.
«Επίσης, οι σκοτεινοί ουρανοί έχουν κρίσιμη σημασία για την υγεία τη δική μας και των άγριων ζώων», συμπλήρωσε ότι μετέχοντας στην καταμέτρηση των αστεριών οι πολίτες θα βοηθήσουν τους ειδικούς να πιέσουν την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης.
Πηγή: www.lifo.gr
Σχετικά

Η "εικόνα" των κατασκηνωτικών χώρων της Κύπρου που πρέπει να προβληματίσει
Θα πάμε φέτος για camping;

Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε έναν νέο προορισμό για απευθείας πτήσεις από Λάρνακα
Η Wizz Air επεκτείνει το δίκτυο της στη Λάρνακα με νέο δρομολόγιο και τιμές από €19,99 από αυτόν τον Οκτώβριο

Lady’s Mile και Κούριο: Οι δύο υπέροχες παραλίες της Λεμεσού που αλλάζουν
Στόχος, η ενίσχυση της προσβασιμότητας, της υγιεινής, της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των λουομένων, αλλά και η σταδιακή αποκατάσταση της λαϊκότητας της δημοφιλούς παραλίας Lady’s Mile

Αγία Σοφία: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αποκατάσταση στα 1.500 χρόνια ιστορίας της
Οι εργασίες δεν εντατικοποιήθηκαν μόνο για τη σεισμική θωράκιση του μνημείο

Ο μεσογειακός «κρυμμένος θησαυρός» που αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός για το φετινό καλοκαίρι
Δείτε τα 20 καλύτερα μέρη για να επισκεφτείτε φέτος




Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το φιλανθρωπικό Gala Dinner, “A Night in Paris”
Από το συμβούλιο και τα μέλη του σωματείου Ladies Circle 1 Λευκωσίας

Πώς ψηφίζουμε στη Eurovision 2025 – Απόψε εμφανίζεται η Κύπρος
Λεπτομέρειες για τον Α’ Ημιτελικό

Αυξημένη τουριστική κίνηση σε ευρωπαϊκές πόλεις – Ποιες ελληνικές περιλαμβάνονται
Ο «υπερτουρισμός» αναδεικνύεται ξανά σε μείζον ζήτημα

Η Lidl Κύπρου συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών με το Lidl Plus
Η εταιρεία αναβαθμίζει την εμπειρία των καταναλωτών με το ψηφιακό πρόγραμμα πιστότητάς της, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 1.700€