News , Guide

Ένα ξεχωριστό «μοναχικό» εξωκλήσι στο χωριό που αξίζει να επισκεφτείς

Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρόνικο και στην Αγία Αθανασία

Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021

Τα εξωκλήσια τα οποία είναι παλιά κτισμένα αλλά διατηρητέα, έχουν πάντα αυτό το διαφορετικό που προκαλούν μία αλλιώτικη αίσθηση, προπάντων όταν βρίσκονται σε «μοναχικές» τοποθεσίες γεμάτο ιστορία.

Όπως όλα τα εξωκλήσια και οι ναοί, αξίζει να τα επισκεπτόμαστε, για να προσευχηθούμε και να ηρεμήσει το μυαλό μας, και γιατί όχι να μας δώσουν το κίνητρο να επισκεφτούμε κι’ άλλα γύρω ή κοντινά εξωκλήσια ή εκκλησίες.

Στο Φρέναρος της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, βρίσκεται ένα ξεχωριστό «μοναχικό», θα έλεγε κανείς, εξωκλήσι των Αγίων Ανδρόνικου και Αγίας Αθανασίας.  Μπορεί να χαρακτηριστεί «μοναχικό», καθώς βρίσκεται σε τοποθεσία, λίγο μακριά από «ζωή» του χωριού, γύρω από δέντρα.

Το συναντάει κάποιος περίπου τρία χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας και πρόκειται για ένα μικρό μονόχωρο εξωκλήσι με τύπο του Συνεπτυγμένου Σταυροειδούς με τρούλο.

Χρονολογείται από τον 12ο αιώνα με αδρούς πελεκητούς πωρόλιθους αλλά την ίδια ώρα, με ιδιαίτερα προσεγμένη τεχνική που επιτρέπει στον καθένα να τον χαρακτηρίσει «κομψοτέχνημα».

Ο τρούλος έχει τέσσερα μικρά ανοίγματα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ενώ υπάρχουν μόνο απομεινάρια από τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό.

Το εξωκλήσι λειτουργεί μια φορά τον χρόνο, την ημέρα της γιορτής των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας, στις 9 Οκτωβρίου.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close