Δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2021
Η “άγνωστη” Κύπρος που τον τελευταίο καιρό αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε, χωρίς ωστόσο ακόμα να τυγχάνει της δέουσας αναγνώρισης και σεβασμού, είναι αδιαμφισβήτητα πανέμορφη και γεμάτη εκπλήξεις, και όταν την ανακαλύψεις σου δημιουργεί δέος αλλά και μία μικρή ντροπή που δεν γνώριζες ότι ο τόπος σου είναι τόσο πανέμορφος.
Αυτό (νομίζω) νιώσαμε όλοι όσοι αντικρίσαμε τις εικόνες που αποτύπωσε και ανέβασε στο λογαριασμό του από τον αρχαιολογικό χώρο Μελέτη, ο οποίος φιλοξενεί λαξευτούς Τάφους.
Ο αρχαιολογικός χώρος Μελέτη βρίσκεται πλησίον του Αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Γεωργίου και εκτιμάται ότι οι τάφοι που "φιλοξενεί" ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο.
Όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του ο Δήμος Πέγειας ο αρχαιολογικός χώρος Μελέτη φιλοξενεί λαξευτούς Τάφους οι οποίοι εκτιμάται πως τάφοι ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται πλησίον του Αρχαιολογικού χώρου Αγίου Γεωργίου ενώ σημειώνεται πως οι τάφοι δεν είναι μελετημένοι, ούτε τα μνημεία, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχει τίποτα δημοσιευτεί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως συγκρεντώνει η περιγραφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην περιοχή η οποία αναφέρει πως οι ανασκαφές στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν εδώ και 30 χρόνια.

Η νεκρόπολη, αναφέρει, συνδέεται με αρχαίο οικισμό ο οποίος άκμασε κατά τα Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά και Πρωτοβυζαντινά χρόνια.
Ο οικισμός αυτός είναι άγνωστος και δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, βρίσκεται όμως κοντά στο δάσος του Μελέτη και έχει μάλλον καταστραφεί και εγκαταλειφθεί κατά την περίδιο των αραβικών επιδρομών.
Η νεκρόπολη αποτελείται απί 11 μνημειακούς υπόγειους, λαξευτούς τάφους σκαλισμένους από στέρεο βράχο οι οποίοι χρονολογούνται κυρίως στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, Όπως φαίνεται όμως έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι και την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.
Σχετικά
Άνοιξαν οι οι αιτήσεις για τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2026
Τα χωριά της Κύπρου θα μετατραπούν και φέτος σε ζωντανούς γιορτινούς προορισμούς
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ στο Netflix
Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του KYLIE, της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ, που έρχεται στις 20 Μαΐου με σπάνιο αρχειακό υλικό
24ώρη ανάσα πολυτέλειας στο ανανεωμένο Anassa Hotel
Aνανεωμένο εκπληκτικά, το Anassa προσφέρει κάτι παραπάνω από μια μοναδική εμπειρία διαμονής. Βρίσκεται, εξάλλου, στο πιο ήρεμο σημείο της Κύπρου
Έρχεται αισθητή άνοδος θερμοκρασίας – Πού αναμένονται σήμερα βροχές
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, «η φωνή της φύσης», γίνεται 100
Τα γενέθλια του Ατένμπορο θα εορταστούν με μια εβδομάδα ειδικών εκπομπών στο BBC, μια ζωντανή συναυλία στο Royal Albert Hall, αλλά και εκδηλώσεις σε μουσεία
Μεγάλη επιτυχία για τον ιατρικό τουρισμό της Κύπρου
Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών υποδέχεται στην Κύπρο το Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο του World FUE Institute.
22η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: H Κύπρος με ισχυρή παρουσία και πάνω από 100 τίτλους
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, με πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων και διεθνών συμμετοχών
Εκδρομή στον Αγρό με αφορμή το φετινό Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου
Μια ανοιξιάτικη απόδραση στην καρδιά της Πιτσιλιάς με άρωμα παράδοσης και γεύσης - Πού να φας, τι να δεις και τι να κάνεις
Emily in Paris: Αυτό θα είναι το πρόγραμμα των γυρισμάτων στη Μύκονο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα γυρίσματα της σειράς στο νησί των Aνέμων θα διαρκέσουν 15 ημέρες
Ποιες είναι οι δύο καλύτερες πόλεις στον κόσμο για περπάτημα
Σ' έναν κόσμο όπου η μετακίνηση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, δύο πόλεις ξεχωρίζουν ως η πιο walkable του κόσμου, γιατί επιτρέπουν να τα γίνονται όλα, απλώς περπατώντας
Διακοπές 2026: 10 κρυφοί καλοκαιρινοί προορισμοί με χαμηλό κόστος, οι 3 στην Ελλάδα
Δέκα εναλλακτικούς καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη, ανάμεσά τους τρεις στην Ελλάδα, επιλέγει το Skyscanner