Δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013
Το 2013 εορτάστηκε από τους μουσικόφιλους διεθνώς ως η "Χρονιά Βάγκνερ", αφού σήμανε την 200η επέτειο από τη γέννηση και την 130η επέτειο από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού. Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζουν δύο ταινίες οι οποίες αφορούν άμεσα στο πρόσωπο του Βάγκνερ, τη ζωή και τη μουσική του, στις 22/11 την ταινία "The Wagner Files" του Ralf Pleger και στις 23/11 το "Lessons of Darkness" του Werner Herzog, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία. Είσοδος ελεύθερη. Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υποτίτλους.
The Wagner Files (90', 2013)
Η ταινία "The Wagner Files" απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένου και του Βραβείου του Κοινού στην κατηγορία "Καλύτερο Ντοκιμαντέρ" στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ του Καναδά. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και δυναμικό κράμα μουσικού ντοκιμαντέρ, πλασματικής ταινίας και κινουμένου σχεδίου. Μας μεταφέρει στη ζωή και τη μουσική ιδιοφυία ενός από τους σπουδαιότερους – και σίγουρα από τους πιο επίμαχους – Γερμανούς συνθέτες, με έναν τρόπο που δεν έχει αποτυπωθεί ποτέ ξανά στην οθόνη. Οι σκηνές, τολμηρές μα συνάμα ποιοτικές, σκιαγραφούν την πολύπλοκη και σκανδαλώδη σχέση του Βάγκνερ (Samuel Finzi) με τη δεύτερη σύζυγο του, Κοσίμα (Pegah Ferydoni). Το "The Wagner Files" είναι ένα πολύ-διαδραστικό πρότζεκτ το οποίο περιλαμβάνει ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα (στην έντυπη μορφή του) και κινούμενα σχέδια (στην ηλεκτρονική εφαρμογή του).
Lessons of Darkness (52', 1992)
Η τρομακτική, 50λεπη ταινία του Werner Herzog χρησιμοποιεί πραγματικά πλάνα από τα φλεγόμενα κοιτάσματα πετρελαίου στο Κουβέιτ τα οποία ενίοτε συνοδεύονται από συνεντεύξεις και μια αποστασιοποιημένη αφήγηση. Έτσι, δημιουργείται ένας μετα-καταστροφικός κόσμος εκτός πραγματικότητας. Η ταινία, η οποία ξεφεύγει από τα όρια του ντοκιμαντέρ και αγγίζει την οξύτητα της επιστημονικής φαντασίας, είναι χωρισμένη σε δεκατρία κεφάλαια που υπαινίσσονται έναν πόλεμο κατακλυσμικής κλίμακας. Όταν ο πρώτος πόλεμος στον Κόλπο έφτασε στο τέλος του, ο Herzog, μαζί με ένα μικρό πλήρωμα, ταξίδεψε δύο φορές στο Κουβέιτ ούτως ώστε να κινηματογραφήσει τις πληγές, τα ίχνη και τα σημάδια που άφησε πίσω του ο πόλεμος. Δραματικές εικόνες αντιπαραβάλλονται με το άγρυπνο βλέμμα ενός εξωγήινου ο οποίος επισκέπτεται τη Γη για πρώτη φορά και αντικρίζει ένα μέρος που δεν παραπέμπει στον πλανήτη όπως εμείς τον γνωρίζουμε. Μια φωνή μας μιλά για τον θόρυβο του πολιτισμού, τη σιωπή της ερήμου και για την λάμψη των φλεγόμενων πετρελαιοπηγών. Σε αυτό το φρικτό ταξίδι, συναντάμε αρκετούς μάρτυρες της τραγωδίας. Η ταινία αποτελεί ένα ρέκβιεμ για τη μοίρα του πλανήτη μας, έχοντας ως αφετηρία τις επιπτώσεις του Πολέμου στον Κόλπο. Οι περισσότερες σκηνές της ταινίας έχουν ως μουσική επένδυση τη μουσική του Βάγκνερ, η οποία μεγεθύνει το αντίκτυπο που έχουν στον θεατή οι έντονες αυτές εικόνες.
-
The Shoe Factory
22 Νοεμβρίου - 23 Νοεμβρίου 2013
Σχετικά

«Κωνστάντια»: Οι προβολές ταινιών στην πρωτεύουσα αυτή τη βδομάδα
Δες το αναλυτικό πρόγραμμα του Μαραθώνιου Θερινών Προβολών

H «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν ολοκλήρωσε τα γυρίσματα: «Δεν θα ξαναγίνει ταινία σαν αυτή»
Τα γυρίσματα διήρκεσαν έξι μήνες σε διάφορες περιοχές του κόσμου

Πάμε για θερινό σινεμά σε ένα ειδυλλιακό χωριό της Μαραθάσας
Μία μοναδική βραδιά για μικρούς και μεγάλους για ταινίες κάτω από τ' αστέρια

Ο Μπίλι Ζέιν ενσαρκώνει τον Μάρλον Μπράντο στη νέα ταινία «Waltzing with Brando»
Ο Μάρλον Μπράντο (Marlon Brando) «ζει ξανά» στη μεγάλη οθόνη, αυτήν τη φορά μέσα από την ερμηνεία του Μπίλι Ζέιν (Billy Zane).

«Τα Πάθη του Χριστού»: Το 2027 και σε δύο μέρη το σίκουελ της ταινίας του Μελ Γκίμπσον
Η πρώτη ταινία θα κάνει πρεμιέρα Μεγάλη Παρασκευή και η δεύτερη στην εορτή της Αναλήψεως.

Στην Αγία Νάπα θα στηθεί για άλλη μία χρονιά σινεμά κάτω από τα αστέρια
Μάθε τις 5 ταινίες που θα δούμε δίπλα στη θάλασσα

Αυτές είναι οι 4 ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Από συναρπαστικά blockbusters μέχρι ταινίες με βαθιά συναισθηματικά μηνύματα, αυτή την εβδομάδα, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν δράση, γέλιο και συγκίνηση

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα εισήχθη σε νοσοκομείο της Ρώμης
Ο Κόπολα, 86 ετών, είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό να πραγματοποιήσει επέμβαση στην καρδιά


Drive in Cinema: Κλασικά αυτοκίνητα, θερινό σινεμά και καλοκαιρινή διάθεση στην πρωτεύουσα
Φέρε την παγωνιέρα σου και απόλαυσε την ταινία μέσα από την άνεση του αυτοκινήτου σου

Το Jurassic World Rebirth ξεπέρασε τα 750 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο box office – Στα ύψη και το «F1»
Το «F1» είναι πλέον η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις στην καριέρα του Μπραντ Πιτ, αλλά και στην ιστορία της Apple.

Αύγουστος στον θερινό κινηματογράφο του «Κωνστάντια»
Οι ταινίες που θα δούμε αυτή τη βδομάδα στον Μαραθωνιο Θερινών Προβολών 2025