Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2021
Εννέα χελωνάκια που ανήκουν στην οικογένεια της δερματοχελώνας, το είδος αυτό θαλασσίων χελωνών που είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο και απειλούνται με εξαφάνιση, γεννήθηκαν στην ακτή του Ισημερινού, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.
Αυγά της Dermochelys coriacea, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, επωάστηκαν τεχνητά σε μια παραλία που ονομάζεται Πούντα Μπικίνι, στην επαρχία Μανάμπι, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Η φωλιά τους μετακινήθηκε από τους δασοφύλακες της περιοχής, λόγω του σκληρού χειμώνα που έπληξε την ακτή του Ισημερινού.
"Η νέα αυτή εκκόλαψη μας επέτρεψε να δούμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε ένα υψηλό ποσοστό τεχνητής επώασης αυτών των χελωνών, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τον Ισημερινό στο θέμα της προστασίας" του περιβάλλοντος, δήλωσε ο κτηνίατρος Ντανιέλ Αλάβα του Refugio de la Isla Corazon y Fragatas, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
Τον Ιανουάριο άλλες 60 δερματοχελώνες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ως τα τρία μέτρα σε μήκος και ως τον έναν τόνο σε βάρος, γεννήθηκαν στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής, επίσης στην επαρχία Μανάμπι.
"Στην ακτή της Μανάμπι είναι η δεύτερη φορά που γίνεται εκκόλαψη του είδους αυτού, το οποίο έχει χαμηλό ποσοστό αναπαραγωγής με μόνον το 50% των αυγών του να εκκολάπτονται", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Το είδος των Dermochelys coriacea ζει σε μέτριας θερμοκρασίας τροπικά, υποτροπικά και υποαρκτικά ύδατα του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού. Απειλείται με εξαφάνιση στον ανατολικό Ειρηνικό.
Το 2015 και το 2017, φωλιές από δερματοχελώνες είχαν βρεθεί στην ακτή του Ισημερινού, αλλά τα αυγά τους δεν είχαν εκκολαφθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά
Η Ryanair ανακοίνωσε προσφορά για 6 προορισμούς, με τιμές από €14.99
Η ιδανική ευκαιρία για ένα σύντομο city break
Απ’το Μεξικό ως τη Νότια Αφρική: Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες του κόσμου
Υπάρχει επίσης μια νέα κατηγορία «μοναδική στο είδος της» για παραλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Η Lidl Κύπρου στηρίζει το Σαρακοστιανό τραπέζι με μειώσεις τιμών -15% σε βασικά προϊόντα
Με το βλέμμα στον καταναλωτή η εταιρεία προσφέρει ποιότητα και οικονομία και την περίοδο της Σαρακοστής.
“Έφυγε” η σπουδαία ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε ηλικία 99 ετών
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών η σπουδαία βυζαντινολόγος και ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
45 εκδρομικοί χώροι για να περάσεις όμορφα στη φύση την Καθαρά Δευτέρα
Γιορτάζουμε την αρχή της Σαρακοστής και κόβουμε την μούττη της σε πανέμορφους εκδρομικούς χώρους σε όλη την Κύπρο
«Beat My Guest»: Ένα ξεχωριστό μουσικό game show κανει πρεμιέρα στο Σίγμα
Το μουσικό game show που θα μας κρατάει συντροφιά καθημερινά με κεφάτες homemade συναυλίες
Ένα ελληνικό νησί στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου
Απέσπασε μία διεθνή διάκριση καθώς συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς που προτείνεται να επισκεφθεί κανείς το 2026 για «slow travel»
«The Floor»: Όλα όσα θα γίνουν στο επεισόδιο της Παρασκευής
Οι δυναμικές αναμετρήσεις γνώσεων με στόχο το «Χρυσό Τετράγωνο» συνεχίζονται
5 ξεχωριστές εξορμήσεις εντός Κύπρου για τις αργίες των Καρναβαλιών και της Καθαράς Δευτέρας
Ετοιμάσου για μία μίνι εκδρομή για να απολαύσεις τις ομορφιές της άνοιξης στην ύπαιθρο
10 όμορφα πετρόκτιστα καταλύματα για διαμονή στο βουνό το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Η ζεστασιά της πέτρας και του ξύλου σε 10 αγροτουριστικά στην ορεινή Κύπρο για ένα χαλαρωτικό τριήμερο
10 εικόνες από την πολύχρωμη και εντυπωσιακή Παιδική Παρέλαση της Λεμεσού
Χιλιάδες παιδιά γέμισαν χρώμα και χαμόγελα την παραλιακή Λεμεσό