Δημοσιεύτηκε στις 02 Απριλίου 2021
«Θέλω να μου μιλάνε σα να είμαι παιδί.
Στα παιδιά είναι που όλοι οι σεμνοί άνθρωποι λένε την αλήθεια.»
Την ίδια μέρα που η Βρετανική κυβέρνηση έκανε επιτέλους την πρώτη από τις δύο αποφασιστικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στο ύποπτα αργοπορημένο lockdown (Μάρτιος 2020), ο David Hare προσβλήθηκε από τον Covid-19. Τότε κανείς δε φαινόταν να ξέρει πολλά γι’ αυτό, και πολλοί γιατροί δεν είναι και πολύ σίγουροι ότι γνωρίζουν περισσότερα τώρα. Έχοντας υποφέρει από μια παρέλαση «τυχαίων» συμπτωμάτων, ο συγγραφέας θυμάται το παραλήρημα της αρρώστιας του, το οποίο μαζί με φόβο, όνειρο, ειλικρινή φαρμακευτική αγωγή και ανειλικρινή πολιτική, δημιουργούν ένα μονόλογο επείγουσας οργής και ισχύος.
«Δεν έχω τις τύψεις του επιζώντα. Έχω την οργή του.»
Ο David Hare υπήρξε από δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, ενώ κατέχει BAFTA, Χρυσή Άρκτο και τα Βραβεία Λόρενς Ολίβιε, New York Drama Cristic’s Circle, Evening Standard, London Theatre Critics, Drama Desk και PEN/Pinter.
Ο Ανδρέας Αραούζος, επιστρέφοντας στην Αγγλική γλώσσα, υποδύεται τον (αυτοβιογραφικό) αυτό ήρωα του Hare, και τον παραδίδει για κάθε παράσταση, μέσα σε μια βιβλιοθήκη-σαλόνι! Συν-σκηνοθετεί με τον Νίκο Μυλωνά, ο οποίος χειρίζεται ζωντανά κάμερες εντός της παράστασης, για να αποδοθεί η αίσθηση της «βασιλείας της οθόνης» στην καθημερινότητά μας! Ο Μυλωνάς σχεδιάζει επίσης τους φωτισμούς, ενώ την εικαστική επιμέλεια του «οικείου» αυτού χώρου ανέλαβε ο Λάκης Γενεθλής.
Όπως σημειώνει και η κριτικός Νόνα Μολέσκη (Φιλελεύθερος, 9/3/2021), ο Ανδρέας Αραούζος που επιστρέφει στην αγγλόφωνη ερμηνεία ταυτίζεται απόλυτα με τον συγγραφέα και δημιουργεί την αίσθηση της άμεσης επικοινωνίας με τον οξυδερκή, οργισμένο και θαρραλέο συγγραφέα, αξιοποιώντας την εγγύτητα με τους θεατές, χωρίς να απευθύνεται σ’ αυτούς άμεσα.
Επί σκηνής. Διάρκεια: 45 λεπτά. Στην Αγγλική.
Θέατρο Ριάλτο, Σάββατο 10 Απριλίου, Ώρα έναρξης: 20:00
Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45
Εισιτήρια: €12 / 10, www.rialto.com.cy, Rialto App
-
Θέατρο Ριάλτο
10 Απριλίου 2021
Σχετικά
Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε στη σκηνή του ΘΟΚ τη νέα σεζόν
Μια νέα θεατρική σεζόν με κλασικά έργα, σύγχρονο θέατρο και νέες κυπριακές φωνές ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία από τον Οκτώβριο.
Angelo Tsarouchas: Ο διάσημος Ελληνοκαναδός κωμικός έρχεται στην Κύπρο
Ο καταξιωμένος stand-up comedian παρουσιάζει τη νέα του παράσταση «Diaspora» σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Οκτώβριο
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση