Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2021
Την απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις πιθανές χαλαρώσεις ενόψει Πάσχα σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
Όσον αφορά στην επιφύλαξη για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε ότι «είναι η νοοτροπία μας τέτοια που ψειρίζουμε το καθετί και πολύ σωστά πολλές φορές. Αυτή η σύνδεση του εμβολίου με ένα πολύ πολύ σπάνιο σύνδρομο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο, αφορά στη πτώση των αιμοπεταλίων στο κυκλοφοριακό και τη δημιουργία θρομβώσεων. Στην Κύπρο εάν όλος ο πληθυσμός εμβολιαζόταν με το AstraZeneca, αυτό θα αναλογούσε σε ένα ή δύο περιστατικά».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «στο πλαίσιο της επιτήρησης των φαρμάκων οι γιατροί θα έχουν έγνοια ούτως ώστε να κοιτάζουν πιθανές παρενέργειες τέτοιου τύπου, ενώ υπάρχει φαρμακευτική αγωγή εάν εντοπιστεί αυτό το πρόβλημα έγκαιρα. Σιγά σιγά κοιτάζοντας το πώς θα συμπεριφερθεί το εμβόλιο ενόσω αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα μας επιτρέψει στο τέλος να δώσουμε κάποιες οδηγίες αντένδειξης ή να ανακαλύψουμε ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο».
Ερωτηθείς εάν θα κάνουμε νέο «κορωνο-Πάσχα», απάντησε ότι «αυτό που κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή είναι την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας. Έχουμε επί καθημερινής βάσεως λίγο περισσότερα από 500 κρούσματα την ημέρα, ευτυχώς τις τελευταίες δύο ημέρες δεν αυξήθηκαν περισσότερο. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει προβληματιστεί, πρέπει να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αυτοπροστασίας, ούτως ώστε εάν είναι δυνατόν σε μία δύο εβδομάδες να αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις και για το Πάσχα. Αυτό θα αποφασιστεί την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου».
Σχετικά
3 αναπάντεχοι προορισμοί στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα
Χιονισμένα τοπία, μεσαιωνικά σοκάκια και ουρανοί γεμάτοι φως σε τρεις απρόσμενους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης.
Άστατος καιρός με ενισχυμένους ανέμους - Πιθανό χιόνι απόψε στο Τρόοδος
Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από την Τετάρτη, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας.
Πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες κατά την εορταστική περίοδο
Oι επικείμενες αργίες για τις γιορτές
Η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Αυτή είναι η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για να περάσει κανείς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το Time Out
Η γιορτινή Λεμεσός, σε ρυθμούς NYX
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου επιλογές που συνδυάζουν φαγητό, ποτό και ατμόσφαιρα
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια σε 17 προορισμούς, με τιμές από €14.99 (μόνο για σήμερα)
Χειμερινές αποδράσεις από Πάφο με τιμές από €14.99
Ηγετική διάκριση για τη Louis Hotels!
Business Leader 2024 ο CEO της Louis Hotels, κος. Ιάσων Περδίος, στην κατηγορία «Τουρισμός – Αναψυχή - Εστίαση»
Οι 25 καλύτερες ταινίες για να δείτε στο Netflix πριν φύγει το 2025
Συγκεντρώσαμε τις 25 καλύτερες ταινίες που μπορείς να δεις τώρα στην πλατφόρμα του Netflix.
Η περιοχή που κλέβει τις εντυπώσεις φέτος με τον εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο διάκοσμό της
Συναρπαστικός ο Χριστουγεννιάτικος Διάκοσμος του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας
Συννεφιασμένο σκηνικό με βροχές και καταιγίδες - Αναλυτικά η πρόγνωση
Σήμερα, Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
Unwrap the season στο Aphrodite Hills Resort
Αξέχαστες διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς