News , Guide

Το Μεσαιωνικό Μοναστήρι Αγίας Νάπας μετατρέπεται σε Αρχαιολογικό και Μουσειακό χώρο

Ο Υπ. Μεταφορών και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας επιθεώρησαν τις εργασίες του έργου αναβάθμισης και αποκατάστασης του Μεσαιωνικού Μοναστηριού

Δημοσιεύτηκε στις 09 Απριλίου 2021

Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι εργασίες του έργου για την ανάδειξη και αποκατάσταση του Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και ΄Εργων κ. Γιάννης Καρούσος, κατά τη σημερινή επίσκεψή του (Παρασκευή, 9 Απριλίου) στην Αγία Νάπα όπου μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Χρίστο Ζαννέττου, τον Πανιερότατον Μητροπολίτη κ.κ. Βασίλειο και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Μαρίνα Ιερωνυμίδου επιθεώρησαν τη πρόοδο του έργου για την ανάδειξη, αποκατάσταση  και μετατροπή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού σε Αρχαιολογικό και Μουσειακό χώρο.

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών, επισημαίνοντας ότι  πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2εκ ευρώ, το οποίο επιχορηγείται μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

 Χαρακτήρισε επίσης, το έργο ως ένα  πολύ σημαντικό,  τόσο για την Αγία Νάπα όσο και για την Μητρόπολη και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο όπως είπε θα  περιλαμβάνει Μουσείο με σημαντικά εκθέματα καθώς και Αρχαιολογικό χώρο με ευρήματα τα οποία έχουν ανευρεθεί  κατά τις ανασκαφές μετά την έναρξη των εργασιών του έργου.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για το προσωπικό του ενδιαφέρον για επιθεώρηση του έργου αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων μαζί με τον Μητροπολίτη για την ολοκλήρωση των εργασιών τόνισε τη σημαντικότητα της αναστήλωσης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του χώρου του Μοναστηριού, αφού  όπως είπε πρόκειται για ένα χώρο  που έχει σχέση με τη δημιουργία της Αγίας Νάπας.

«Η αποκατάσταση του Μοναστηριού», ανέφερε, «θα αποτελέσει πλέον ένα έργο σήμα κατατεθέν για την Αγία Νάπα, το οποίο θα αναδεικνύει όχι μόνο  τα μνημεία, την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας, αλλά θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν και να θαυμάσουν, έτσι όπως θα εξελιχθεί, ένα μοναδικό στο είδος του Μοναστήρι».

Τόσο ο εκθεσιακός, όσο και ο Μουσειακός και Αρχαιολογικός χώρος αλλά και οι όλες δραστηριότητες που θα διεξάγονται επισήμανε ο κ. Ζαννέττου θα αποτελέσουν πόλο έλξης για θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό κάτι το οποίο θα συμβάλει στη μέγιστη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Βασίλειος ανέφερε ότι  η αναζωογόνηση της Μονής ήταν για αυτόν ένα όνειρο ζωής, το οποίο γίνεται πραγματικότητα. ΄Ένα σημαντικότατο έργο το οποίο όπως είπε θα αναβιώσει τη πνευματικότητα του χώρου γιατί «η πηγή είναι η εκκλησία αφού όπως λέγει  η παράδοση βρέθηκε στο χώρο αυτό η εικόνα της Παναγία και αυτή η αναβίωση της πνευματικότητας να μπει στη συνείδηση των ανθρώπων ότι ο χώρος χρήζει απόλυτου σεβασμού για να είμαστε και άξιοι ενός Πολιτισμού για τον οποίο έχουμε ευθύνη».

Ο Πανιερότατος αναφέρθηκε στις μελέτες που γίνονται  στο Διεθνή χώρο από μελετητές οι οποίοι συνεχίζουν να ερευνούν την ιστορία, την αρχαιολογία και τη σχέση της Μονής με άλλες περιοχές είτε της Κύπρου είτε του εξωτερικού έτσι ώστε όπως είπε να διαφανεί αυτό που όντως υπήρχε, η μεγάλη σημασία που έχει ο γεωστρατηγικός αυτός χώρος σε σχέση με την Παλαιστίνη γιατί ήταν μέσα στο τεράστιο τότε Λατινικό Βασίλειο Αρμενίας, Ιερουσαλήμ και Κύπρου. Αυτή η εξακτίνωση της σημασίας της Μονής πρόσθεσε είναι πάρα πολύ μεγάλη και «αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα από τις έρευνες που γίνονται».

Μιλώντας για τα ευρήματα που έχουν ανευρεθεί κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κυρία Μαρίνα Ιερωνυμίδου ανέφερε ότι έχουν έρθει στο φως σημαντικά κατάλοιπα όπως π.χ ότι η εκκλησία δηλαδή το καθολικό της Μονής ήταν και κοιμητηριακή κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα και αυτά τα οστεολογικά κατάλοιπα που έχουν ανευρεθεί όπως είπε διερευνώνται από το Κυπριακό Ινστιτούτο Γενετικής.  «Γίνονται αναλύσεις  που έχουν δώσει μέχρι στιγμής σημαντικές πληροφορίες όπως επίσης και οι χώροι ανασκαφής που συνδέουν το Μοναστήρι με τις αρχαιότερες φάσεις της Μονής».  Πρόσθεσε επίσης ότι γίνονται μελέτες αναβάθμισης και προβολής του, ούτως ώστε να συνδεθεί με κατάλληλες υποδομές όπως στέγαστρο, πεζογέφυρες έτσι ώστε ο χώρος να είναι τόσο Αρχαιολογικός όσο και Μουσειακός.

Σχετικά

Ατζέντα
December 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close