Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2021
Ολόκληρη η Κύπρος, το νησί της θεάς Αφροδίτης, είναι ένα μνημείο της φύσης και της ιστορίας. Σε αυτή, την κατηγορία των φυσικών μνημείων που ξεχωρίζουν είναι και ο Ακάμας. Ο Ακάμας είναι ένα φημισμένο ακρωτήριο της βορειοδυτικής άκρης της Κύπρου στη ομώνυμη χερσόνησο και το ομώνυμο δάσος στην Επαρχία Πάφου.
Ένα μέρος από τις ομορφιές της άγριας φύσης της περιοχής κατέγραψε με κάμερα drone το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, και κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Το όνομα του προέρχεται από τον Ακάμα, οικιστή της περιοχής, γιο του Μίνωα και της Φαίδρας ή γιο του Θησέα. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε έτσι από το «άκαος» – άκαφτος, επειδή ήταν το μοναδικό μέρος της Κύπρου που δεν είχε καεί από τους Άραβες πειρατές. Ο Πτολεμαίος το χαρακτήρισε ως «μια πυκνά δασωμένη περιοχή μοιρασμένη σε δύο λόφους ανυψωμένους προς βορράν». Μέχρι το έτος 2000 ο βρετανικός στρατός και το ναυτικό χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο τόπο ως πεδίο βολής για στρατιωτικές ασκήσεις.
Η περιοχή του Ακάμα συγκεντρώνει και μια ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, που περιλαμβάνουν βαθιές κοιλάδες, σπηλιές, φαράγγια, θαλασσινές σπηλιές, νησάκια , το καθένα από τα οποία συγκεντρώνει τη δική του χλωρίδα και πανίδα με αποτέλεσμα τη δημιουργία διαφόρων μικροκλιμάτων στην περιοχή. Αυτό που ξεχωρίζει είναι αδιαμφισβήτητα αποτελεί το φαράγγι του Άβακα, η πρόσβαση στο οποίο γίνεται μέσω ενός μονοπατιού. Αυτό απλώνεται κατά μήκος της κοίτης του ποταμού «Αυγά» και καλύπτεται περιμετρικά από πυκνή βλάστηση. Το φαράγγι χαρακτηρίζεται από την πλούσια βιοποικιλότητα και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους παρατηρητές των πουλιών.
Η φυσική ομορφιά της Κύπρου και του Ακάμα εξηγεί γιατί αυτός αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες. Φτάνουν εκεί ακόμη και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ακάμας με τον τεράστιο φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο αξίζει την προσοχή μας καθώς αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό της φύσης.
Πηγή: Euronews-AFP
Σχετικά
Aεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων και θα δώσει voucher €50
Δέσμευση της, να συνεχίσει να κάνει το ταξίδι προσιτό για όλους.
Πόσο εύκολα το ChatGPT μπορεί να καταστρέψει τις διακοπές μας
Τραγικά λάθη στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό το αποδεικνύουν.
Η Aegean αναπροσαρμόζει τις τιμές των εισιτηρίων της, λόγω κόστους καυσίμων
Η AEGEAN προχωρά σε αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων, τα οποία θα κινηθούν σε σχετικά περιορισμένα επίπεδα, από 7 έως 8%
Το Πάσχα βρίσκει τη θέση του δίπλα στη θάλασσα
Μια πασχαλινή εμπειρία γεμάτη γεύσεις, παραδόσεις και οικογενειακές στιγμές στη Λεμεσό
Εκεί που ζεις φθηνά και δουλεύεις από παντού: Η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για digital nomads
Η ευρωπαϊκή πόλη που κατακτά τους digital nomads και γιατί όλοι μετακομίζουν εκεί
Top ξενοδοχεία για Πάσχα σε Κύπρο και Ελλάδα, με προνομιακές τιμές
Πασχαλινές Αποδράσεις με τη Louis Hotels σε Κύπρο και Ελλάδα!
Οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο το 2026
Η Φινλανδία στην κορυφή για 9η χρονιά. Ποιες χώρες ξεχωρίζουν, γιατί οι Σκανδιναβοί προηγούνται και πού κατατάσσεται η Κύπρος και η Ελλάδα στη λίστα
Τίθεται σε ισχύ η Κίτρινη Προειδοποίηση-Ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι και χαλάζι
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«The Sun»: Ένα ελληνικό νησί «κρυμμένο μυστικό» -«Δεν θέλεις να φύγεις από αυτόν τον τόπο»
Ιδιαίτερη διεθνή προβολή απολαμβάνουν οι Λειψοί στην Ελλάδα μέσα από εκτενές ταξιδιωτικό αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun»
Βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει την Κύπρο – Σε ισχύ Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Εαρινή Ισημερία 2026: Πότε είναι η πρώτη ημέρα της Άνοιξης
Τι είναι η Εαρινή Ισημερία 2026 και πότε μπαίνει η Άνοιξη