Δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου 2021
Δημοσιεύτηκε το διάταγμα του Υπουργού Υγείας με βάση το οποίο οι στενές επαφές κρουσμάτων μπορούν πλέον να αποδεσμεύονται στις επτά ημέρες με την προϋπόθεση ότι έχουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR).
Στο διάταγμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι "όλα τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις πρόνοιες του παρόντος Κανονισμού παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού και είτε υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 την έβδομη ημέρα του αυτοπεριορισμού με ίδια έξοδα και ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται νοουμένου ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό, είτε αποδεσμεύονται τη δέκατη τέταρτη ημέρα του αυτοπεριορισμού, νοουμένου ότι δεν είναι θετικοί στην ασθένεια του COVID-19, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας".
«Νοείται ότι, για σκάφη αναψυχής τα οποία αφικνούνται από χώρες της κατηγορίας «Γκρίζα» και για τα οποία το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την αναχώρησή τους από χώρα κατηγορίας «Γκρίζα» μέχρι την άφιξή του στη Δημοκρατία είναι μικρότερο των 14 ημερών, οι επιβαίνοντες παραμένουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό στο σκάφος για όσες μέρες απαιτείται, ώστε να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 14 ημερών, είτε υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 την έβδομη ημέρα του αυτοπεριορισμού με ίδια έξοδα και ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται, νοουμένου ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό».
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, οι εργοδότες προκαταβάλλουν το κόστος διαμονής των πιο πάνω προσώπων για τον υποχρεωτικό περιορισμό τους σε ξενοδοχεία ή/και τουριστικά καταλύματα με τα οποία έχει συμβληθεί το Υφυπουργείου Τουρισμού και το κόστος πραγματοποίησης δύο μοριακών εξετάσεων για την ασθένεια του COVID-19 (ένα τεστ με την άφιξή τους και επαναληπτικό τεστ την έβδομη ημέρα του υποχρεωτικού περιορισμού) και ο υποχρεωτικός περιορισμός τερματίζεται νοουμένου ότι το αποτέλεσμα της μοριακής εξέτασης είναι αρνητικό.
«Νοείται περαιτέρω ότι, εργαζόμενοι που εμπίπτουν στις πρόνοιες του παρόντος Κανονισμού και οι οποίοι είτε κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 από τη Δημοκρατία έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα όπως καθορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας, είτε έχουν διαγνωστεί θετικοί στην ασθένεια του COVID-19 και δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής εργαστηριακής τους διάγνωσης, εξαιρούνται της υποχρέωσης διενέργειας εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19», αναφέρεται.
Η αποδέσμευση τη 7η ημέρα με αρνητικό PCR ισχύει μόνο για τις στενές επαφές και όχι για τα θετικά κρούσματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
13 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη ιδανικοί για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο
Από παραδεισένιες ακτές μέχρι κουλτουρέ πόλεις γεμάτες ζωντάνια, αυτοί είναι οι απόλυτοι ευρωπαϊκοί προορισμοί για όσους θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στο έπακρο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τη Γιορτή του Κρασιού 2026
Ο Δήμος Λεμεσού ζητά προσφορές από ενδιαφερόμενους για παραχώρηση εστιατορίου και περιτέρων που θα στηθούν στο πλαίσιο της Γιορτής του Κρασιού
Εκατό χρόνια χωρίς τον Αντόνι Γκαουντί: Τρία λιγότερο γνωστά δημιουργήματά του που πρέπει να επισκεφθείτε
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αντόνι Γκαουντί, τρία λιγότερο γνωστά έργα του αποκαλύπτουν τη διαδρομή προς τη Σαγράδα Φαμίλια
«I Will Find You»: 24 εκατομμύρια views σε 4 ημέρες – Το καλύτερο ντεμπούτο νέας σειράς του Netflix για το 2026
Μια ιστορία για το πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε προκειμένου να σώσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Ryanair: Αλλάζει την πολιτική της για τις οικογένειες
Τέλος οι επιπλέον χρεώσεις για να κάθονται οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους
Μαρίνα Λεμεσού: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός που τα έχει όλα!
Έναν χώρο που συνδυάζει αρμονικά πολυτελή διαμονή, yachting, γαστρονομία, shopping, ψυχαγωγία και ευεξία, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία πάνω στη θάλασσα
«Αγγίζει» τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση
Η κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς θα φέρει πλέον το όνομα του Ανδρέα Μαυρομμάτη
Για την επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται σύντομα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς.
Βουτιές, κοκτέιλ, φαγητό και party σε μία υπέροχη πισίνα με απαράμιλλη αισθητική
Δεν μένεις στο ξενοδοχείο; Τώρα μπορείς να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία της πισίνας στο Aya Resort, με day pass από €20
Ψάχνεις τι να κάνεις τις επόμενες 6 Παρασκευές και Σάββατα; Η Lidl Κύπρου έχει την απάντηση
Τα Lidl Better Living Days ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη, μετατρέποντας 6 καταστήματα Lidl παγκύπρια σε καλοκαιρινούς σταθμούς ευεξίας, γεύσης, κίνησης και οικογενειακής εμπειρίας.
Κάτω Πύργος: η αυθεντική Κύπρος του καλοκαιριού που πρέπει να επισκεφτείς φέτος
Ένας παραθαλάσσιος προορισμός με όμορφες παραλίες, καλό φαγητό και ατμόσφαιρα παλιάς κυπριακής καλοκαιρινής απόδρασης
Ένα ταξίδι στις 22 ομορφότερες παραλίες του Πρωταρά που μαγεύουν κάθε επισκέπτη
Οι παραλίες με τα εξωτικά νερά που έχουν κάνει γνωστή την περιοχή σε όλο τον κόσμο