Δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2021
Στο χωριό Αρεδιού της Επαρχίας Λευκωσίας, στις ανατολικές παρυφές της κοινότητας, περικυκλωμένη από πολλών χρόνων ελιές, βρίσκεται ένα πολύ ξεχωριστό μεσαιωνικό κτίσμα• μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία της Οδηγήτριας.
Συγκεκριμένα, το συναντάει κάποιος μισό περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού και όπως λέγεται είναι κτίσματος του 13ου αιώνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την παράδοση, ο ναός ανεγέρθηκε στα αρχαία ερείπια ειδωλολατρικού ναού.
Πρόκειται για ένα μονόκλιτο ναό με τρούλο και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει η αρχιτεκτονική του, κυρίως λόγω της εξωτερικής πέτρας που είναι διακοσμημένος. Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμείται με τοιχογραφίες του 13ου , 14ου και 15ου αιώνα αλλά και με το όμορφα φιλοτεχνημένο τέμπλο του, έργο του 17ου αιώνα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρεδιού, «η παράδοση αναφέρει ότι στο μέρος που βρίσκεται η εκκλησία κάθισε η Παναγία που περνούσε από το χωριό για να ξεκουραστεί». Μία ακόμα παράδοση, αναφέρεται στην κόρη του βασιλιά της Ταμασού Αρετού, η οποία συνήθιζε να επισκέπτεται το χωριό και να προσφέρει θυσία στο βωμό που βρισκόταν στη θέση της Παναγίας της Οδηγήτριας.
Άλλη μια παράδοση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ύπαρξη χρυσής άμαξας, θαμμένης κάτω από την εκκλησία, σε τρία «αγνάρκα» από την είσοδο της εκκλησίας. Η άμαξα αυτή, όταν πωληθεί σε καιρούς σιτοδείας, θα μπορέσει να θρέψει όλον τον πληθυσμό της Κύπρου για εννέα χρόνια. Ο πρώτος όμως που θα δει την άμαξα θα τυφλωθεί».
Ο συγκεκριμένος, γεμάτος ιστορία και παραδόσεις, ναός, λόγω και της τοποθεσίας του, δημιουργεί στον κάθε επισκέπτη την ηρεμία και την γαλήνη που χρειάζεται, γι’ αυτό και κάλλιστα, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μοναδικό θρησκευτικό προορισμό για το Σαββατοκύριακο.
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το Ναό της Οδηγήτριας στην ιστοσελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρεδιού.
Σχετικά


Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός για το Πάσχα - «Αγγίζει» τους 31 βαθμούς σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Τα 10 κορυφαία κάμπινγκ στην Ευρώπη για φυσιολάτρες – Και ένα ελληνικό στη λίστα του Guardian
Από απομονωμένες κοιλάδες της Ισλανδίας και δάση της Σουηδίας, μέχρι μεσαιωνικά τοπία στη Σλοβενία και ήρεμες γωνιές στην Πορτογαλία

Τα σκαλιά σε πέντε μέρη σε όλο τον κόσμο που οδηγούν στον… παράδεισο
Αμέτρητα σκαλοπάτια που όμως αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια να τα ανέβει κανείς


Κλειστό θα παραμείνει έως και τις 11 Μαΐου το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο
Δες την σχετική ανακοίνωση

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα
Αίθριος ο καιρός σήμερα – Επιστρέφει η σκόνη τις μέρες του Πάσχα

Πάσχα στην Ελλάδα: 6 νησιά που μαγνητίζουν τα βλέμματα με τα κατανυκτικά τους έθιμα
Μοναδικοί προορισμοί που παραδοσιακά έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό αυτή την περίοδο


Δωρεάν στάθμευση για τις γιορτές στον Στρόβολο
Από τη Μ. Πέμπτη, 17 Απριλίου 2025 μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, 22 Απριλίου 2025

Ποια είναι η νέα ισπανική σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix τώρα
Ένας καινούριος κοινωνιοπαθής νεαρός δολοφόνος πήρε τη θέση του προηγούμενου στο top 10 της πλατφόρμας.

Τα μυστικά πίσω από την εμβληματική σειρά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»
Όπως κάθε χρόνο έτσι φέτος Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζει να προβάλλεται στις τηλεοράσεις η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»