Δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2021
Για να λέμε την αλήθεια, όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι δεινόσαυροι είναι θέμα που ενθουσιάζει μικρούς αλλά και μεγάλους. Τόσο για τα μεγέθη, για είδη τους αλλά φυσικά και για την ιστορία που κρύβουν, χρόνια τώρα πριν.
Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια και πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το politis.com.cy, το Τσιρίδειο ίδρυμα το οποίο «κατέχει μια μεγάλη συλλογή, αξίας πέραν των €12 εκατομμυρίων, προτίθεται να δημιουργήσει στην επαρχία Λεμεσού Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας. Στην συλλογή αυτή περιλαμβάνονται και τέσσερις ολοκληρωμένοι δεινόσαυροι αλλά και κεφαλές τους, μεταξύ άλλων του Τυραννόσαυρου T REX».
Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της συλλογής και δημιουργός του Τσιρίδειου Ιδρύματος, Άγγελος Τσιρίδης, εδώ και χρόνια «γίνονται προσπάθειες για δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου φυσικής ιστορίας, αλλά δυστυχώς, όπως τόνισε, οι ενέργειες αυτές δεν ευδοκίμησαν».

Αναφορικά με τη συλλογή, περιλαμβάνει σπάνια απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων προϊστορικών ζώων, ορυκτά μεγάλης ιστορικής αξίας, κομμάτια μετεωριτών, αλλά και πολύτιμες αρχαιότητες εκατομμυρίων ετών από όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρεται, ένας από τους βασικούς στόχους του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας είναι «να προωθήσει τη γνώση πάνω σε θέματα της εξέλιξης των ειδών ζωής στον πλανήτη και στον τομέα παλαιοντολογίας, ενώ θα φωτίζει τις όχι και τόσο γνωστές πτυχές της Ιστορίας».
Την ίδια ώρα, η νομικός Φωτεινή Τσιρίδου, συντονίστρια της προσπάθειας, σημειώνει πως «θα είναι πολλαπλά τα οφέλη από τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου. Καταρχήν, η ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, η αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών απ’ όλη την Κύπρο».

Μεταξύ άλλων, τονίζει πως στόχος τους είναι να δημιουργηθεί και ερευνητικό κέντρο, προσελκύοντας «ερευνητικές ομάδες φοιτητών από πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού».
Η διαδικασία έρευνας για εξεύρεση της κοινότητας, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ όπως αναφέρει η κυρία Τσιρίδου, ο χώρος για να μπορεί να φιλοξενήσει το τεράστιο αυτό έργο, απαιτείται να είναι περίπου 10,000 – 12,000 τετραγωνικών μέτρων.
Όσον αφορά την τοποθεσία, κάποιοι βλέπουν προς το χαμηλό δάσος Αγίας Φύλας (5 λεπτά από το κέντρο της πόλης σε ένα καταπράσινο τοπίο) και άλλοι προς την ύπαιθρο, λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Τροόδους (που για 2 μήνες περίπου τον χρόνο αποκλείεται λόγω καιρού).

Με πληροφορίες του politis.com.cy
Σχετικά
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, «η φωνή της φύσης», γίνεται 100
Τα γενέθλια του Ατένμπορο θα εορταστούν με μια εβδομάδα ειδικών εκπομπών στο BBC, μια ζωντανή συναυλία στο Royal Albert Hall, αλλά και εκδηλώσεις σε μουσεία
Μεγάλη επιτυχία για τον ιατρικό τουρισμό της Κύπρου
Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών υποδέχεται στην Κύπρο το Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο του World FUE Institute.
22η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: H Κύπρος με ισχυρή παρουσία και πάνω από 100 τίτλους
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, με πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων και διεθνών συμμετοχών
Εκδρομή στον Αγρό με αφορμή το φετινό Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου
Μια ανοιξιάτικη απόδραση στην καρδιά της Πιτσιλιάς με άρωμα παράδοσης και γεύσης - Πού να φας, τι να δεις και τι να κάνεις
Emily in Paris: Αυτό θα είναι το πρόγραμμα των γυρισμάτων στη Μύκονο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα γυρίσματα της σειράς στο νησί των Aνέμων θα διαρκέσουν 15 ημέρες
Η Ryanair ανακοίνωσε ταξίδια σε 7 προορισμούς, με τιμές από €14.99
Η προσφορά ισχύει για δύο μέρες
Ποιες είναι οι δύο καλύτερες πόλεις στον κόσμο για περπάτημα
Σ' έναν κόσμο όπου η μετακίνηση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, δύο πόλεις ξεχωρίζουν ως η πιο walkable του κόσμου, γιατί επιτρέπουν να τα γίνονται όλα, απλώς περπατώντας
Διακοπές 2026: 10 κρυφοί καλοκαιρινοί προορισμοί με χαμηλό κόστος, οι 3 στην Ελλάδα
Δέκα εναλλακτικούς καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη, ανάμεσά τους τρεις στην Ελλάδα, επιλέγει το Skyscanner
Πότε είναι η επόμενη αργία μετά την Πρωτομαγιά – Ο μήνας με τα δύο τριήμερα
Αυτές είναι οι αργίες που ακολουθούν
Πρώτες εικόνες από το νέο ξενοδοχείο που μόλις άνοιξε στην Κύπρο
Πρόκειται για το πεντάστερο, premium all-inclusive οικογενειακό θέρετρο, που αποτελεί το νέο μέλος της Elegant Collection της Louis Hotels