Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2021
Πάσχα με ανοιχτές εκκλησίες και περιορισμένες συγκεντρώσεις σε σπίτια θα κάνουμε φέτος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Απριλίου, το οποίο επικύρωσε τις αποφάσεις.
Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, στις 5 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, τα μεσάνυκτα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:
(α) μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,
(β) μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.
2. Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού (π.χ. πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, Μαρίνες).
3. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.
4. Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομα ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.
5. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.
6. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
7. Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.
8. Επιτρέπεται μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου) η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου. Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.
9. Το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).
10. Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις και άλλες υπηρεσίες που θα καθοριστούν με Διάταγμα.
11. Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 3 άτομα και μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό/νομικό πρόσωπο.
12. Αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση του 50% των εργοδοτουμένων. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις/υπηρεσίες που θα έχουν φυσική παρουσία μέχρι πέντε (5) άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική και για τα πέντε άτομα.
13. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χωροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.
14. Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.
15. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως θα καθοριστούν στο Διάταγμα.
16. Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με βάση το Διάταγμα με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων.
17. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.
18. Αναστέλλεται η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.
19. Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1).
Από την 10η Μάιου 2021 αίρονται τα πιο πάνω μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες. Η υιοθέτηση της πιο πάνω ρύθμισης θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης των συμπολιτών μας και θα επιτρέψει να επανέλθουμε με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.
Σχετικά
Καιρός: Βροχές και χιόνι στο μενού - Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Χιονίζει στο Τρόοδος
Στα λευκά για πρώτη φορά το Τρόοδος κατά τον φετινό χειμώνα Jubilee Hotel Troodos!
Πέφτει απότομα απόψε η θερμοκρασία στο εσωτερικό – Αναμένονται χιόνια και παγετός στα ορεινά
Η πιο κρύα νύχτα του φετινού χειμώνα μέχρι στιγμής, αναμένεται να είναι η αποψινή
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές που «σπάνε ρεκόρ» επισκεψιμότητας στην Κεντρική Ευρώπη
Αυτή η ασιατική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κανείς!
Αυτή η ασιατική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κανείς, σύμφωνα με τους ντόπιους.
Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις εκδόσεις του έτους 2024
Απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα οποία αποτελούν την υψηλότερη διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από την πολιτεία.
Το Σίγμα φέρνει την μεγάλη οθόνη στο σπίτι μας και φέτος τις γιορτές
Μαγικοί κόσμοι που ξεδιπλώνονται στην οθόνη μας… Αγαπημένοι ήρωες που μας ταξιδεύουν. Συναισθήματα που μας παρασέρνου
Πρωτοχρονιά: Οι πιο εντυπωσιακοί Ευρωπαϊκοί προορισμοί για να υποδεχτείτε τον νέο χρόνο
Από τα γυαλιστερά φώτα μέχρι τις μουσικές στις πλατείες, η αλλαγή του χρόνου είναι η ιδανική αφορμή για ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα στη μνήμη σας!
Eurovision 2026: Πρώτες εικόνες από την εντυπωσιακή σκηνή της διοργάνωσης
Oι πρώτες εικόνες αρκούν για να σκιαγραφήσουν τη φιλοσοφία του φετινού σκηνικού
Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να δεις
Στολίδια, λαμπιόνια και το τζάκι αναμμένο με μια χριστουγεννιάτικη ταινία να παίζει στην τηλεόραση
Άστατος καιρός με μεμονωμένες βροχές και πιθανό χιόνι στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
3 αναπάντεχοι προορισμοί στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα
Χιονισμένα τοπία, μεσαιωνικά σοκάκια και ουρανοί γεμάτοι φως σε τρεις απρόσμενους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης.