News , Guide

Ο θαλάσσιος οικολόγος Λούης Χατζηιωάννου διαπιστώνει τον κίνδυνο ύπαρξης κοραλιών

Αυτό προκαλεί προβληματισμό για το μέλλον τους στην Κύπρο και γενικότερα στη Μεσόγειο Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2021

Η κλιματική αλλαγή μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας δημιουργεί κινδύνους για τον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Ο Λούης Χατζηιωάννου είναι θαλάσσιος οικολόγος. Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία εργάζεται με το Κυπριακό Ινστιτούτο Ναυτιλίας και παρακολουθεί τα κοράλλια στην Αγία Νάπα.

Πολλοί έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι η χώρα δεν έχει κοράλλια. Αν όμως η κλιματική αλλαγή και η παράκτια ανάπτυξη συνεχιστούν, τότε υπάρχει ο φόβος η συγκεκριμένη εικασία να γίνει πραγματικότητα, εξηγεί ο κ. Χατζηιωάννου.
«Είναι τόσο εμβληματικά, είναι τόσο σημαντικά που υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο ευαίσθητα στις αλλαγές στο περιβάλλον. Έτσι, όλοι ακούσαμε την ιστορία των αυξανόμενων θερμοκρασιών, που είναι αλήθεια, η κλιματική αλλαγή. Και γνωρίζουμε ότι τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις τροπικές περιοχές, επηρεάζονται. Κανείς ωστόσο δεν έκανε μια τέτοια καταγραφή σε αυτό το μέρος του κόσμου, στην Κύπρο».

Κάπως έτσι, ο Λούης Χατζηιωάννου ξεκίνησε να παρακολουθεί και να καταγράφει τα κοράλια της Κύπρου, ιδίως στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου ευδοκιμεί το είδος Cladocora caespitosa, το οποίο είναι ενδημικό είδος στη Μεσόγειο.
Ο Χατζηιωάννου μελετά τον τρόπο με τον οποίον οι αλλαγές της θερμοκρασίας της θάλασσας επηρεάζουν την υγεία των κοραλλιών και όσα αποκαλύπτει προκαλούν προβληματισμό για το μέλλον τους στην Κύπρο και γενικότερα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Το 2015 που υπήρχε μια ανώμαλη χρονιά, με υψηλότερη θερμοκρασία κατά έναν βαθμό κελσίου από την υψηλότερη κανονική, παρατηρήσαμε μια αύξηση των αριθμό των κοραλλιών που πέθαναν 20 έως 30%. Μερικά από αυτά επέστρεψαν, κατάφεραν να ανακάμψουν αλλά πολλά από αυτό το ποσοστό δεν τα κατάφεραν. Συνεπώς ακόμα και η πιο μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, και μιλάμε για 0,1 ή 0,2 βαθμούς κελσίου, μπορεί να τα επηρεάσει σοβαρά. Και νομίζω ότι η πρόβλεψη δείχνει ότι πρόκειται να είναι πολύ μεγαλύτερη η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα 30, 40 χρόνια».

Ενώ ωστόσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτείται παγκόσμια προσπάθεια, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν τοπικά. Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηιωάννου, τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Κύπρου, που βρίσκονται ακόμα υπό μελέτη, απειλούνται από τον μαζικό τουρισμό, την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, τις μαρίνες αλλά και τη γεωργική απορροή.

Ο Λούης Χατζηιωάννου προτείνει ένα πιο βιώσιμο είδος παράκτιας ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και μεγαλύτερων προστατευόμενων περιοχών με απαγορεύσεις επιβλαβών πρακτικών, όπως κολυμβητές που πατούν κοράλλια ή ρίχνουν αγκυροβόλια. Η άλλη προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση παιδιών.  Όπως λέει και ο κ. Χατζηιωάννου, «είναι το μέλλον, αυτά θα γίνουν οι μελλοντικοί συντηρητές, η μελλοντική κυβέρνηση, οι μελλοντικοί χρήστες αυτού του νησιού».

Πηγή: euronews.gr

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close