Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 2021
Το καλοκαίρι πλησιάζει κι εμείς, ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά να ταξιδέψουμε... και να ανακαλύψουμε καλά κρυμμένους θησαυρούς! Όπως είναι για παράδειγμα ο πιο κάτω, που βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά από την ελλαδική πρωτεύουσα.
Ένα μέρος με μικρούς καταρράκτες, νερόμυλους, πλατάνια, τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση και έντονο μυθολογικό στοιχείο. Ο λόγος για τον ποταμό της Έρκυνας, στα Κρύα της Λιβαδειάς. Το ποτάμι της Έρκυνας λοιπόν δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς στο πέρασμά του, ενώ εντυπωσιακό είναι το σημείο όπου ξεπροβάλλει ξαφνικά ένα άγαλμα γυναικείας φιγούρας.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Ερκυνα ήταν φίλη της Περσεφόνης, κόρη της Δήμητρας. Μια μέρα, οι δύο νεαρές γυναίκες έπαιζαν σε ένα όμορφο φαράγγι, με μια χήνα. Η χήνα έφυγε από τα χέρια της Έρκυνας και κρύφτηκε σε μια σπηλιά, πίσω από έναν βράχο. Όταν η Ερκυνα ή η Περσεφόνη (υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές) μετακίνησαν τον βράχο, το νερό βγήκε έξω, δημιουργώντας τις πηγές και το ποτάμι.

Από τότε στα νερά της έρχονταν να λουστούν οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το περίφημο Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.
Καταρράκτες, νερόμυλοι, πέτρινα γεφύρια, πλούσια βλάστηση, πλακόστρωτα, και ατελείωτα τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο λες από πίνακα ζωγραφικής. Και στη μέση, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη Σπύρο Γουριώτη, το γλυπτό της Έρκυνας, να αναδύεται μέσα από τα νερά του ποταμού θέλοντας να σε παρασύρει σε μυθικά περάσματα μιας μαγικής παραμυθένιας εποχής.
Πηγή: iefimerida.gr
Σχετικά
To Τμήμα Δασών δίνει και φέτος δωρεάν δεντράκια
Δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα 2026 -2027»
40 χρόνια Συνεχίζουμε «Μαζί στη ζωή»
Μια επετειακή βραδιά αφιερωμένη στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τέσσερις δεκαετίες προσφοράς και φροντίδας
Mε αυτήν την εταιρεία τα παιδιά ταξιδεύουν δωρεάν προς την Ελλάδα!
Ανακαλύψτε την Ελλάδα μέσα από οικογενειακές αποδράσεις γεμάτες χαμόγελα
Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου: Αυτοί είναι οι δρόμοι που θα κλείσουν στη Λευκωσία
Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
ΑΚΡΟΠΟΛ: Ένα παλιό σινεμά που δίνει ξανά ζωή στα Λύμπια
Η ιστορία του ξεκινά το 1966, όταν η οικογένεια Μανώλη Π. Τραχανά δημιούργησε τον θερινό κινηματογράφο του χωριού
Ανακοινώθηκαν μόλις οι 10 κορυφαίες χώρες στον τουρισμό, έξι στην Ευρώπη
Η έκδοση του 2026 του Δείκτη Ανάπτυξης Ταξιδιών & Τουρισμού (Travel & Tourism Development Index, TTDI) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μόλις δημοσιεύθηκε
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Βροχές και πτώση θερμοκρασίας
Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σταδιακή πτώση, υποχωρώντας κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές
Η Pafilia και το Minthis στηρίζουν το πρώτο φιλανθρωπικό τουρνουά γκολφ της UNICEF στο Καζακστάν
Η Pafilia και το Minthis συμμετείχαν σε μια σημαντική φιλανθρωπική διοργάνωση στο Καζακστάν, παρουσιάζοντας την Κύπρο σε ένα διεθνές κοινό και ενισχύοντας τις σχέσεις τους με την Κεντρική Ασία
Οι καλύτεροι προορισμοί για διακοπές με φίλους
Πού θα ταξιδέψουν οι παρέες για το υπόλοιπο του 2026; Οι ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στην κορυφή των προορισμών με τις περισσότερες αναζητήσεις
Ένα μοναδικό Iglu Retreat με ξεχωριστές boutique κατοικίες, μέσα στη φύση και με θέα στο Τρόοδος
Ένας διαφορετικός χώρος διαμονής και ευεξίας, που θα δημιουργηθεί μόλις 20 λεπτά από τη Λεμεσό, στον Άγιο Μάμα, σε μια προνομιακή τοποθεσία πάνω στο βουνό, με ανεμπόδιστη θέα προς το Τρόοδος