Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2021
Το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται εξαιτίας της Covid-19 «εξακολουθούν να παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά τη μόλυνση», συχνότερα κόπωση, πόνους ή δυσκολία στην αναπνοή, δείχνει γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα τέταρτο εξ αυτών παρουσιάζουν «τρία ή περισσότερα συμπτώματα» και 2% «χρειάσθηκε να νοσηλευθούν και πάλι», συμπεραίνουν οι εργασίες αυτές του Inserm, που πραγματοποιήθηκαν σε μια ομάδα 1.137 ασθενών που δημιουργήθηκε για να παρακολουθηθούν οι ασθενείς της Covid μετά τη νοσηλεία τους.
«Μια σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των επίμονων κλινικών συμπτωμάτων που αναφέρονται συχνότερα» στους τρεις και στους έξι μήνες μετά τη νοσηλεία για Covid-19.
Οι ερευνητές παρατήρησαν «μια σχέση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα της νόσου και την μακροπρόθεσμη επιμονή των συμπτωμάτων». Στην πραγματικότητα η επιμονή τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων έξι μήνες μετά τη μόλυνση «είναι πιο συχνή σ’ εκείνους στους οποίους η ασθένεια Covid-19 απαίτησε παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύθηκαν σε θάλαμο και με τους ασθενείς που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα την ημέρα της διακομιδής τους στο νοσοκομείο.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι, «μολονότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, οι γυναίκες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα».
Η μελέτη υπογραμμίζει τέλος ότι αυτές οι μορφές μακράς Covid έχουν μερικές φορές ευρύτερες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα έπειτα από έξι μήνες και ασκούσαν μια επαγγελματική δραστηριότητα όταν μολύνθηκαν, το ένα τρίτο δεν επέστρεψε στην εργασία του.
Τα επίμονα συμπτώματα έπειτα από μόλυνση από τον SARS-CoV-2 εμφανίζονται σε μια περίπτωση συμπτωματικής Covid στις δέκα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που δεν νοσηλεύθηκαν και εμφάνισαν μια ελαφρά ή μέτρια μορφή της νόσου.
Σχετικά
Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να δεις
Στολίδια, λαμπιόνια και το τζάκι αναμμένο με μια χριστουγεννιάτικη ταινία να παίζει στην τηλεόραση
Άστατος καιρός με μεμονωμένες βροχές και πιθανό χιόνι στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
3 αναπάντεχοι προορισμοί στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα
Χιονισμένα τοπία, μεσαιωνικά σοκάκια και ουρανοί γεμάτοι φως σε τρεις απρόσμενους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης.
Άστατος καιρός με ενισχυμένους ανέμους - Πιθανό χιόνι απόψε στο Τρόοδος
Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από την Τετάρτη, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας.
Πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες κατά την εορταστική περίοδο
Oι επικείμενες αργίες για τις γιορτές
Η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Αυτή είναι η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για να περάσει κανείς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το Time Out
Η γιορτινή Λεμεσός, σε ρυθμούς NYX
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου επιλογές που συνδυάζουν φαγητό, ποτό και ατμόσφαιρα
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια σε 17 προορισμούς, με τιμές από €14.99 (μόνο για σήμερα)
Χειμερινές αποδράσεις από Πάφο με τιμές από €14.99
Ηγετική διάκριση για τη Louis Hotels!
Business Leader 2024 ο CEO της Louis Hotels, κος. Ιάσων Περδίος, στην κατηγορία «Τουρισμός – Αναψυχή - Εστίαση»
Οι 25 καλύτερες ταινίες για να δείτε στο Netflix πριν φύγει το 2025
Συγκεντρώσαμε τις 25 καλύτερες ταινίες που μπορείς να δεις τώρα στην πλατφόρμα του Netflix.
Η περιοχή που κλέβει τις εντυπώσεις φέτος με τον εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο διάκοσμό της
Συναρπαστικός ο Χριστουγεννιάτικος Διάκοσμος του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας