Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2021
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2.2 (ν) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 16) του 2021, εκδίδει τις ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες:
1. Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές
1.1. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα Μέσα Δημόσιας Μεταφοράς – Μ.Δ.Μ. (Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη) σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το 50% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου, με εξαίρεση λεωφορεία για τα οποία χορηγείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην οποία καθορίζεται μεγαλύτερο ποσοστό χωρητικότητας, τηρουμένης της παραγράφου 2 της παρούσας ανακοίνωσης.
1.2. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν Λεωφορεία με Άδεια Ε, Λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για Υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle), καθώς και ιδιωτικά λεωφορεία με άδεια οδικής χρήσης, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το 50% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου, εκτός εάν τηρούνται τα πιο κάτω, οπόταν και ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα Λεωφορεία αυτά καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου, τηρουμένης της παραγράφου 2 της παρούσας ανακοίνωσης:
(α) για τα πρόσωπα ηλικίας 18 ετών και άνω, υφίσταται, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης ή Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (Cyprus Flight Pass) όπως αυτή καθορίζεται στην παράγραφο 2.18(α) του σχετικού Διατάγματος ((Αρ. 16) του 2021),
Και (β) για τα πρόσωπα ηλικίας 12 έως 17 ετών υφίσταται πιστοποιητικό αρνητικής διαγνωστικής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση:
Νοείται ότι για πρόσωπα ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν απαιτούνται τα πιο πάνω,
1.3. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν αποκλειστικά μαθητές, από και προς τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά), σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου τηρουμένης της παραγράφου 2.2.(π) του σχετικού Διατάγματος ((Αρ. 16) του 2021) και της παραγράφου 2 της παρούσας ανακοίνωσης.
1.4. Ο μέγιστος αριθμός Επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα λεωφορεία με Άδεια Οδικής Χρήσης πολύτεκνης οικογένειας καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου.
1.5. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύναται να μεταφέρουν τα ταξί είναι το 100% του καθορισμένου στην Άδεια Οδικής Χρήσης του ταξί, με εξαίρεση την μπροστινή θέση δίπλα από τον οδηγό του ταξί.
2. Ιδιωτικές Επιβατικές Μεταφορές
2.1. Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας (νοικοκυριού), περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων της οικογένειας, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος, χωρίς τη χρήση μάσκας.
2.2. Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.
2.3. Για τις μετακινήσεις με ιδιωτικά οχήματα (δηλ. που δεν είναι «δημόσιας χρήσης», όπως λεωφορεία και ταξί), για την περίπτωση μετακίνησης για σκοπούς εργασίας, εκτός από τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική, συστήνονται τα ακόλουθα:
2.3.1. Η μαζική κοινή μετακίνηση με το ίδιο όχημα προσώπων που δεν διαμένουν στο ίδιο σπίτι θα πρέπει, όπου είναι πρακτικά δυνατό και εφικτό, να αποφεύγεται.
2.3.2. Το πιο πάνω ισχύει είτε αν το όχημα ανήκει στην εταιρεία/εργοδότη και μετακινούνται με αυτό εργαζόμενοι προς και από την εργασία ή από τη βάση της εταιρείας προς την εργασία τους και αντίστροφα, είτε αν το όχημα ανήκει σε κάποιον από τους εργαζόμενους και μετακινεί με αυτό συναδέλφους του για τον ίδιο σκοπό.
2.3.3. Η εταιρεία/ εργοδότης:
(ι) θα πρέπει να οργανώνει, όπου είναι εφικτό, διαφορετικό τρόπο μετακίνησης του προσωπικού για τους πιο πάνω σκοπούς, ώστε να αποφεύγεται η κοινή μετακίνηση (π.χ. χρήση και άλλων οχημάτων της εταιρείας όπου υπάρχουν κλπ),
(ιι) να αναπτύξει σύστημα διαχείρισης πιθανών περιστατικών,
(ιιι) να ενημερώνει συνεχώς τους εργοδοτούμενους για τις Οδηγίες που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας,
(ιv) να εκδώσει οδηγίες στους εργοδοτούμενους για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από μέρους τους όσον αφορά την επιδημία COVID – 19,
(vι) να εκδώσει οδηγίες στους υπαλλήλους της για τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα της επιδημίας COVID – 19.
2.3.4. Γενικότερα, για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για σκοπούς μετακίνησης για εργασία από άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά συστήνεται να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα, όπως:
(ι) καθημερινή και συχνή απολύμανση χερουλιών, χειρολαβών, μεταλλικών επιφανειών στα καθίσματα, ζώνες ασφαλείας κλπ,
(ιι) γενικός καθαρισμός μετά το πέρας της κάθε ημέρας,
(ιιι) τοποθέτηση εγκεκριμένου υγρού αντισηπτικού χεριών εντός του κάθε οχήματος, για χρήση από τον οδηγό τους επιβάτες,
(ιv) τα συστήματα κλιματισμού να παραμένουν κλειστά,
(vιι) τα παράθυρα του οχήματος να παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
3. Επιπρόσθετες οδηγίες για τις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές
3.1. Όπου σε λεωφορείο δεν υπάρχει κουβούκλιο του οδηγού και προστατευτική μεμβράνη που να τον διαχωρίζει από την είσοδο των επιβατών, οι θέσεις πίσω από τον οδηγό καθώς και η πρώτη θέση αριστερά (θέση ξεναγού – όπου υπάρχει) πρέπει να παραμένουν κενές.
3.2. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγεται συνωστισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση.
3.3. Στην είσοδο κάθε λεωφορείου πρέπει να υπάρχει υγρό αντισηπτικό χεριών για χρήση από όλους τους επιβάτες.
3.4. Τα λεωφορεία πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται συχνά, οπωσδήποτε πριν την έναρξη της υπηρεσίας και κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται τουλάχιστον κάθε τέσσερα δρομολόγια και, όπου είναι εφικτό, ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται στο τέλος κάθε δρομολογίου. Ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται με προσοχή, ιδιαίτερα στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως χερούλια, χειρολαβές, μεταλλικές επιφάνειες, ζώνες ασφαλείας, ράγες κλπ, με χρήση απολυμαντικών και υλικών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας.
3.5. Σε κάθε στάση του λεωφορείου, στο τέλος κάθε δρομολογίου και σε κάθε διάλειμμα, οι πόρτες του λεωφορείου παραμένουν ανοικτές, καθώς και τα παράθυρα και πάνελ φεγγίτη αν υπάρχουν.
3.6. Τα λεωφορεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1.2 της παρούσας ανακοίνωσης πρέπει, πέραν των γενικών κατευθυντήριων οδηγιών για τον καθαρισμό και απολύμανση των λεωφορείων που αναφέρονται πιο πάνω, να απολυμαίνονται πριν και μετά τη μεταφορά των μαθητών.
3.7. Συστήνεται όπως οι μαθητές, κάθονται καθημερινά σε προκαθορισμένη θέση, όπου αυτό είναι εφικτό.
3.8. Συστήνεται επίσης, μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις.
3.9. Στα λεωφορεία δεν χρησιμοποιούνται κλιματιστικά συστήματα με ανακύκλωση αέρα και γίνεται χρήση παραθύρων και πάνελ φεγγίτη (ανοικτά) όπου υπάρχουν.
3.10. Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους και επιβάτες σε όλα τα Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη, καθώς και σε όλα τα μέσα δημόσιων μεταφορών (ταξί, τουριστικά λεωφορεία, υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle)) ανεξαρτήτου ηλικίας, συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε όλες τις επαρχίες.
4. Τα πιο πάνω μέτρα εφαρμόζονται από την δημοσίευση τους στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Σχετικά

Γαστρονομική εμπειρία με την ΓΑΛΠΟ στη Lidl Food Academy [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Μέσα από ένα δημιουργικό σεμινάριο μαγειρικής εκπρόσωποι των ΜΜΕ και Influencers δοκίμασαν συνταγές με προϊόντα της ΓΑΛΠΟ

Η Wizz Air πετάει για έναν νέο, υπέροχο προορισμό από την Πάφο
Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε την έναρξη δύο νέων απευθείας δρομολογίων από την Πάφο

Minthis Music Festival 2025: Πέντε αξέχαστες νύχτες — Μια νέα πολιτιστική εποχή ξεκινά
Tο φεστιβάλ ταξίδεψε τους επισκέπτες μέσα από τον ήχο, το συναισθημα και την μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου

Ένα εντυπωσιακό "Μονοπάτι Χρωμάτων" στον Πρωταρά, που οδηγεί στην παραλία
Μία σύγχρονη εικαστική παρεμβαση από τον καλλιτέχνη Χρήστο Κυριάκου και τη ομάδα τού TwoTwenty

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του καλοκαιρινού ουρανού

Η απόλυτη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας στην Αγία Νάπα (και ο πιο fun τρόπος να περάσεις χρόνο με την παρέα σου)
Απόδρασε από την πραγματικότητα και βυθίσου στην περιπέτεια

3 εντυπωσιακά spa στο νησί, που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα
Πού θα περάσετε το καλοκαίρι; Όπου κι αν βρεθείτε, υπάρχει ένα spa που θα σας αναζωογονήσει

«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση
Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης


Stranger Things: Κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν
Τα νέα επεισόδια της σειράς Stranger Things δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το φθινόπωρο, ωστόσο μόλις κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν

Πέθανε η γνωστή Κύπρια σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
Ήταν κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά
Το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής