Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου 2021
Δυο μέρες μετά την άρση του lockdown, επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος διασποράς του ιού δεν έχει ξεπεραστεί και ότι η επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς ενδέχεται να ανεβάσει τα κρούσματα.
Στην καθιερωμένη τους τηλεδιάσκεψη χθες βράδυ προέβησαν σε ανασκόπηση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων, υπό το βάρος της μαζικής σύναξης 20 χιλ. οπαδών της πρωταθλήτριας Ομόνοιας και της ανοχής που επέδειξε η Αστυνομία, και με χθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch, ότι το ταυτόχρονο ξεκλείδωμα όλων σχεδόν των τομέων της οικονομίας θα ανεβάσει τον αριθμό των κρουσμάτων και απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας.
«Σε 1-2 εβδομάδες μετά το άνοιγμα της οικονομίας θα διαφανούν τα πρώτα αποτελέσματα και ενδεχομένως να παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων μετά τα χθεσινά γεγονότα και τις μαζικές συγκεντρώσεις των φιλάθλων, αλλά και επειδή ο κόσμος δεν τηρεί τις σωστές αποστάσεις και ούτε χρησιμοποιεί τη μάσκα του», είπε.
Σημείωσε ότι «επισυμβαίνουν διάφορα γεγονότα τα οποία ενδεχομένως να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα».
Η κ. Κολιού εξέφρασε ωστόσο ικανοποίηση, διότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα τρέχει με αυξημένους ρυθμούς και αυτό μπορεί, όπως επεσήμανε, να αποτρέψει την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού.
«Η ανοσία του πληθυσμού ελπίζουμε ότι θα νικήσει την εξάπλωση του ιού», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός του 60% του πληθυσμού και η χώρα θα αποκτήσει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης.
Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, τόνισε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ήταν σαφέστατες ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
Η δήλωση του κ. Καραγιάννη ήταν χαρακτηριστική, «θα γυρεύουμε το λάθος εάν υπάρξει πισωγύρισμα» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε μια - δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αυξημένο αριθμό κρουσμάτων». Έριξε την μπάλα στο γήπεδο της αστυνομίας, λέγοντας ότι «είναι ευθύνη της αστυνομίας η τήρηση της τάξης και η αποτροπή μαζικών εκδηλώσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη ακόμη και τα 390 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες, δεν μπορούν να θεωρούνται χαμηλός αριθμός, λαμβανομένου υπόψη ότι η χώρα ήταν για δύο εβδομάδες σε lockdown.
Πάντως, το ποσοστό θετικότητας χθες διαμορφώθηκε στο 0,59 τοις εκατόν.
Σχετικά
Ποια είναι τα 3 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτώ στο Λονδίνο;
Τρεις διαφορετικές γαστρονομικές στάσεις αποκαλύπτουν το Λονδίνο μέσα από γεύσεις, γειτονιές και ιστορίες.
Ξεκίνησαν οι πτήσεις Λάρνακας-Μαδρίτης με τη Wizz Air
Επιπλέον, η Wizz Air άνοιξε φέτος τις πόρτες της Ακαδημίας Πιλότων της (WAPA) στους Κύπριους
Αυτή είναι η πιο «ευτυχισμένη» πόλη για διακοπές στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Εννέα ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στο top 10 των πιο ευτυχισμένων πόλεων για διακοπές στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Αθήνα.
Η Lidl Κύπρου επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί την πρώτη γενιά Stores Co-Managers
Είκοσι δύο μέλη του #teamlidl ολοκλήρωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης για να αναλάβουν έναν νέο, κομβικό ρόλο στα καταστήματα της εταιρείας.
Στη λίστα των κορυφαίων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε 9 επιστημονικά πεδία
Στις θέσεις 76 –100 παγκοσμίως στο πεδίο Αυτοματισμού και Ελέγχου, άνοδος στη Φυσική, παρουσία της Κλινικής Ιατρικής και σταθερά ισχυρές επιδόσεις σε σειρά επιστημονικών πεδίων
Άγιος Σωζόμενος: Το ερειπωμένο χωριό στη Λευκωσία και η θρυλική ιστορία του
Το εγκαταλελειμμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου, κοντά στη Λευκωσία, έχει ερειπωθεί από το 1964 και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.
Βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
H Sky Express ανακοίνωσε 1+1 δώρο στα εισιτήριά της (για δύο μέρες)
6 προορισμοί, 1+1 εισιτήριο δώρο, μία κοινή εμπειρία: το ταξίδι!
Booker 2026: Αυτά είναι τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας
Δύο προηγούμενοι νικητές, η βραβευμένη με Πούλιτζερ Ελίζαμπεθ Στράουτ, ο 81χρονος Μ. Τζον Χάρισον και η μοναδική πρωτοεμφανιζόμενη μυθιστοριογράφος της εξάδας, Ρεμπέκα Πέρι, βρίσκονται στη βραχεία λίστα του Booker 2026.
Φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα στης Λόφου τα Σοκάκια
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Λόφου έρχεται να γεμίσει το χωριό με γιορτινή ατμόσφαιρα και, όπως λέει και το μότο της διοργάνωσης, «Κάθε σοκάκι, μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»
Η Λίλι Κόλινς αποχαιρετά το «Emily in Paris» μετά το τέλος των γυρισμάτων
Το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, που ξεκίνησε φέτος τα γυρίσματά του στην Ελλάδα, έρχεται στο Netflix
Τα παιδιά «επανασχεδίασαν» τη γειτονιά τους στους Αγίους Ομολογητές
Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στο LAOU LAOU – Ανοιχτοί Δρόμοι