Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Την Τετάρτη στρέφουμε το βλέμμα στον ουρανό για το «Φεγγάρι των Λουλουδιών»

Υπερπανσέληνοςκαι ολική έκληψη Σελήνης (κόκκινο φεγγάρι) ορατά από την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2021

Μια ακόμη υπερπανσέληνος -η δεύτερη του έτους και η πιο μεγάλη για φέτος- θα λάβει χώρα νωρίς την Τετάρτη 26 Μαΐου (βράδυ Τρίτης). Για μια ακόμη φορά το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.

Μάλιστα η υπερπανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, τη μοναδική του 2021, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Κύπρο.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης. Η πανσέληνος θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαΐου, αλλά μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Κύπρου της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).

Κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον ‘Ηλιο από τη Σελήνη. Κατά τη διάρκεια της εκλείψεως, η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, διότι η Γη διαθλά και σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη γίνεται κόκκινη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης να αρχίζει η Σελήνη να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη για το λόγο που προαναφέραμε. Ένας Γήινος παρατηρητής , θα ξεκινήσει να παρατηρεί την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στην σκιά της Γης , θα παρατηρήσει την Σελήνη να γίνεται ολόκληρη κόκκινη.

Επίσης, την ίδια μέρα θα είναι και πανσέληνος, αφού εξάλλου είναι πάντα προϋπόθεση για να υπάρξει έκλειψη.

Επιπλέον, η πανσέληνος του Μαΐου θα βρίσκεται στο περίγειό της, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο με τη Γη και γι' αυτό ονομάζεται και Υπερπανσεληνος – Supermoon. Αυτό συμβαίνει διότι η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά με αποτέλεσμα η απόσταση Γης - Σελήνης να αυξομειώνεται με μικρότερη απόσταση, περίπου 356.000 χιλιόμετρα και μεγαλύτερη περίπου 406.000 χιλιόμετρα.

Σχετικά

Ατζέντα
December 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close