Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2021
Μια ακόμη υπερπανσέληνος -η δεύτερη του έτους και η πιο μεγάλη για φέτος- θα λάβει χώρα νωρίς την Τετάρτη 26 Μαΐου (βράδυ Τρίτης). Για μια ακόμη φορά το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.
Μάλιστα η υπερπανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, τη μοναδική του 2021, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Κύπρο.
Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης. Η πανσέληνος θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαΐου, αλλά μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Κύπρου της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).
Κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον ‘Ηλιο από τη Σελήνη. Κατά τη διάρκεια της εκλείψεως, η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, διότι η Γη διαθλά και σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη γίνεται κόκκινη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης να αρχίζει η Σελήνη να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη για το λόγο που προαναφέραμε. Ένας Γήινος παρατηρητής , θα ξεκινήσει να παρατηρεί την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στην σκιά της Γης , θα παρατηρήσει την Σελήνη να γίνεται ολόκληρη κόκκινη.
Επίσης, την ίδια μέρα θα είναι και πανσέληνος, αφού εξάλλου είναι πάντα προϋπόθεση για να υπάρξει έκλειψη.
Επιπλέον, η πανσέληνος του Μαΐου θα βρίσκεται στο περίγειό της, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο με τη Γη και γι' αυτό ονομάζεται και Υπερπανσεληνος – Supermoon. Αυτό συμβαίνει διότι η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά με αποτέλεσμα η απόσταση Γης - Σελήνης να αυξομειώνεται με μικρότερη απόσταση, περίπου 356.000 χιλιόμετρα και μεγαλύτερη περίπου 406.000 χιλιόμετρα.
Σχετικά
Ανακοινώθηκαν τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου – Ποιο αθηναϊκό ξεχώρισε στη λίστα
Η Μπανγκόκ, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν από τέσσερα ξενοδοχεία στη λίστα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Four Seasons Astir Palace Athens, στη θέση 27
Έντονη καιρική μεταβολή απόψε - Ποιες περιοχές θα πληγούν έντονα (video)
Κίτρινη προειδοποίηση 20 ωρών – Έρχονται καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ
Νωρίτερα φέτος η αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Πλησιάζει η αλλαγή της ώρας που θα σημάνει την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ποια Κυριακή θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Μια ελληνική γειτονιά στις πιο κουλ του κόσμου για το 2026
Τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου για το 2026 ανακοίνωσε το Time Out. Ποια ελληνική γειτονιά κατέκτησε την 3η θέση
Η πόλη που μυρίζει Χριστούγεννα από τον Σεπτέμβριο
Στην Εστέπα της Ισπανίας 18 εργαστήρια ετοιμάζουν περίπου 20.000 τόνους γλυκισμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο και αποφέρουν έσοδα 80 εκατ. ευρώ
Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Βαρομετρικό χαμηλό «χτυπάει» αύριο την Κύπρο – Έρχονται τα πρωτοβρόχια
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Back to Travel» της Cyprus Airways – Πτήσεις με επιστροφή από €80 (μόνο για 2 μέρες)
Στην προσφορά περιλαμβάνονται και οι νέες, όλο τον χρόνο, συνδέσεις της Cyprus Airways με Ρώμη, από τις 11 Δεκεμβρίου, και Μόναχο, από τις 17 Δεκεμβρίου.
Simba Animal Aid: Ένας Σεπτέμβριος γεμάτος δράσεις για τους τετράποδους φίλους μας
Κάθε βοήθεια είναι απαραίτητη
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η παράδοση του Bring Your Child to Work της Pafilia στο Minthis
To Minthis μετατράπηκε σε έναν χώρο εξερεύνησης για μερικούς πολύ ξεχωριστούς επισκέπτες