Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2021
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Στην Κύπρο, οι κατοικίες εκτιμάται ότι ευθύνονται για το 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των κατοικιών χτίστηκε πριν την ισχύ οποιωνδήποτε απαιτήσεων ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης (40% κτίστηκε πριν από το 1981 και το 54% μεταξύ 1981 και 2006) [Zingheri, P. 2016].
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Χάρη στην Πολιτική Συνοχής, δεκάδες κατοικίες στην Κύπρο έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά.
Με το σχέδιο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ» του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού πραγματοποιείται ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μέσω της επιχορήγησης δαπανών για ένα ευρύ φάσμα μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η θερμομόνωση του κελύφους των κτιρίων, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και η εγκατάσταση αυτόνομων κλιματιστικών μονάδων. Το σχέδιο υλοποιείται από τον Ιανουάριο 2014 έως και το Δεκέμβριο 2023, με προϋπολογισμό €18 εκ και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος είναι τα αναβαθμισμένα κτίρια να καταναλώνουν μηδενική ή σχεδόν μηδενική ενέργεια και να κάνουν χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας για κτιριακή χρήση ενώ, ταυτόχρονα, θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής του πληθυσμού που κατοικεί στα αναβαθμισμένα κτίρια.
Η Πολιτική Συνοχής βελτιώνει την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κτίζοντας μία καλύτερη Ευρώπη για όλους μας, για τις νέες γενιές!
Σχετικά

Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη σχολεία, αεροδρόμια και νοσοκομεία (λόγω απεργίας)
Παναπεργία 11ης Σεπτεμβρίου: Ποιοι επηρεάζονται και πώς θα λειτουργήσει η χώρα

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που συνδυάζουν πολυτέλεια και διακριτικότητα
Περιοχές που βρίσκονται «κάτω απο το ραντάρ» και (ακόμα) τις γνωρίζουν λίγοι τουρίστες

"Καλά θα πάει κι αυτό": Η νέα κωμική σειρά του Δημήτρη Αποστόλου στο Σίγμα
Πρωταγωνιστεί ένα all star cast ηθοποιών

Πραγματοποιήθηκε η 99η συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού (ΚΕΑ)
Λόγω των πρόσφατων γεγονότων από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, η συνεδρία φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο ‘’Απόκρυφο’’

Αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα ορεινά - Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Τα 10 πιο επισκέψιμα μέρη του πλανήτη
Είτε αναζητάτε ιστορία, περιπέτεια ή πολυτέλεια, αυτές οι πόλεις τα έχουν όλα!

Η Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια στην Αθήνα και σε άλλους 5 προορισμούς, με €14.99
Μόο για δύο μέρες


Σήμερα η αποκάλυψη του iPhone 17: Τα μοντέλα, οι τιμές και η τεχνητή νοημοσύνη
Η παρουσίαση του iPhone 17 θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της εταιρείας, στο θέατρο Steve Jobs του Cupertino

Oktoberfest 2025: Ένας πλήρης οδηγός για όλα όσα θα γίνουν φέτος στο Μόναχο
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο επιστρέφει


Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πόλη που θα στολιστεί πρώτη φέτος τα Χριστούγεννα
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει.