Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2021
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Στην Κύπρο, οι κατοικίες εκτιμάται ότι ευθύνονται για το 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των κατοικιών χτίστηκε πριν την ισχύ οποιωνδήποτε απαιτήσεων ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης (40% κτίστηκε πριν από το 1981 και το 54% μεταξύ 1981 και 2006) [Zingheri, P. 2016].
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
Χάρη στην Πολιτική Συνοχής, δεκάδες κατοικίες στην Κύπρο έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά.
Με το σχέδιο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ» του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού πραγματοποιείται ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μέσω της επιχορήγησης δαπανών για ένα ευρύ φάσμα μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η θερμομόνωση του κελύφους των κτιρίων, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και η εγκατάσταση αυτόνομων κλιματιστικών μονάδων. Το σχέδιο υλοποιείται από τον Ιανουάριο 2014 έως και το Δεκέμβριο 2023, με προϋπολογισμό €18 εκ και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος είναι τα αναβαθμισμένα κτίρια να καταναλώνουν μηδενική ή σχεδόν μηδενική ενέργεια και να κάνουν χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας για κτιριακή χρήση ενώ, ταυτόχρονα, θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής του πληθυσμού που κατοικεί στα αναβαθμισμένα κτίρια.
Η Πολιτική Συνοχής βελτιώνει την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κτίζοντας μία καλύτερη Ευρώπη για όλους μας, για τις νέες γενιές!
Σχετικά

Γαστρονομική εμπειρία με την ΓΑΛΠΟ στη Lidl Food Academy [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Μέσα από ένα δημιουργικό σεμινάριο μαγειρικής εκπρόσωποι των ΜΜΕ και Influencers δοκίμασαν συνταγές με προϊόντα της ΓΑΛΠΟ

Η Wizz Air πετάει για έναν νέο, υπέροχο προορισμό από την Πάφο
Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε την έναρξη δύο νέων απευθείας δρομολογίων από την Πάφο

Minthis Music Festival 2025: Πέντε αξέχαστες νύχτες — Μια νέα πολιτιστική εποχή ξεκινά
Tο φεστιβάλ ταξίδεψε τους επισκέπτες μέσα από τον ήχο, το συναισθημα και την μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου

Ένα εντυπωσιακό "Μονοπάτι Χρωμάτων" στον Πρωταρά, που οδηγεί στην παραλία
Μία σύγχρονη εικαστική παρεμβαση από τον καλλιτέχνη Χρήστο Κυριάκου και τη ομάδα τού TwoTwenty

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του καλοκαιρινού ουρανού

Η απόλυτη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας στην Αγία Νάπα (και ο πιο fun τρόπος να περάσεις χρόνο με την παρέα σου)
Απόδρασε από την πραγματικότητα και βυθίσου στην περιπέτεια

3 εντυπωσιακά spa στο νησί, που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα
Πού θα περάσετε το καλοκαίρι; Όπου κι αν βρεθείτε, υπάρχει ένα spa που θα σας αναζωογονήσει


Stranger Things: Κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν
Τα νέα επεισόδια της σειράς Stranger Things δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το φθινόπωρο, ωστόσο μόλις κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν

Πέθανε η γνωστή Κύπρια σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
Ήταν κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά
Το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής

Οι πινακίδες που θα δούμε σε 6 σημεία του Πρωταρά [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Δήλωσε ενδιαφέρον για να δεις και εσύ την επιχείρησή σου στο κέντρο του Πρωταρά