Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 9 φεστιβάλ στην Κύπρο που αναβάλλονται για το 2021 λόγω κορωνοϊού

Τα (μουσικά, θεατρικά, παραδοσιακά κ.ά.) φεστιβάλστην Κύπρο “πέφτουν θύματα” του κορωνοϊού!

Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαΐου 2020

Οι ενέργειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού επιβάλουν να κρατάμε απόσταση – social distancing – ώστε σύντομα να είμαστε ξανά όλοι μαζί.

Ενώ στις διευκρινίσεις του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου που αφορούσαν την σταδιακή άρση των μέτρων και το "ξεκλείδωμα" της Κύπρου, ανφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι τα φεστιβάλ που τόσο αγαπάμε εδώ στην Κύπρο, θα μπορούν και πάλι να διοργανωθούν στην 4η φάση άρσης των μέτρων, η οποία αρχίζει από τις 14 Ιουλίου και μετά.

Ωστόσο, μέχρι τότε όλα μπορούν να ανατραπούν. Έτσι οι διοργανωτές των φεστιβάλ που μας κρατάνε κάθε καλοκαίρι συντροφιά, μας στέλνουν στα πιο όμορφα χωριά, και μας προσφέρουν στιγμές μοναδικές στα αρχαία θέατρα του νησιού, μετατίθενται για το 2021. 

Ας δούμε το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα: 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2020
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο ανακοίνωσαν ότι το 18o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2020, καθώς και το Παιδικό του Τμήμα δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεχιζόμενων μέτρων που έχει επιβάλει η Κυπριακή Κυβέρνηση  για την προστασία των πολιτών. Η Οργανωτική και η Καλλιτεχνική Επιτροπή, αφού εξέτασαν τις δυνατότητες μεταφοράς του φεστιβάλ σε άλλες ημερομηνίες, λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα εμπόδια, τους περιοριστικούς όρους για τις προβολές, καθώς και την μεγάλη καθυστέρηση στις διοργανωτικές διαδικασίες, αποφάσισαν την ακύρωσή του για φέτος. 
Επίσης διαδικτυακά πραγματοποιήθηκε και η  απονομή του Βραβείου Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος και η Κύπρος. Τριάντα παιδιά,  ηλικίας 12-14 ετών είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν την νικήτρια ταινία, ως μέλη μιας διεθνούς κριτικής επιτροπής.
>> Το Διεθνές Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος» θα ανακοινώσει προσεχώς και άλλες ενέργειες και δράσεις του καθώς και τις ημερομηνίες της επόμενης διοργάνωσης, τον Απρίλιο 2021.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φεστιβάλ Φέγγαρος 
Το δημοφιλές φεστιβάλ Φέγγαρος που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες μουσικόφιλους, δεν θα γίνει φέτος το καλοκαίρι τον Αύγουστο όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά θα πραγματοποιηθεί από τις 29 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 στο χωριό Κάτω Δρυς. Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές δεν θέλουν να κάνουν συμβιβασμούς στην ποιότητα των όσων το φεστιβάλ προσφέρει, ούτε και να θέσουν σε κίνδυνο το κοινό και όσους εργάζονται για την πραγματοποιήσή του.
>> Δίνουμε ραντεβού στις 29 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.

Φεστιβάλ Ξαρκής
Την ακύρωση του φετινού Φεστιβάλ Ξαρκής, που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο σε χωριά της Κύπρου τα τελευταία επτά χρόνια, αποφάσισαν οι διοργανωτές του. Η ανακοίνωση έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους νέους. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που στόχο έχει να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα στις παραδοσιακές κυπριακές πρακτικές και τη σύγχρονη τέχνη, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης -με νέους τρόπους- των παραδοσιακών τεχνών του τόπου. Ανακοινώνοντας την απόφαση ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, η ομάδα του Ξαρκής αναφέρει ότι «συνεχίζουμε να είμαστε ενεργοί» και «αξιοποιούμε τούτο τον χρόνο σχεδιάζοντας τζαι πλάθοντας καινούριες ιδέες που αντανακλούν τες αξίες τζαι τα ενδιαφέροντά μας για τες τέχνες τζαι τα κοινά».

20ό Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος 
Ένα ακόμα μουσικό φεστιβάλ επηρεάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να αναβληθεί. Η Υβόννη Γεωργιάδου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, ανακοινώνει πιο κάτω την ακύρωση του φεστιβάλ. Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση: "Είναι με μεγάλη θλίψη που ανακοινώνουμε την ακύρωση του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Αυτή η δύσκολη μα αναπόφευκτη απόφαση είναι επώδυνη τόσο για εμάς όσο και για τους μουσικούς, καθώς και για τους χιλιάδες ακροατές που απολαμβάνουν το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος ήταν το πρώτο φεστιβάλ μουσικής δωματίου που καθιερώθηκε στην Κύπρο, και μέσα από τη μακρά ιστορία του, έχει προσελκύσει πολλούς από τους σημαντικότερους και πιο επιφανείς σολίστες, μουσικά σύνολα και ορχήστρες ανά το παγκόσμιο. Ως εκ τούτου, το Φεστιβάλ έχει κερδίσει διεθνώς μια απαράμιλλη φήμη για την ατμόσφαιρα και την ποιότητα των συναυλιών του. 

ΧΟΡΟΣ



23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 
Για τον Ιούνιο του 2021 μετατίθεται το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τις 4 Ιουνίου έως τις 23 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του θεάτρου Ριάλτο. Οι διοργανωτές αποφάσισαν όπως προχωρήσουν στη μετάθεση της φετινής διοργάνωσης μετά από ενδελεχή αξιολόγηση όλων των παραμέτρων και εξελίξεων εντός και εκτός Κύπρου λόγω της πανδημίας και των μέτρων που έχει ανακοινώσει η Κυπριακή Κυβέρνηση προς περιορισμό της εξάπλωσής της και για την προστασία των πολιτών.

ΘΕΑΤΡΟ

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Οι διοργανωτές του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού, ανακοινώνουν ότι η φετινή διοργάνωση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου 2020, ακυρώνεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι διοργανωτές αποφάσισαν όπως προχωρήσουν στην ακύρωση της φετινής διοργάνωσης μετά από ενδελεχή αξιολόγηση όλων των παραμέτρων και εξελίξεων εντός και εκτός Κύπρου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που έχει ανακοινώσει η Κυπριακή Κυβέρνηση προς περιορισμό της εξάπλωσής του και για την προστασία των πολιτών.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Φεστιβάλ Φράουλας
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας, αφού έλαβε υπόψη τα σχετικά διατάγματα, τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και την αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την αναβολή του 12ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Φράουλας, που προγραμματιζόταν για την 29η Μαΐου 2020. Λόγω του γεγονότος ότι η πιο πάνω εκδήλωση συγκεντρώνει πολλές χιλιάδες κόσμου, το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον η αναβολή του Φεστιβάλ και η προκήρυξή του για τον Μάιο του 2021.

Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου 
Για πρώτη φορά στα 13 συνεχόμενα χρόνια της πραγματοποίησης της Γιορτής του Τριαντάφυλλου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού αποφάσισε και ανακοινώνει ότι η φετινή 14η Γιορτή Τριαντάφυλλου, δεν θα πραγματοποιηθεί. Η Γιορτή ήταν προγραμματισμένη κατά τις ημερομηνίες 09-10 Μαΐου & 16-17 Μαΐου 2020, ωστόσο λόγω της υπάρχουσας κατάστασης με τη νόσο COVID-19 και της ύπαρξης των διαταγμάτων, η φετινή διοργάνωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού εκφράζει την λύπη του καθώς για πρώτη φορά στα 13 προηγούμενα χρόνια της διεξαγωγής της γιορτής δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά η υγεία μας προέχει οποιασδήποτε εύθυμης διοργάνωσης. Η φετινή αναβολή μας ωθεί ώστε σε ένα χρόνο, όταν θα πραγματοποιήσουμε ελεύθερα πλέον την 15η Γιορτή Τριανταφύλλου, να σας προσφέρουμε μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη και θα καλύψει το κενό της φετινής αναβολής.

ΑΚΟΜΑ...
Mind, Body & Spirit Cyprus
Λόγω των τρεχουσών εξελίξεων το Φεστιβάλ Mind, Body & Spirit Cyprus, που θα διεξαγόταν στη Λεμεσό αναβλήθηκε για να πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Απριλίου του 2021 και πάλι στη Λεμεσό. Οι διοργανωτές μάλιστα ανακοινώνουν ότι όσοι έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια, αυτά θα ισχύουν και για το επόμενο έτος.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close