Πάμε Ταξίδι , Guide

5 (ακόμη) κρυμμένοι θησαυροί περιμένουν να τους ανακαλύψεις!

ΟιΜπράγκα,Βαρκελώνη,Γαλλικές Άλπεις και η Λιέγη ανάμεσα στους 28 προορισμούς που πρέπει να ανακαλύψεις!

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουλίου 2021

Ένα ακόμα καλοκαίρι είναι εδώ! Ακολουθήστε το CheckIn στο διαδικτυακό του ταξίδι ανά την Ευρώπη και διαβάστε για εικοσιοχτώ κρυμμένους θησαυρούς τους οποίους μπορείτε να ανακαλύψετε στις φετινές σας διακοπές! Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που θα παρουσιαστούν έχουν λάβει συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής που στοχεύει στην ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της Ένωσης.

•    Μπράγκα – Πορτογαλία 
Η Μπράγκα είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Πορτογαλίας με ιστορία που ανάγεται στα ρωμαϊκά χρόνια οπότε και ήταν γνωστή ως Μπρακάρα Αουγκούστα. Χτισμένη στα βορειοδυτικά της χώρας με πληθυσμό 175.000 κατοίκους, είναι το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής του Μίνιο. Διάσημη για τα ιστορικά κτίρια, τους κήπους και τα σιντριβάνια, η Μπράγκα διαθέτει κι ένα πλήθος εκκλησιών που υπενθυμίζουν ότι έχει υπάρξει η έδρα των Πορτογάλων αρχιερέων κατά τον 12ο αιώνα. 

Μία από αυτές είναι κι η εκκλησία Igreca dos Terceiros που χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα, με μία χαρακτηριστική μπαρόκ πρόσοψη η οποία καλύπτεται με πλακάκια σε όλη της την επιφάνεια. Το έργο “Valorization, conservation and promotion of Terceiros Church” που συγχρηματοδοτήθηκε από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης είχε ως στόχο την αποκατάσταση της εκκλησίας τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στην Πολιτική Συνοχής, αποκαταστάθηκαν πλήρως τόσο η πρόσοψη όσο κι η οροφή συμπεριλαμβανομένου του καμπαναριού, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει την πόλη από ένα πολύ κεντρικό σημείο. Επίσης, η δεύτερη φάση επικεντρώθηκε στο εσωτερικό για την αναπαλαίωση των ξύλινων λεπτομερειών, των γλυπτών και των τοιχογραφιών της εκκλησίας. Τέλος, όπου ήταν απαραίτητο έγιναν παρεμβάσεις ώστε το κτίριο να είναι ενεργειακά αποδοτικό και επαρκώς προστατευμένο (π.χ. αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς). 

Η Igreca dos Terceiros περιμένει τον επισκέπτη για να ανακαλύψει τον περίτεχνο διάκοσμό της. 

•    Βαρκελώνη – Ισπανία 
Μία από τις γνωστότερες πόλεις της Ισπανίας κι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας είναι η Βαρκελώνη. Πρωτεύουσα στης Καταλωνίας με πληθυσμό κοντά στα 5 εκατομμύρια και δεύτερη σημαντικότερη πόλη της χώρας από οικονομική άποψη, η Βαρκελώνη είναι επίσης γνωστή για τα αξιοθέατά της (μεταξύ αυτών κι η ανεπανάληπτη Σαγράδια Φαμίλια), τους πεζόδρομους (όπως η La Rambla), την παραλιακή της οδό αλλά και την ομώνυμη ομάδα.

Ανάμεσα σ’ένα πλήθος κτιρίων με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, ο επισκέπτης μπορεί επίσης να βρει το Hospital de la Santa Creu i Sant Pau το οποίο, κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα της αρχιτεκτονικής αρ νουβό της περιοχής κι αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Χάρη στο πρόγραμμα “Art Nouveau Heritage and Knowledge Centre” το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Πολιτική Συνοχής (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), ανακαινίστηκαν έξι από τα εννέα κτίρια του συγκροτήματος ακολουθώντας πλήρως του κανόνες της βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Έτσι, υπάρχει σύστημα συλλογής του βρόχινου νερού, χρησιμοποιήθηκαν υλικά για φυσική μόνωση κι εγκαταστάθηκε γεωθερμικό σύστημα για θέρμανση των κτιρίων με βάση τις ανάγκες. Μάλιστα, τρία από τα ανακαινισμένα κτίρια απέκτησαν πιστοποίηση LEED silver (ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα πράσινης βαθμολογίας). Σήμερα, το συγκρότημα φιλοξενεί οργανισμούς που εργάζονται στους τομείς της αειφορίας, της υγείας και της εκπαίδευσης.  

Το Hospital de la Santa Creu i Sant Pau σε περιμένει να το ανακαλύψεις!

•    Γαλλικές Άλπεις – Γαλλία  
Η περιοχή της Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής (Provence-Alpes-Côte d'Azur) είναι μία από τις Διοικητικές περιφέρειες της Γαλλίας και βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά της χώρας. Πρωτεύουσα της περιοχής είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, η Μασσαλία. Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το πολυδιάστατο φυσικό περιβάλλον που προσφέρει στον επισκέπτη, συνδυάζοντας το βουνό με τη θάλασσα, όσο και περιοχές και πόλεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβάνοντας και κοσμοπολίτικα στοιχεία (π.χ. Κάννες, Νίκαια, Μασσαλία, κτλ.).

Στις Γαλλικές Άλπεις, στο χωριό La Grave, κοντά στην πόλη Grenoble, η Πολιτική Συνοχής, μέσω του προγράμματος Interreg Alpes-ERDF, συγχρηματοδότησε τη μετατροπή μίας στάνης σε ένα καταφύγιο ενεργειακής αυτάρκειας για αθλητές χειμερινών αθλημάτων ή ακόμα και για οικογενειακές αποδράσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς βρίσκεται σε ιδανικό σημείο για ημερήσιες πεζοπορίες ή ακόμα και στάσης όταν ανεβαίνει κανείς στην κορυφή του Mas de la Grave (3021 μ.). Το καταφύγιο προσφέρει διαμονή για 34 άτομα σε μικρούς κοιτώνες με τέσσερις κουκέτες και με έμφαση στα τοπικά προϊόντα για τους επισκέπτες. Μία ευρύχωρη κοινόχρηστη αίθουσα φωτίζεται από ένα μεγάλο παράθυρο που προσφέρει αξέχαστα ηλιοβασιλέματα στη βόρεια πλευρά του Meije. Μια αίθουσα εκπαίδευσης μπορεί να φιλοξενήσει ομάδες έως 12 ατόμων για μαθήματα, προπονήσεις, συναντήσεις ή σεμινάρια. Το καταφύγιο είναι εξοπλισμένο με φινλανδική σάουνα που θερμαίνεται με ξύλο. 

Ζήσε μία αξέχαστη εμπειρία στις Άλπεις έχοντας ως σημείο εκκίνησης μία πρώην στάνη! 

•    Λιέγη – Βέλγιο 
Η Λιέγη είναι μία από τις σημαντικές πόλεις του Βελγίου, τοποθετημένη στην κοιλάδα του Μεύση και σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα του Βελγίου με τη Γερμανία και την Ολλανδία. Ξεκινώντας την ιστορική της πορεία ήδη από τα παλαιολιθικά χρόνια, η Λιέγη ακολουθεί μία πλούσια ιστορικά πορεία όντας αρχικά πρωτεύουσα πριγκιπάτου, επίκεντρο πολεμικών συγκρούσεων κι επαναστατικών ζυμώσεων, μέχρι και την εξέλιξή της σε βιομηχανικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι σήμερα αποτελεί σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής φιλοξενώντας κοντά στις 200.000 κατοίκους.

Το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης την προίκισε με μία πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βαριά βιομηχανία. Ένα από αυτά τα συμπλέγματα κτιρίων αποτελεί και το σημερινό Grand Curtius Museum, που στεγάζεται στο αρχοντικό ενός ντόπιου βιομήχανου και προμηθευτή πυρομαχικών. Το κυρίως κτίριο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής χτισμένο με στρώματα κόκκινου τούβλου και πέτρας σε συνδυασμό με πολλά παράθυρα με σταυρωτά στοιχεία. Με τη συγχρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής, τα κτίρια ανακαινίστηκαν και φιλοξενούν το Grand Curtius Museum το οποίο διαθέτει μια τεράστια συλλογή από εκθέματα που καλύπτουν όλη την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρχαιολογικά εκθέματα αλλά κι έργα τέχνης της Μεσαιωνικής περιόδου και της μοντέρνας εποχής πριν περιπλανηθεί στις αίθουσες με θρησκευτικά αγαλματίδια, απεικονίσεις και σύμβολα. Η συλλογή κλείνει με έργα τέχνης από γυαλί και την πτέρυγα όπλων. 

Στην επόμενη επίσκεψή σου στη Λιέγη, το Grand Curtius Museum θα σε περιμένει! 

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close