Δημοσιεύτηκε στις 06 Αυγούστου 2021
Εδώ και μια ώρα αναζητώ έναν πρωτότυπο τρόπο για να ξεκινήσω. Γράφω, σβήνω και φτου κι απ’ την αρχή. Πάμε, λοιπόν, φύγαμε! Όχι, δε θα σε προσγειώσω αμέσως. Ας το κάνουμε σε στιλ κουίζ, κοινώς κουιζοστίλ!
Είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις σου’ χω δώσει 27 επιλογές. Είναι νησί! Συνεπώς, με μια γρήγορη ματιά στις εγκυκλοπαιδικές σου γνώσεις, οι πιθανές απαντήσεις είναι δύο: Μάλτα και Κύπρος. Και προφανώς θα πάμε στη Μάλτα. Η Βαλέτα, λοιπόν, σε καλωσορίζει.
Έτσι με είχε καλωσορίσει και ‘μένα μαζί με μια ομάδα συναδέλφων από τον χώρο των Media. Βρέθηκα εκεί χάριν στην εταιρία “Cyprus Public Transport”. Πήγα, με την υποστήριξη της “Τελεία και Παύλα” για να γνωρίσω το αδελφάκι της, την “Malta Public Transport”. Αυτή είναι που ανέλαβε να με ξεναγήσει σ’ ολόκληρη το νησί, απλώς με μια κάρτα! Απλά!
Περπάτησα στην όμορφη και μεσαιωνική Βαλέτα. Πήρα ένα ποδήλατο (με την κάρτα) και εξερεύνησα τα δρομάκια της πόλης, που ολόκληρη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς την Ουνέσκο. Κι όπως ατένιζα κάποια στιγμή τη θάλασσα, είδα απέναντι μια περιοχή, που οι Μαλτέζοι ονομάζουν “Τρεις Πόλεις”. Δέκα λεπτά υπόθεση να φτάσεις στην αντίπερα όχθη, παίρνοντας ένα φέρι. Πώς; Μα με την κάρτα! Αυτή χρησιμοποίησα και την επόμενη μέρα για ένα άλλο φέρι, που σε πάει στο Γκόζο, το οποίο είναι μαλτέζικο νησί...με παπουτσοσυκιές!
Τα αναπαυτικά λεωφορεία της “Malta Public Transport” με πήγαν και σ’ άλλες περιοχές της χώρας. Υπερσύγχρονα με τα wifi τους (το ξέρω ότι σ’ ενδιαφέρει) και ευτυχώς με θύρες usb για να φορτίζω το κινητό μου. Με πήγαν στη Μετίνα, Θεέ μου τη πόλη! Μουσείο από μόνη της, μέσα στα τείχη, βγαλμένη από άλλη εποχή. Οι Μαλτέζοι την αποκαλούν “Η ήσυχη πόλη” ή τουλάχιστον έτσι την έλεγαν πριν την επισκεφθούμε εμείς!
Οδηγήθηκα σ’ όλα αυτά με ασφάλεια και το τονίζω. Οι επαγγελματίες οδηγοί περνάνε από ειδικό προσομοιωτή πριν πιάσουν το τιμόνι. Πέρασα κι εγώ για την πλάκα. Ευτυχώς τα τζάμια που έσπασα, αποτελούσαν μέρος των γραφικών! Υπάρχει, επίσης, ολόκληρο κέντρο ελέγχου, που επιτηρεί τις διαδρομές και διαπιστώνει ότι όλα κυλούν ομαλά. Αυτοί είναι που σου λένε και σε πόση ώρα θα φτάσει το λεωφορείο σου, αλλά αυτό θα το δεις εσύ, όταν κατεβάσεις το κατάλληλο app.
Μη σας τα πολυλογώ, ανακάλυψα ένα ολόκληρο δίκτυο μεταφορών (από λεωφορεία, μέχρι αυτοκίνητα, μηχανές και φέρι), που κάποιος είναι περήφανος να τα διαθέτει η χώρα του. Μας τα ‘λεγε και ο Μαλτέζος Υπουργός των Μεταφορών!
Στο ταξίδι εκείνο πέρασα υπέροχα και γέλασα με την ψυχή μου. Συνάντησα όμορφους ανθρώπους, άψογους οικοδεσπότες, που το μόνο τους μέλημα ήταν πώς να μας κάνουν να αισθανόμαστε συνέχεια άνετα. Ένας απ’ αυτούς και ο ιδιοκτήτης της “Malta Public Transport”, αλλά και της “Cyprus Public Transport”. Ο Felipe Cosmen ήταν μέλος της ομάδας, καθόμασταν στο λεωφορείο πλάι-πλάι. Μιλάγαμε για ό,τι φανταστείς, ακόμη και για τη Μαντόνα! Ταπεινότητα, σπουδαίο προσόν για τους επιτυχημένους ανθρώπους.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η “Malta Public Transport”, η εταιρία που είναι υπεύθυνη για τις μεταφορές στη Μάλτα, δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2015. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η “Cyprus Public Transport”, η οποία έχει αναλάβει τις μεταφορές σε Λευκωσία και Λάρνακα.
Τα πεδία δραστηριοποίησης της Malta Public Transport, καθώς και ο οι στόχοι της εταιρείας, μας παρουσιάστηκαν, αναλυτικά, από εργαζομένους σε πόστα-κλειδιά. Παρών στην παρουσίαση και ο Μαλτέζος υπουργός Μεταφορών.
Φελίπε Κοσμέν, Πρόεδρος “Malta Lines”
«Με μικρά βήματα, η αυτοπεποίθηση του κοινού προς την υπηρεσία άρχισε να μεγαλώνει και οι αριθμοί των επιβατών αυξήθηκαν. Όπως και στην Κύπρο, οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Μάλτα πέρασαν από μία περίοδο αστάθειας. Ωστόσο, μέσα σε λίγα χρόνια καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα πράγματα, προσφέροντας στους επιβάτες μία αξιόπιστη υπηρεσία και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους».
Ian Borg, υπουργός Μεταφορών Μάλτας
«Το στοίχημα ήταν ν’ ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Είναι κάτι για το οποίο η παρούσα εταιρία συνέβαλε για να το πετύχουμε. Ακόμη μια επιτυχία αποτελεί η εισαγωγή της κάρτας “Tallinja”».
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ “Tallinja”
Έτσι ονομάζεται η εφαρμογή, την οποία κάποιος μπορεί να κατεβάσει εύκολα στο κινητό του ώστε να έχει την ευκαιρία ν’ ανακαλύψει όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται, να λάβει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται και διαμέσου αυτής της εφαρμογής να προχωρήσει στην πληρωμή της υπηρεσίας που θα επιλέξει ως πιο κατάλληλη για τον ίδιο.
Στο πλαίσιο της πλατφόρμας, εμπίπτουν οι ειδικές προσωποποιημένες κάρτες, που προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε επιβάτη. Συνολικά έχουν εκδοθεί 350 χιλιάδες κάρτες τέτοιου είδους. Υπάρχουν, επίσης και οι μη προσωποποιημένες κάρτες (για έναν τουρίτσα π.χ.).Στατιστικά, εντός του 2019, πουλήθηκαν μισό εκατομμύριο τέτοιες κάρτες.
Για την ιστορία, η μαλτέζικη λέξη “Tallinja” σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση: “το λεωφορείο της γραμμής”, εξ ου και η έμπνευση για την βάφτιση της πλατφόρμας. Η αντίστοιχη εφαρμογή της “Cyprus Public Transport” στην Κύπρο, ονομάζεται “Πάμε”.
Σχετικά


Κυρίως αίθριος ο καιρός - Πότε και πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ανακοινώθηκε η Βασίλισσα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
«Η Βασίλισσα του Πάθους και της Τρέλας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού»

H Ryanair μπορεί να μην επαναφέρει τις αεροπορικές συνδέσεις της με το Ισραήλ
Η αεροπορική εταιρεία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναφέρει πτήσεις στο Ισραήλ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου το νωρίτερο

Η Κρήτη ανάμεσα στους 5 κορυφαίους προορισμούς wellness παγκοσμίως
Δεν προσφέρει μόνο γεύσεις αλλά και έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής

Ένα από τα ωραιότερα χωριά στον κόσμο βρίσκεται στην Ολλανδία και αξίζει να το ανακαλύψετε
Το μικροσκοπικό χωριό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την πλούσια ιστορία

Lidl Κύπρου: Κορυφαία στην ποιότητα και στις διακρίσεις
Η εταιρεία, κατακτώντας τη διεθνή διάκριση Superior Taste Award για τα προϊόντα της, επιβεβαιώνει ότι η ποιότητα και η γεύση παραμένουν στο επίκεντρο της εμπειρίας του καταναλωτή

Χριστουγεννιάτικη Διαδρομή στην καρδιά της Λευκωσίας
Μια γιορτινή εμπειρία που θα γεμίσει τη Λεωφόρο Μακαρίου με φως, χαρά και δημιουργικότητα, δίνοντας ζωή στο κέντρο της Λευκωσίας.


Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη σχολεία, αεροδρόμια και νοσοκομεία (λόγω απεργίας)
Παναπεργία 11ης Σεπτεμβρίου: Ποιοι επηρεάζονται και πώς θα λειτουργήσει η χώρα

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που συνδυάζουν πολυτέλεια και διακριτικότητα
Περιοχές που βρίσκονται «κάτω απο το ραντάρ» και (ακόμα) τις γνωρίζουν λίγοι τουρίστες

"Καλά θα πάει κι αυτό": Η νέα κωμική σειρά του Δημήτρη Αποστόλου στο Σίγμα
Πρωταγωνιστεί ένα all star cast ηθοποιών