Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Μια μονή αφιερωμένη στην Παναγία, με μεγάλη ιστορία

Εσύ, γνωρίζεις την ιστορία πίσω από την πανέμορφη μονή της Πάφου;

Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2021

Η χώρα μας έχει πολλές και πανέμορφες εκκλησίες μικρές και μεγάλες. Αρκετές από αυτές κρύβουν πίσω τους και μια τεράστια ιστορία. Γιατί, άλλωστε δεν ήταν και λίγοι αυτοί που πολιορκήσαν και πολιορκούν το νησί μας!

Μια από αυτές της εκκλησιές με μεγάλη ιστορία στην πλάτη της είναι και η Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας, μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες, μοναστήρια της επαρχίας Πάφου.

Η μονή βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από τον Στατό-Άγιο Φώτιο και 2 χιλιόμετρα από την Πάνω Παναγιά. Το μοναστήρι, είναι κτισμένο σ΄ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, είναι αφιερωμένο στην «Κυρά της Χρυσής Ροδιάς» και ιδρύθηκε το 1152 από τον μοναχό Ιγνάτιο.

Ο μύθος λέει ότι ο μοναχός βρήκε μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην ακτή της Πάφου. Η εικόνα είχε ριχτεί στη θάλασσα στη Μικρά Ασία κατά την περίοδο της εικονομαχίας και τα κύματα την ξέβγαλαν στην Πάφο.

Το παρόν κτίσμα είναι μια μονόκλιτη εκκλησία, η οποία χτίστηκε το 1770 πάνω στα θεμέλια μιας παλαιότερης. Υπέροχες τοιχογραφίες βρίσκονται πάνω από τις τρεις εισόδους της εκκλησίας, ενώ μια εικόνα του Χριστού και της Παναγίας καλυμμένη με χρυσό και ασήμι βρίσκεται στο μοναστήρι και πιστεύεται ότι έχει αγιογραφηθεί από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Το Θησαυροφυλάκιο Εικόνων και Σκευών του Μοναστηριού φιλοξενεί μια συλλογή από σημαντικές εικόνες, θρησκευτικά αντικείμενα κι άλλα χειροποίητα αντικείμενα.

Η Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας είναι προστάτιδα για τους κατάδικους και όσους ζητούν πιο ελαφριές ποινές. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται στο Μοναστήρι στις 15 Αυγούστου με μια μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη. Το παλιό οινοποιείο του Μοναστηριού παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στο νησί.

Πραγματικά, είναι ένας πανέμορφος χώρος που εάν δεν τον έχεις δει μέχρι τώρα, αξίζει να τον δεις αυτό τον 15 Αύγουστο!

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close