Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2021
Για όσους ενδιαφέρονται το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα μας δίνει όλες τις πληροφορίες για τις Περσείδες που θα είναι στην κορύφωση τους την Τετάρτη και την Πέμπτη, τον καλοκαιρινό ουρανό και τους Πλανήτες καθώς και την καθιερωμένη τους εκδήλωση την προσεχή Τετάρτη στην Κυπερούντα!
Βροχή Διαττόντων Αστέρων-Περσείδες 2021
Το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα ανακοινώνει ότι αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες.
Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2021 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2021, με καλύτερες ημέρες παρακολούθησης την Τετάρτη και Πέμπτη 11 και 12 Αυγούστου 2021, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων αστέρων.
Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.
Τι είναι Περσείδες:
Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.
Εγκαταλείπει αυτά τα υπολείμματα κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιό του.
Ο Κομήτης Swift-Tuttle είναι εκ φύσεως καταδικασμένος να χάνει στα ταξίδια του το υλικό του. Υλικό το οποίο αφήνει στο διάβα του, σαν να θέλει να αφήσει τα ίχνη του από όπου περνά . Αυτά τα εκατομμύρια ίχνη κόκκων σκόνης διαφόρων μεγεθών συναντά η Γη στην τροχιά της και λόγω της βαρύτητας που ασκεί, αρχίζει να τα απορροφά εντός της ατμόσφαιράς της.
Τα μετέωρα αυτά, όπως ονομάζονται, αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό, δημιουργώντας αυτή την φωτεινή γραμμή. Σύμφωνα με την σοφία του λαού, ονομάστηκαν Πεφταστέρια.
Κάποια εξ΄ αυτών , τα μεγαλύτερα σε μέγεθος , μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια τη Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως . Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες , σε αντίθεση με τους διάττοντες αστέρες που όπως προανέφερα ονομάζονται τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες, εάν δημιουργήσουν πολύ μεγάλη λάμψη, ονομάζονται βολίδες.
Ο ουρανός σήμερα:
Παράλληλα με την βροχή των διαττόντων αστέρων, οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρακολουθήσουν και τους Πλανήτες Αφροδίτη, Δία , Κρόνο καθώς και τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο αστέρι του, τον Αντάρη.
Η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο ουράνιο σώμα που εμφανίζεται αυτές τις μέρες στο Δυτικό ουρανό, μόλις δύσει ο Ήλιος. Γι’ αυτό και ονομάζεται Αποσπερίτης.
Λίγο αργότερα στον Ανατολικό ουρανό εμφανίζονται ο Πλανήτης Δίας και πιο πάνω, ο Πλανήτης Κρόνος .
Η διάταξη των δυο πλανητών αυτές τις μέρες, μας θυμίζει τους Αρχαίους Έλληνες που θεωρούσαν ότι αυτοί οι δύο πλανήτες είναι σαν τον πατέρα που παρακολουθεί και προσέχει το παιδί του.
Γι’ αυτό τους έδωσαν και τα ονόματα Δίας και Κρόνος, που ήταν ο πατέρας και γιος.
Σημειώνουμε ότι φέτος η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος θα είναι στις 22 Αυγούστου.
Ως εκ τούτου τις μέρες της κορύφωσης του φαινομένου των Περσείδων (11 και 12 Αυγούστου), ο ουρανός θα είναι σχεδόν Ασέληνος, κάτι το οποίο ευνοεί την καλύτερη θέαση των Πεφταστεριών.
Καλούμε όλους τους φίλους να απολαύσουν τον πανέμορφο καλοκαιρινό ουρανό και το φαινόμενο των Πεφταστεριών μακριά από φώτα και πάνω απ’ όλα με υγειονομική ασφάλεια.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα
Με την ευκαιρία του φαινομένου των Περσείδων, η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ),σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα, την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 κατά τις ώρες 9:00μ.μ - 11:00 μ.μ.
Προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, νοουμένου ότι οι συμμετέχοντες διαθέτουν SAFE PASS.
Στην εκδήλωση μας φέτος για υγειονομικούς λόγους δεν θα γίνεται παρατήρηση με τηλεσκόπιο, αλλά μόνο με διαλέξεις για τον ουρανό, καθώς και παρατήρηση των Πεφταστεριών.
Σχετικά
25+1 (ωραίες) προτάσεις για Καθαρά Δευτέρα στη φύση
Η Κύπρος γιορτάζει με λαγάνα, χαρταετούς, κρασί και παραδοσιακή μουσική
Το Άρσος ανακοίνωσε όλες τις εκδηλώσεις του για τη χρονιά
Όλες οι ημερομηνίες για τις εκδηλώσεις που αναμένεται να ξεχωρίσουν και φέτος στο χωριό της Λεμεσού
Το Λιοπέτρι ακυρώνει την Καρναβαλίστικη Παρέλασή του
Ακυρώνεται η Καρναβαλίστικη Παρέλαση στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λιοπετρίου που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026
Η Δρούσεια φιλοξενεί το πρώτο PIKNIK
To Ξαρκής φιλοξενεί καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, και πάνε για ένα μεγάλο διήμερο πικ-νικ
Ο πρώτος Nicosia Walk του 2026 έρχεται
Μια περιπατητική διαδρομή στη Λευκωσία που εξερευνά τα ορατά και αόρατα «τείχη» της πόλης
ΟΔΗΓΟΣ: Όλα όσα θα γίνουν το τριήμερο του Καρναβαλιού στην Κύπρου
Παρελάσεις, θέατρο, συναυλίες, street parties και γλέντια μέχρι το πρωί – βάλε στολή και βγες!
Common Ground Party: Την Παρασκευή 13 Μαρτίου η Λάρνακα γιορτάζει όπως της αξίζει!
Είναι η γιορτή μιας πόλης που βρίσκει τον Κοινό Τόπο της και τον μετατρέπει σε κινητήρια δύναμη πολιτισμού, συνοχής και ελπίδας.
Καρναβάλι 2026: Οι 7 παρελάσεις, που θα απολαύσουμε στην Κύπρο το σαββατοκύριακο
Κάθε πόλη του νησιού και μια μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση
«Νυχτερινά Μασκαροπερπατήματα» την Πέμπτη στη Λεμεσό
Η πόλη ζει σε ρυθμούς καρναβαλιού, με τους Δέσποινα Ολυμπίου, Γιάννης Μάργαρης, Σμαράγδα Διαμαντίδου και Μαρκέλλα Χατζημιτσή στον Χορός της Πέμπτης στην Πλατεία
Ένα πάρτυ γυναικεία υπόθεση στα στενά της Λευκωσίας
Το Υφαντουργείο και το Nostalgia σε μια μοναδική συνεργασία για την μέρα της γυναίκας
Λεμεσιανό Καρναβάλι 2026: Η πόλη φορά τη μάσκα της – Ιστορία, παράδοση και οι Κανταδόροι στο προσκήνιο
Η Λεμεσός ετοιμάζεται να ζήσει ξανά τη μεγαλύτερη και εμβληματική γιορτή της, πιο ανανεωμένη από ποτέ!