Δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2021
Με τη Γη να πλήττεται από ιστορικών διαστάσεων ανθρωπογενή φαινόμενα, πρωτοφανή ξηρασία, φονικές πλημμύρες, σαρωτικές φωτιές, λιώσιμο των πάγων και άνοδο της στάθμης των θαλασσών που επαναχαράσσουν τον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη- διεθνής έκθεση «ορόσημο» έρχεται ως η τελευταία ηχηρή προειδοποίηση της επαπειλούμενης κλιματικής καταστροφής.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ο κόσμος μας έχει υποστεί υπερθέρμανση 1,1 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, οδεύοντας ολοταχώς στους 1,5 βαθμούς που έχουν θέσει οι παγκόσμιοι ηγέτες ως όριο, κάτω από το οποίο πρέπει να παραμείνει η άνοδος της θερμοκρασίας για την αποφυγή των ακόμη σοβαρότερων επιπτώσεων.
Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, παρότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς κελσίου από την περίοδο 1850-1900, η σταθεροποίησή της στους 1,5 βαθμούς είναι ακόμη εφικτή. Το επίπεδο αυτό θερμοκρασίας, παρόλα αυτά, μπορεί να συνεπάγεται περισσότερους ακραίους καύσωνες, εντονότερες καταιγίδες, σοβαρότερα επεισόδια ξηρασίας και χειρότερες πλημμύρες.
Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αλλάζουν το κλίμα της Γης με τρόπους «πρωτοφανείς» εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, με κάποιες από τις αλλαγές αυτές να είναι πλέον «αναπόδραστες και μη αναστρέψιμες» προειδοποιούν οι επιστήμονες της Επιτροπής του ΟΗΕ.
Σε ηχηρό τόνο διαμηνύεται πως «είναι αδιαμφισβήτητο πως η ανθρώπινη επιρροή έχει υπερθερμάνει την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τη γη».
Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει σειρά μελετών και είναι η πρώτη, μεγάλης έκτασης αξιολόγηση της υφιστάμενης κλιματικής αλλαγής από το 2013.
«Η έκθεση αυτή αποτελεί κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα. Ο κώδων του κινδύνου είναι εκκωφαντικός και τα στοιχεία αδιάψευστα: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και η αποδάσωση "πνίγουν" τον πλανήτη μας και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας τώρα, μπορούμε να αναστρέψουμε τον κλιματικό όλεθρο. Όμως, όπως ξεκαθαρίζει η έκθεση, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση και χώρος για προφάσεις. Βασίζομαι στους ηγέτες των κυβερνήσεων και όλους τους εμπλεκόμενους να διασφαλίσουν την επιτυχία της COP26» πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: CNN
Σχετικά
13 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη ιδανικοί για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο
Από παραδεισένιες ακτές μέχρι κουλτουρέ πόλεις γεμάτες ζωντάνια, αυτοί είναι οι απόλυτοι ευρωπαϊκοί προορισμοί για όσους θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στο έπακρο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τη Γιορτή του Κρασιού 2026
Ο Δήμος Λεμεσού ζητά προσφορές από ενδιαφερόμενους για παραχώρηση εστιατορίου και περιτέρων που θα στηθούν στο πλαίσιο της Γιορτής του Κρασιού
Εκατό χρόνια χωρίς τον Αντόνι Γκαουντί: Τρία λιγότερο γνωστά δημιουργήματά του που πρέπει να επισκεφθείτε
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αντόνι Γκαουντί, τρία λιγότερο γνωστά έργα του αποκαλύπτουν τη διαδρομή προς τη Σαγράδα Φαμίλια
«I Will Find You»: 24 εκατομμύρια views σε 4 ημέρες – Το καλύτερο ντεμπούτο νέας σειράς του Netflix για το 2026
Μια ιστορία για το πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε προκειμένου να σώσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Ryanair: Αλλάζει την πολιτική της για τις οικογένειες
Τέλος οι επιπλέον χρεώσεις για να κάθονται οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους
Μαρίνα Λεμεσού: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός που τα έχει όλα!
Έναν χώρο που συνδυάζει αρμονικά πολυτελή διαμονή, yachting, γαστρονομία, shopping, ψυχαγωγία και ευεξία, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία πάνω στη θάλασσα
«Αγγίζει» τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση
Η κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς θα φέρει πλέον το όνομα του Ανδρέα Μαυρομμάτη
Για την επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται σύντομα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς.
Βουτιές, κοκτέιλ, φαγητό και party σε μία υπέροχη πισίνα με απαράμιλλη αισθητική
Δεν μένεις στο ξενοδοχείο; Τώρα μπορείς να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία της πισίνας στο Aya Resort, με day pass από €20
Ψάχνεις τι να κάνεις τις επόμενες 6 Παρασκευές και Σάββατα; Η Lidl Κύπρου έχει την απάντηση
Τα Lidl Better Living Days ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη, μετατρέποντας 6 καταστήματα Lidl παγκύπρια σε καλοκαιρινούς σταθμούς ευεξίας, γεύσης, κίνησης και οικογενειακής εμπειρίας.
Κάτω Πύργος: η αυθεντική Κύπρος του καλοκαιριού που πρέπει να επισκεφτείς φέτος
Ένας παραθαλάσσιος προορισμός με όμορφες παραλίες, καλό φαγητό και ατμόσφαιρα παλιάς κυπριακής καλοκαιρινής απόδρασης
Ένα ταξίδι στις 22 ομορφότερες παραλίες του Πρωταρά που μαγεύουν κάθε επισκέπτη
Οι παραλίες με τα εξωτικά νερά που έχουν κάνει γνωστή την περιοχή σε όλο τον κόσμο