Δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2021
Με ανανεωμένες δυνάμεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το δυναμικό του θεάτρου ένα, επανέρχεται για να χαρίσει ανεπανάληπτες, όπως πάντα θεατρικές παραστάσεις στο κοινό.
Ήδη έχουν αρχίσει οι δοκιμές για το πρώτο έργο της νέας σεζόν, το οποίο σκηνοθετεί ο δημοφιλής ηθοποιός Σωτήρης Μεστάνας. Την επιμέλεια έχει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου ένα Αντρέας Χριστοδουλίδης. Πρόκειται για την μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ «The Dumb Waiter». Μέσα από έξυπνες σκηνοθετικές τεχνικές το δημοφιλές αριστούργημα προσεγγίζεται από μια οπτική η οποία προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει Πίντερ της δεκαετίας του ’50, μέσα στη διαχρονικότητα του.
Το έργο είναι ένα μονόπρακτο γραμμένο το 1957, στα χνάρια της μαύρης κωμωδίας. Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά αυτού που έμελλε να ονομαστεί πιντερική γραφή και μάλιστα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του συγγραφέα: ελλιπής αίσθηση πληροφόρησης, ατμόσφαιρα κλειστοφοβική, επικρεμάμενη απειλή, κοφτός ρυθμός των διαλόγων, φαινομενικά ανώδυνα, καθημερινά θέματα, που όμως προδίδουν συνειδήσεις χαρακτήρων. Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί από πολιτικό δράμα και αστικό θρίλερ, έως σουρρεαλιστική κωμωδία.
Πρόκειται για την ιστορία δύο εκτελεστών, του Μπεν και τους Γκας, που κλεισμένοι σε ένα υπόγειο περιμένουν εναγωνίως την επόμενη αποστολή τους, από οδηγίες που τους δίνονται μέσα από ένα ασανσερ το οποίο χρησιμοποιείτο παλιότερα για να ανεβοκατεβαίνουν φαγητά από μια υπόγεια κουζίνα στην ισόγεια τραπεζαρία. Οι οδηγίες και η συνεννόηση των πάνω με τους κάτω γίνονται μέσω ενός «χωνιού». Στο έργο οι δύο εκτελεστές παίρνουν μυστηριώδεις παραγγελίες που τους προβληματίζουν. Όταν έρχεται η εντολή για την εκτέλεση και καταφτάνει το υποψήφιο θύμα, κανείς δεν είναι έτοιμος για αυτό που θα αντικρίσει.
Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στην Κύρια Σκηνή.
Τους ρόλους των δύο εκτελεστών ερμηνεύουν οι Σωτήρης Μεστάνας και Ιάκωβος Ιακώβου. Τα σκηνικά και κοστούμια του έργου η Μαρία Χατζηκλεάνθους και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Αντρέας Χριστοδουλίδης.
Τον Οκτώβριο στον Άλλο Χώρο θα παρουσιάζεται το έργο «Τότενφλος» του Χάραλντ Μύλλερ. Πρόκειται για ένα έργο με ακριβή ορισμό για το τι θα πει «μαύρο χιούμορ», που περιγράφει με παρρησία την ανάγκη του σημερινού ανθρώπου για εξουσία που ως ο ‘’εξουσιαστής’’ εν τέλει γίνεται ο ίδιος ‘’απόρριμμα" στο ίδιο του το δημιούργημα και σύστημα για να επανέλθει ζητώντας βοήθεια από το έκτρωμα που ο ίδιος έφτιαξε.
Για την περίοδο των γιορτών το θέατρο ένα θα κάνει την έκπληξη με μια κυριολεκτικά ξεκαρδιστική κωμωδία σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη.
Σχετικά
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους
Το βραβευμένο «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου ζωντανεύει από το Θέατρο Αντίλογος
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί συναντιούνται σε μια δίγλωσση παράσταση για τη δόξα, την πτώση και τον διχασμό της Κύπρου
«Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός» στο Θέατρο Ανεμώνα
Η αγαπημένη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο
Η Έμιλυ Κολιανδρή γίνεται η βασίλισσα Αμαλία στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
Η πολυσυζητημένη παράσταση «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας
“Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε”: Η αστυνομική κωμωδία μυστηρίου των Ρέππα–Παπαθανασίου ανεβαίνει στο Σατιρικό Θέατρο
Μια νύχτα. Ένα μυστήριο. Πολλά ψέματα. Και μια εξαφάνιση…
«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη σε παγκύπρια πρεμιέρα στο θέατρο WhereHaus612
Σε μια δυστοπική κοινωνία ενός πολύ κοντινού μέλλοντος, δύο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο
Η αληθινή ιστορία της Μέδουσας ζωντανεύει στο Κυπριακό Μουσείο
Το μπεστ σέλερ «Stone Blind» της Natalie Haynes παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μέσα από μια βιωματική θεατρική ανάγνωση με περισσότερους από 20 ηθοποιούς
«Στην αυλή του Αριστοφάνη» με τους Κώστα Βήχα και Μιχάλη Μουστάκα
Το Μουσικό Σχολείο Λεμεσού «Μάριος Τόκας» παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Στην αυλή του Αριστοφάνη»
Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε αυτό το φθινόπωρο στην Αθήνα
70 νέες παραστάσεις αλλά και επαναλήψεις με κλασικά έργα, σύγχρονα δράματα, κωμωδίες και μονολόγους υπόσχονται να κάνουν τους επόμενους τρεις μήνες άκρως ενδιαφεροντες
Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας ζωντανεύει από τον ΘΟΚ
Μια ιστορία-βουτιά στο δάσος του ονείρου της Κοκκινοσκουφίτσας, που μιλά για το θάρρος να προχωράς, να αμφισβητείς τους φόβους σου και να ανακαλύπτεις τη δική σου αλήθεια.
Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο ανεβαίνει στη Λευκωσία
Η θεατρική ομάδα «Δώδεκα και κάτι» παρουσιάζει στο ARTOS HOUSE την εμβληματική σάτιρα του Θεάτρου του Παραλόγου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ.
Η Κοκκινοσκουφίτσα έρχεται στον ΘΟΚ
Μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και με την ποιητική σκηνοθετική ματιά του Φώτη Νικολάου, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μικρών και μεγάλων θεατών.