Δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου 2021
Για δεκαετίες, ο ακαδημαϊκός χώρος αποτελούσε πεδίο ενδιαφέροντος μόνο για λευκούς άντρες ανεξαρτήτως προσόντων και πραγματικής συνεισφοράς στην επιστήμη. Δεν χρειάζεται να πας πολύ πίσω, αρκεί να ρίξεις μια ματιά και στον ακαδημαϊκό χώρο όπως έχει σήμερα και στους ανθρώπους που τον απαρτίζουν. Η νέα σειρά The Chair του Netflix με πρωταγωνίστρια την Sandra Oh δείχνει πώς είναι για μία νέα γυναίκα και μάλιστα Ασιατικής-Αμερικανικής καταγωγής να αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός ολόκληρου τμήματος πανεπιστημίου για πρώτη φορά στα χρονικά.
To “Τhe Chair” προσπαθεί να σατιρίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πανεπιστήμια εδώ και δεκάδες χρόνια.
H σειρά ξεκινά και η Ji-Yoon Kim έχει επιτέλους τη δουλειά των ονείρων της. Ωστόσο, η δουλειά των ονείρων σε αυτή την περίπτωση κρύβει πολλές εκπλήξεις. Κρύβει την αποδοκιμασία και τη δυσπιστία των συναδέλφων, τις δυσκολίες της διοίκησης και τη διαρκή καχυποψία των φοιτητών. Η σάτιρα όμως μοιάζει ανεπαρκής όταν τα πραγματικά προβλήματα δεν φαίνεται να αποχωρούν ακόμη και με τις πιο μεγάλες αλλαγές.
Πολλές γυναίκες καταφέρνουν να ανελιχθούν στον ακαδημαϊκό χώρο με σπουδαία έρευνα και δουλειά. Λίγες όμως καταφέρνουν να κάνουν ανεμπόδιστες αυτό που αγαπούν, ενώ έχουν καταλάβει ήδη τις θέσεις άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Στο “The Chair”, η Yaz αρνείται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το μάθημά της θα συνεχίσει να το διδάσκει ο ίδιος καθηγητής απλά και μόνο επειδή έχει 40 χρόνια εμπειρίας σε αυτό. Η δική της δυσαρέσκεια καθώς και των μαθητών της είναι πέρα από προφανής.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που φαίνεται να ξεχνά τους μεγαλύτερους σε ηλικία ακαδημαϊκούς.
Στο βωμό της φαινομενικής εξέλιξης των πανεπιστημίων, πολλοί είναι και οι ακαδημαϊκοί που ξαφνικά παραγκωνίζονται. Στη σειρά, η Joan είναι μία τέτοια περίπτωση. Η νέα χρονιά ξεκινά κι εκείνη ανακαλύπτει ότι το γραφείο της έχει μεταφερθεί σε ένα υπόγειο. Ο λόγος; Η διοίκηση θέλει να την αναγκάσει να βγει σε σύνταξη και σκέφτηκαν ότι αυτός θα ήταν ο σωστότερος τρόπος.
Μπορεί το χρώμα και η καταγωγή να παίζουν σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη τους, τα χρήματα όμως από τις εγγραφές φαίνεται να μετρούν περισσότερο. Όπως η Ji-Yoon ανακαλύπτει, δεν ανέλαβε τη διοίκηση ενός τμήματος, αλλά μίας ωρολογιακής βόμβας. Το “The Chair” προσπαθεί με τον πιο κομψό και κωμικό τρόπο να αναδείξει τα κακώς κείμενα των πανεπιστημίων. Ίσως όμως να ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ, αλλά με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει, αν θέλουμε να δούμε κάποια ουσιαστική αλλαγή.
Πηγή: ΣΚΑΪ / savoirville
Σχετικά
Η επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ: Τρέιλερ για το «Disclosure Day»
Όπως ευρέως αναμενόταν θα είναι μια ταινία για τους επισκέπτες από μακριά
Όταν τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο γλυκά: 11 ταινίες για… αλλιώτικες γιορτές
Σκοτεινές, αστείες, συγκινητικές και απρόβλεπτες, οι ταινίες που σπάνε τα χριστουγεννιάτικα κλισέ
Κυκλοφόρησε το trailer της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν
Στη δημοσιότητα το πρώτο teaser για το «The Odyssey», την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους
IndieWire: Αυτές είναι οι 20 καλύτερες ταινίες του 2025
Για τη λίστα ψήφισαν 148 κριτικοί κινηματογράφου. Το Νο1 δεν αποτελεί έκπληξη, άλλωστε θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι από τους πρωταγωνιστές των Όσκαρ 2026.
Το νέο «Avatar» επέστρεψε: 345 εκατ. δολάρια παγκοσμίως και βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα
Οι κινηματογραφικές αίθουσες ελπίζουν ότι το «Fire and Ash» θα συμβάλει σε μια γενικότερη ανάκαμψη
«Bitter Christmas»: Κυκλοφόρησε το teaser της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες εντός του 2026
Ιστορική αλλαγή για τα Όσκαρ: Περνούν από την τηλεόραση στο Youtube
Τέλος εποχής για τα βραβεία της Ακαδημίας η οποία υπέγραψε πολυετή συμφωνία με το Youtube για τα δικαιώματα των Όσκαρ.
Love Actually: Πού θα δεις δωρεάν την πιο ρομαντική χριστουγεννιάτικη ταινία, κάτω από τ' αστέρια
Υπαίθρια προβολή της ταινίας «Αγάπη Είναι» (Love Actually)
3 νέες πρεμιέρες για κινηματογραφική απόδραση τα Χριστούγεννα
Avatar, χριστουγεννιάτικα animation και ελληνική περιπέτεια γεμίζουν τις αίθουσες με δράση, συναίσθημα και γιορτινή μαγεία
Ο Γιώργος Τσαγγάρης νικητής του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας Animation στο Φεστιβάλ Karama της Ιορδανίας
Επίκεντρο της ταινίας «Η Υφάντρα» είναι ο μύθος της Αράχνης
Zootopia 2: Η ταινία του Χόλιγουντ με τις υψηλότερες εισπράξεις για το 2025 – 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια
Παγκοσμίως ωστόσο στην κορυφή παραμένει το κινεζικό blockbuster animation «Ne Zha 2», με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Γιορτάζουμε τη μικρότερη μέρα του χρόνου με ταινίες μικρού μήκους
Το φετινό Short Film Day, θα φιλοξενηθεί στο Κοσμικόν Κέντρο Αντωνάκης στη Λευκωσία