Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουνίου 2020
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής εγκαινιάζει μια νέα διαδικτυακή σειρά ηχογραφημένων διαλέξεων και συνεδρίων με τίτλο «Μίλα μου Ιστορικά».
Μία σειρά διαλέξεων από έγκριτους επιστήμονες για διάφορα κυπρολογικά θέματα που σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος αλλά και άλλα κυπρολογικά θέματα από όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας, οι οποίες παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αφορούν όλους. Πρόκειται για μια σειρά επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή. Τα επεισόδια της σειράς θα παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο YouTube, στο Facebook και στην ιστοσελίδα.
H σειρά εγκαινιάζεται την 1η Ιουνίου 2020 με τη διάλεξη της Δρος Αναστασίας Γιάγκου για την περιοδική έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος - Ελλάδα», με τίτλο: «Η βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Θα ακολουθήσει και δεύτερη διάλεξη της Δρος Γιάγκου με τίτλο: «Η Συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Θεματική Διαλέξεων:
O Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Ο Πόλεμος μετέβαλε άρδην τα δεδομένα του Κυπριακού Ζητήματος και δημιούργησε τις προϋποθέσεις οι οποίες, μαζί με άλλες εξελίξεις, οδήγησαν κατά τη δεκαετία του 1950 στο ξέσπασμα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Η πρώτη διάλεξη θα επικεντρωθεί στη βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά την περίοδο 1939-1945. Θα αναλυθούν οι τρόποι με τους οποίους η συμβολή των Κυπρίων στον Πόλεμο επηρέασε τη στάση των Βρετανών στα πολιτικά πράγματα του τόπου κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η αναβίωση του ενωτικού κινήματος, μετά την είσοδο της Ελλάδας στον Πόλεμο, στις 28 Οκτωβρίου 1940. Η δεύτερη διάλεξη θα εστιάσει στην πολυσχιδή δράση μίας κορυφαίας φυσιογνωμίας της νεότερης Ιστορίας της Κύπρου, του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δύο παρουσιάσεις συμπληρώνουν την έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα» η οποία φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο περιλαμβάνει (ενδεικτικά):
1. Η Συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, Δρ Aναστασία Γιάγκου, Ιστορικός.
2. Από το παρελθόν στο παρόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης, Δρ Γιώργος Παπαντωνίου, Eρευνητής και Δρ Christine E. Morris, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας, Trinity College Dublin.
3. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη στην τέχνη του Βυζαντίου, Δρ Ανδριανή Γεωργίου, Bυζαντινολόγος.
4. Εκπαίδευση και πολιτική στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, 1878-1945, Δρ Αντιγόνη Ηρακλείδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια.
5. H εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος κατά τη δεκαετία 1964-1974, Δρ Μαριλένα Βαρνάβα, Νομικός – Ιστορικός.
6. Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το καλοκαίρι του 1974, Δρ Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Ιστορικός.
Σύντομο βιογραφικό της πρώτης ομιλήτριας:
Η Αναστασία Γιάγκου είναι ιστορικός (PhD, University of London). Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνεται η μονογραφία με τίτλο ‘Cyprus in World War II: Politics and Conflict in the Eastern Mediterranean’ (I.B.Tauris, 2010). Επίσης, κύρια επιμελήτρια των συλλογικών τόμων (με G. Kazamias, R.Holland) ‘The Greeks and the British in the Levant, 1800-1960: Between Empires and Nations’ (Routledge, 2016) και (με Α. Heraclidou) ‘Cyprus from Colonialism to the Present: Visions and Realities. Essays in Honour of Robert Holland’ (Routledge, 2017). Κατά την περίοδο 2008-2017 υπηρέτησε ως Ειδική Επιστήμονας διδασκαλίας στην ανώτατη εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο). Aπό τον Σεπτέμβριο του 2017 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση ως Φιλόλογος.
Για πληροφορίες: 22 128157
Σελίδα: www.boccf.org
Youtube: Bank of Cyprus Cultural Foundation
Facebook: Boccf
Ώρες λειτουργίας Έκθεσης: Δευτ. – Κυρ. 10:00 - 19:00
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Σχετικά

Μία Halloween βραδιά με προβολή ταινίας, δραστηριότητες και φαγητό για όλους
Μια ξεχωριστή Halloween εμπειρία γεμάτη παιχνίδια, δημιουργίες και διασκέδαση

H παραδοσιακή γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά επιστρέφει στη Λευκωσία
Η πολυαναμενόμενη παραδοσιακή γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά του Κυπρογερμανικού Πολιτιστικού Συνδέσμου, ανακοίνωσε ημερομηνίες

Η 2η εβδομάδα της Μπιενάλε Λάρνακας 2025 συνεχίζει με συμμετοχικές παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια και φιλοσοφικές συζητήσεις
Oι καλλιτέχνες και το κοινό καλωσόρισαν με ενθουσιασμό την τέταρτη έκδοση της Μπιενάλε

Το Paddle for Autism 2025 επιστρέφει στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Στην καρδιά του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού (ISTF 2025)

20 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Θέατρο, κινηματογράφος, μουσική και τέχνη – οι επιλογές που ξεχωρίζουν

H Σαλαμιού ετοιμάζει κάτι πολύ ξεχωριστό (για τις γιορτές)
Για τρεις μέρες το χωριό μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό, με τραγούδια, κάλαντα, μυρωδιές και χαμόγελα

Λαμπερό Φιλανθρωπικό Fashion Show του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού στη Λεμεσό
Μια βραδιά μόδας στο Four Seasons με σκοπό την ενίσχυση του Προγράμματος Κοινωνικής Πρόνοιας του Κλάδου Λεμεσού

Santa Park Fest: Mάθε πού θα στηθεί το πιο μαγικό χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ!
Ένα τριήμερο γεμάτο παιχνίδα, μουσική, χορό και δραστηριότητες

72 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ και παραστάσεις γεμάτες έμπνευση, φαντασία και φθινοπωρινή διάθεση

Μεσαιωνικό χριστουγεννιάτικο χωριό ξανά στο ωραιότερο χωριό της Κύπρου με πλούσιο πρόγραμμα
Για 45 ημέρες γεμάτες μαγεία

Comedy, Music & Wine Party στο πέτρινο σοκάκι του οινοποιείου
Μία βραδιά όπου το κρασί θα ρέει άφθονο, το γέλιο θα αντηχεί και η μουσική θα ζεσταίνει την ψυχή

Το 13ο Διεθνές Συνέδριο Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η ΕΕΒΦΑ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υποδέχονται κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο