Δημοσιεύτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2021
Από τη Δέσποινα Χριστοδούλου
Στην Επισκοπή της Πάφου, ξεχωρίζει ένας πελώριος βράχος ύψους 70 μέτρων και μήκους 250 μέτρων. Ο βράχος αυτός αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου βράχου, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι τον θυμούνται ήδη από το 1953, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός της Πάφου, οπότε μεγάλο τμήμα του βράχου έπεσε και έκτοτε έμεινε ο μισός.
Το κομμάτι αυτό είναι μέρος του Γεωλογικού Συμπλέγματος Μαμωνιών και αποτελεί Προστατευόμενο Τοπίο, με τεράστια περιβαλλοντική σημασία σε χλωρίδα και πανίδα, με σπάνια προστατευόμενα είδη. Ένα ενδημικό και προστατευόμενο είδος αποτελεί το μεγαλόσωμο γεράκι Πετρίτης (Falcoperegrinus). Ακόμη, άλλα τέτοια πουλιά που εντοπίζονται στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελούν η ενδημική Σκαλιφούρτα (Oenanthecypriaca), η Κράγκα (Coraciasgarrulus) και οι Κολιοί (Corvusmonedula).
Ο πρόεδρος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί στην κοινότητα, Χριστάκης Χριστοδούλου, είχε δηλώσει, «Ο γκρεμός της Επισκοπής έχει μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον», προσθέτοντας ότι «Το μεγαλόσωμο γεράκι Πετρίτης (Falco peregrinus) είναι σπάνιος και μόνιμος κάτοικος στην Κύπρο, που φωλιάζει σε ψηλούς γκρεμούς. Είναι αυστηρώς προστατευμένο είδος και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ».
Στις σχισμές του γκρεμού αναπτύσσεται χασμοφυτική βλάστηση. Μερικά χαρακτηριστικά χασμόφυτα που φυτρώνουν στον γκρεμό της Επισκοπής είναι το Verbascumlevanticum, Umbilicusruspestris και το Polypodiumcambricum. Εκεί υπάρχει και ο ενδημικός σπάνιος θάμνος Ζουλατζιά (Boseacypria). Στον κόσμο εντοπίζονται μόνο τρία είδη bosea, στην Κύπρο, τα Κανάρια Νησιά και τα Ιμαλάια. Πρόσφατα στην χλωρίδα της περιοχής έχουν προστεθεί και δύο φυτά του Κόκκινου Βιβλίου της Χλωρίδας της Κύπρου, η scilla morrisi και crambe hispanica.
Πάνω στον βράχο βρίσκεται κτισμένη η κύρια εκκλησία και το ασκητήριο του Αγίου Ιλαρίωνα, ο οποίος είχε επιλέξει να ζήσει σε αυτόν τον απόκρημνο βράχο τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, μέρος της εκκλησίας καταστράφηκε, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί εικόνισμα του Αγίου Ιλαρίωνα, όπου οι πιστοί μπορούν να ανάβουν το κερί τους. Η σημερινή νέα εκκλησία έχει κτιστεί στην κορυφή του λόφου.
Το έργο της ανάπλασης της περιοχής των βράχων στην κοινότητα Επισκοπή της Πάφου έχει ήδη ολοκληρωθεί, με την περιοχή να μετατρέπεται σε έναν δημοφιλή χώρο εκδρομέων από άλλες περιοχές της Κύπρου, αλλά και οργανωμένων συνόλων.
Από το σημείο στο οποίο βρίσκεται κτισμένη η εκκλησία, η πανοραμική θέα είναι άκρως εντυπωσιακή, συνδυασμένη με την ηρεμία και την γαλήνη.
Κεντρική Φωτογραφία: CyprusAlive - Φωτογραφίες κειμένου: Γεωργία Πιτσιλλίδου
Πηγή: City
Σχετικά


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

20 χρόνια Madame Figaro Awards: Μάθαμε πότε θα διεξαχθούν τα 20ά βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς
Η μεγάλη βραδιά πλησιάζει

Βραβεία Εmmy: Θρίαμβος για Adolescence και The Studio - Αναλυτικά οι νικητές
Το Adolescence του Netflix και το The Studio του Apple TV+ σάρωσαν στα Emmy 2025 με πολλά βραβεία - Τα πολιτικά μηνύματα που κυριάρχησαν στη βραδιά


Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά - Πότε αναμένεται περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


Κυρίως αίθριος ο καιρός - Πότε και πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ανακοινώθηκε η Βασίλισσα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
«Η Βασίλισσα του Πάθους και της Τρέλας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού»

H Ryanair μπορεί να μην επαναφέρει τις αεροπορικές συνδέσεις της με το Ισραήλ
Η αεροπορική εταιρεία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναφέρει πτήσεις στο Ισραήλ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου το νωρίτερο

Η Κρήτη ανάμεσα στους 5 κορυφαίους προορισμούς wellness παγκοσμίως
Δεν προσφέρει μόνο γεύσεις αλλά και έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής