Δημοσιεύτηκε στις 08 Σεπτεμβρίου 2021
Μέσα στις σημερινές πολιτικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, και μέσα σε συνθήκες πανδημίας, το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe στηρίζει τους καλλιτέχνες στη δημιουργική τους ‘αντίσταση’ – τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης.
Από το 2014 το Buffer Fringe, που διοργανώνεται από το Σπίτι της Συνεργασίας, θέτει ερωτήματα για ευαίσθητα θέματα, αμφισβητεί και ‘παίζει’ με κυρίαρχα αφηγήματα, δίνει χώρο σε καλλιτέχνες να εκφράσουν νέες ιδέες με καινοτόμους τρόπους, προωθεί το διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων, πυροδοτεί συζητήσεις και προωθεί την αλληλοκατανόηση.
Φέτος το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου σε όλη την Κύπρο, διεθνώς και διαδικτυακά. Παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα συνεργασιών και νέων έργων από καλλιτέχνες και οργανισμούς από την Κύπρο και το εξωτερικό, εμπνευσμένα από τη θεματική του Φεστιβάλ, «Μετα-τόπιση».
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελλάδα Ευαγγέλου αναφέρει:
«Τι σημαίνει να αντιστέκεσαι; Τι σημαίνει να ενεργείς χωρίς αποκλεισμούς; Τι σημαίνει να ‘δημιουργείς το χώρο’ για να υπάρξουν και νέες ιστορίες;
Κάθε χρόνο από το 2014 στο Φεστιβάλ Buffer Fringe, επιχειρούμε να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα μέσω πολιτικής αστάθειας (ακόμα και εχθρότητας), μέσω πανδημίας και κοινωνικής αναταραχής. Κάθε χρόνο αναθεωρούμε αυτά που πρέπει να προσφέρουμε στις κοινότητες μας, επειδή η τέχνη – όπως και η ζωή – κινείται διαρκώς, γι’ αυτό και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.
Αυτό που επιθυμούμε περισσότερο στην Κύπρο είναι η σταθερότητα, αλλά όταν κάτι είναι πολύ σταθερό γίνεται άκαμπτο. Και στις τέχνες υπάρχει μια συνεχής ροή, όπου καινούργιες και παλιές ιστορίες ρέουν και διερευνούν την τωρινή κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις τέχνες να αντισταθούν.»
Έργα και Καλλιτέχνες
95 Stops / Mapping the Space Between Us [Κύπρος]
Site-specific έρευνα και παρεμβάσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό αστικό χώρο της Αμμοχώστου και της Λεμεσού με αλληλένδετες ιστορίες και κτίρια, αντικείμενα και ανθρώπους, όνειρα και εφιάλτες… Καλλιτέχνες: Nurtane Karagil, Έλενα Αγαθοκλέους, Γιάννης Τουμαζής, Eralp Kortaç, Ιουλίτα Τουμαζή. Συνεργασία Buffer Fringe μαζί με: Mağusa Kale Pasajı, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, Famagusta New Museum.
Rehearsing the Revolution [Ολλανδία, Ουγγαρία, Κύπρος]
Διήγηση/περφόρμανς βασισμένη στην ‘πολιτική του προσωπικού’ και την έναρξη της ‘επανάστασης στη φαντασία΄. Καθοδήγηση: Petra Ardai, Jörgen Unom Gario, Tamara Vadas, Nihal Soğancı και Μαρία Βαρνακκίδου. Δημιουργοί/περφόρμερ: Ceren Emmioğlu, Celia Wong, Αυγουστίνα Στυλιανού, Thadd Correia, Αιμιλία Δημητρίου και Ελεάνα Αλεξάνδρου. Συνεργασία Buffer Fringe και SPACE, με την υποστήριξη του European Cultural Foundation.
To Your Hands [Κύπρος, ΗΠΑ]
Εγκατάσταση πολυμέσων / ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων για τις γαστρονομικές και χειροτεχνικές παραδόσεις Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Από την Κύπρια-Αμερικανίδα καλλιτέχνη Ana Mouyis και τον Fox Schwach. Συνεργασία Buffer Fringe και Animafest Cyprus.
It May All Be Over Soon [Κύπρος]
Περφόρμανς με πολυμέσα της androula βασισμένη σε μια σειρά προβληματισμών σχετικά με τη σχέση μας με το φυσικό κόσμο και με έντονη επίγνωση της εκτυλισσόμενης περιβαλλοντικής κρίσης. Συνεργασία Buffer Fringe και The Yard Residency (από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ).
The Serpent’s Egg Deconstruction [Κύπρος]
Οπτικοαουστική εγκατάσταση του εικαστικού Twenty Three με τους Αντρέα Οικονομίδη (μουσική τεχνολογία) και Έλενα Βασιλείου (κοινωνικές επιστήμες, ψυχολόγος, ερευνήτρια). Βασισμένη σε συνεντεύξεις με μετανάστες και Κύπριους πρόσφυγες, το έργο διερευνά πρακτικές μετα-τόπισης, με έμπνευση την ταινία The Serpent’s Egg του Ingmar Bergman (1977).
Restless Spirits [Νότια Κορέα]
Προβολή περφόρμανς της Yeon Yeji – μια διαδικασία που διαρκεί έναν ολόκληρο σεληνιακό κύκλο που στόχο έχει να τιμήσει τα ‘ανήσυχα πνεύματα’ ατόμων της Κορεατικής διασποράς στη Σοβιετική Ρωσία που θυματοποιήθηκαν μέσω εκτοπισμού και εξαναγκαστικής μετατόπισης στην Κεντρική Ασία το 1937.
8102 [Ελβετία]
Διαθεματική ραδιοφωνική περφόρμανς από το καλλιτεχνικό δίδυμο Karla Isidorou και Alexandra Bellon, που προκαλεί τους θεατές να μετα-τοπίσουν το μυαλό και τη φαντασία τους προς μια εντελώς άγνωστη περιοχή, το υπερ-μέλλον της χρονολογίας 8102.
Wheel of Radical Affection [Κύπρος]
Περιφορά γύρω από ένα πεδίο δυναμικής συνέργειας. Συλλογικοί παλμοί ως κοινό έδαφος που αναπλάθουν την ύλη του σώματος, ενώ διερευνούν τι πάλλεται μέσα μας και μεταξύ μας. Μια παράσταση μοντέρνου χορού της Σχολής Παραστατικών Τεχνών PERA σε χορογραφία της Rafaela Sahyoun.
DAME [Κύπρος]
Drive-in περφόρμανς. Ο εικαστικός καλλιτέχνης PASHIAS προσκαλεί τους θεατές να οδηγήσουν, να σταθμεύσουν και να συναντηθούν σε ένα άδειο χώρο στάθμευσης και να βιώσουν ένα τοπίο μέσα από τα προσωπικά τους καταφύγια. Συνεργασία του καλλιτέχνη με τους Ιωσήφ Χατζηκυριάκο και Κατερίνα Σκουφαρίδου.
Nomadic On-line Dialogue 2 – New Fluid Territories [Νορβηγία, Κύπρος, Η.Β.]
Διαδικτυακές ανταλλαγές που διερευνούν την έννοια τόπος με έννοιες όπως κοινότητα, περιβάλλον, αειφορία, ρευστότητα. Παρουσιάζεται από το Creative Centre for Fluid Territories – μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα καλλιτεχνών, σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων.
Yuka Blend – Εργαστήρια και Παραστάσεις [Κύπρος]
Ένα ευχάριστο απόγευμα κίνησης και χορού χιπ χοπ στο Σπίτι της Συνεργασίας. Με τους Bekir Şimşek και την Ομάδα Χορού 21, και τους DJ Μαριλένα, Ohmzy, Αγάπη και Hilmi Oraç. Συνδιοργάνωση με τους Yuka Blend.
Πηγή: Παράθυρο (Πολίτης)
Σχετικά
Emotions: Ατομική έκθεση της Ελευθερίας Γεωργιάδου στην Έγκωμη
Την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Emotions» παρουσιάζει από τις 23 Νοεμβρίου η Ελευθερία Γεωργιάδου, σε γνωστό ιατρείο στην Έγκωμη
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
Η Λευκωσία 2030 τιμά τη Δημοκρατία
Την έκθεση «Η Τέχνη στη Δημοκρατία» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Hasta: Η νέα ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού Κώστα Λάβδα
Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει ατομική έκθεση έργων του Έλληνα σύγχρονου εικαστικού Κώστα Λάβδα, με τίτλο “Hasta”
Διάλεξη από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσο στην Κύπρο
«Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία» από τη Λευκωσία 2030