Δημοσιεύτηκε στις 09 Σεπτεμβρίου 2021
Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται ο υπαίθριος κινηματογράφος που κατασκευάστηκε εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης.
Πρόσθεσε ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8.30 το βράδυ, στο τέρμα της οδού Δημητράκη Χριστοδούλου και θα τελεστούν σε συνεργασία του Δήμου Δερύνειας, της Ιταλικής Πρεσβείας και του Famagusta Avenue Garage. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα προβληθεί η ταινία της Rosa Barba «Inside the Outset: Evoking a Space of Passage».
Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως «ο Δήμος Δερύνειας, σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιταλο-γερμανίδα καλλιτέχνιδα Rosa Barba, προώθησαν τη δημιουργία υπαίθριου κινηματογράφου εντός της νεκρής ζώνης. Το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό και χορηγία από το Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού Ιταλίας», είπε και πρόσθεσε πως «με τη συγκεκριμένη χορηγία υλοποιήθηκε το έργο που αποτελείται από γλυπτές αμφιθεατρικές κερκίδες με εκσκαφή στη γη και οθόνη προβολών».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «η Rosa Barba είναι πολύ γνωστή καλλιτέχνις στο εξωτερικό, με παρουσία και ατομικές εκθέσεις σε πολλά σημαντικά μουσεία στον κόσμο, η οποία εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής της νεκρής ζώνης, καθώς και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου. Μετά την ολοκλήρωσή του ο υπαίθριος κινηματογράφος θα παραμείνει στον Δήμο Δερύνειας για να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία διαφόρων πολιτιστικών και δικοινοτικών προγραμμάτων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «σύμφωνα με τους συντελεστές, το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Evoking an Architecture of Passage”, δηλαδή “Προκαλώντας μια αρχιτεκτονική του περάσματος”. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη, το υπαίθριο σινεμά και την ταινία που θα προβληθεί το βράδυ των εγκαινίων, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στο ελληνιστικό ναυάγιο στον Μαζωτό και πάνω από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου».
Η συγκεκριμένη ιδέα συνέχισε «ξεκίνησε από την καλλιτέχνιδα Rosa Barba με στόχο τη δημιουργία ενός κινηματογράφου με πρόσβαση και από τις δύο πλευρές, ώστε οι άνθρωποι των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα προβολές. Όπως ανέφερε η κ. Barba είναι μια εικόνα που θα αντιπαραβάλλεται στις υπάρχουσες εικόνες της σύγκρουσης και θα στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και ειλικρίνειας».
Όσον αφορά στην κατασκευή του υπαίθρου κινηματογράφου, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «η καλλιτέχνις επικεντρώθηκε στην τοποθέτηση του σινεμά στο φυσικό περιβάλλον της Δερύνειας αποφεύγοντας τη χρήση ξένων υλικών και τα μόνα ξένα υλικά είναι η οθόνη και το σύστημα αποχέτευσης. Το μόνο ορατό μέρος πάνω από το έδαφος, θα είναι η μεταλλική κατασκευή της οθόνης, κάτι που αποτελεί μια εκπληκτική αρχιτεκτονική τεχνική που επιτρέπει στο θέατρο να αντέξει στο περιβάλλον για τα επόμενα δέκα χρόνια».
Σημείωσε ακόμα ότι «όραμα της Rosa Barba ήταν ο χώρος να γίνει σημείο συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά και όλων των Κοινοτήτων του νησιού, ενώ πρόθεση της ήταν να τονίσει τη δυνατότητα της τέχνης να δημιουργεί χώρους αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης».
Πηγή: City
Σχετικά
«Gremlins 3»: Η νέα ταινία μεταφέρεται για το φθινόπωρο του 2028
Η Warner Bros. καθυστερεί για σχεδόν έναν χρόνο την επιστροφή των Γκρέμλιν, με τον Κρις Κολόμπους να επιστρέφει στη σκηνοθεσία της τρίτης ταινίας.
«Η ηχώ της Κύπρου»: Ένα μοναδικό ηχητικό ταξίδι στην Κύπρο του 1953
Το ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού ζωντανεύει σπάνιες ηχογραφήσεις με παραδοσιακά τραγούδια, τσιαττίσματα και προφορική ποίηση, σε μια δωρεάν πρώτη προβολή στη Λευκωσία.
Το «Ocean» του David Attenborough προβάλλεται δωρεάν στη Λευκωσία
Η βραβευμένη με Emmy ταινία μάς ταξιδεύει στα βάθη των ωκεανών, ενώ η βραδιά ολοκληρώνεται με συζήτηση ειδικών και μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.
4 νέες ταινίες και μία μεγάλη επιστροφή στους κινηματογράφους της Κύπρου
Ο Brad Pitt παλεύει για επιβίωση, η Jane Austen επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη και το «Avengers: Endgame» προβάλλεται σε νέα εκδοχή
Το «La Bola Negra» κερδίζει το βραβείο κοινό στο Τορόντο και οδεύει προς τα Οσκαρ
Η ισπανική ταινία των Χαβιέρ Κάλβο και Χαβιέρ Αμπρόσι κατέκτησε το μεγάλο Βραβείο Κοινού στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, συνεχίζοντας μια εντυπωσιακή φεστιβαλική διαδρομή που ξεκίνησε στις Κάννες.
Προβολή του Βραβευμένου Ντοκιμαντέρ «Βαρώσια, η Πόλη Όμηρος» της Sylvie Deleule στον Κινηματογράφο Πάνθεον
Μια συγκλονιστική περιήγηση στη σύγχρονη ιστορία, τη μνήμη και τις ανοιχτές πληγές της Κύπρου
Η Μέριλ Στριπ είναι... ο Άσλαν στη «Νάρνια» της Γκρέτα Γκέργουιγκ
Έχει ειπωθεί τόσες φορές ότι η Μέριλ Στριπ μπορεί να παίξει τα πάντα. Τώρα γίνεται και ο Άσλαν. Ναι, το λιοντάρι της Νάρνια.
Ο Spider-Man εκθρονίζει το «Star Wars» από την κορυφή του αμερικάνικου box office
Το «Spider-Man: Καινούργια Μέρα» έσπασε το ρεκόρ δεκαετίας.
Οι 5 (ξεχωριστές) ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στους κυπριακούς κινηματογράφους
Οι νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες που κυκλοφορούν στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026
Starlit Screens: Αυτές είναι οι must-see open-air κινηματογραφικές βραδιές της εβδομάδας (στην πόλη και στο χωριό)!
Από τις οθόνες δίπλα στο κύμα μέχρι τις δροσερές αυλές των ορεινών μας χωριών, σημείωσε τις μέρες και προγραμμάτισε τη δική σου έξοδο
3 βραδιές, 10 χώρες, 15 ταινίες και αμέτρητοι τρόποι να μιλήσουμε για όσα μας ενώνουν
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Λευκωσία από τις 22–24 Σεπτεμβρίου 2026
Βραβεία Emmy 2026: Όλοι οι νικητές και οι υποψήφιοι
Τα Βραβεία Emmy αναγνωρίζουν τις καλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές της προηγούμενης χρονιάς