Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουνίου 2020
Τα Λεύκαρα προωθούν την καταγραφή του λευκαρίτικου τταβά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους «πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με λειτουργούς της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας με στόχο την καταγραφή του λευκαρίτικου τταβά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η ιστορία, η παράδοση, η διατροφή των Λευκαριτών ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με το λευκαρίτικο τταβά και οφείλουμε να την αναδείξουμε, να τη διατηρήσουμε και να την αναγνωρίσουμε».
Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Λευκάρων «έχει ψηλά στις προτεραιότητες του την προστασία και προώθηση της παράδοσης και της κουλτούρας του, αφού έχουν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Κύπρου. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην καταγραφή του λευκαρίτικου τταβά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ».
Συμπληρώνοντας ο ίδιος ανέφερε ότι «αυτή η καταγραφή θα βοηθήσει στην διατήρηση της παράδοσης, θα ενισχύσει την προώθηση και προβολή του συγκεκριμένου φαγητού και θα ενισχύσει το τουριστικό μας προϊόν. Ως Δήμος Λευκάρων έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου μας μεταφέροντας την από γενιά σε γενιά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι «τα Λεύκαρα είναι περήφανα για το κέντημα, τα ασημικά τους, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια αλλά και για τον τταβά τους. Είναι μια μοναδική συνταγή, εύκολη στην Παρασκευή, χαρακτηριστική του τόπου και αποπνέει Λεύκαρα, ενώ πρέπει να δοθεί στον τταβά η θέση που του αξίζει στην κυπριακή γαστρονομία και στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου».

Σχετικά
Η Λευκωσία πίνει καφέ και κοκτέιλ στο Φαρμακείον που μόλις άνοιξε
Στην καρδιά της εντός των τειχών πόλης, απέναντι από τη Φανερωμένη
Η κ. Αντωνία κλείνει τη (διάσημη) ταβέρνα της στο χωριό και μετακομίζει
Τελευταία μέρα λειτουργίας για το γνωστό εστιατόριο Άγιος Θεράπων είναι η Τρίτη, 28 Οκτωβρίου
Orangery: Το νέο place-to-be στο The Landmark Nicosia!
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection by Marriott, επαναφέρει ένα σημαντικό σημείο συνάντησης των movers and shakers της πόλης μας, καθώς το Orangery ξεκινά τη νέα του εποχή.
Αυτός ο σεφ θα βρίσκεται στο fine dining εστιατόριο της Λεμεσού, για τους επόμενους δύο μήνες
Ο βραβευμένος με ένα αστέρι MICHELIN σεφ Michael Nørtoft έρχεται στο Cloud9 στη Λεμεσό!
Μια γαστρονομική βραδιά Wine & Dine, με μενού διά χειρός του βραβευμένου σεφ David Goodridge
Το δείπνο που πραγματοποείται για τη στήριξη του Enavsma Foundation, θα πλαισιώσουν μουσικά οι αγαπημένοι Τεύκρος Νεοκλέους και Ευθύβουλος Θεοχάρους
Το διάσημο μεξικάνικο της Αγίας Νάπας, κλείνει για τη σεζόν
Το τελευταίο βράδυ του... το γιορτάζει με tacos, margaritas και tequilas
Φθινοπωρινή απόδραση στα πιο όμορφα πάρκα της Λευκωσίας... με άρωμα καφέ
Δύο πάρκα που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν φύση, χαλάρωση και καφέ
Ο Όμιλος Chimonides Bros επαναπροσδιορίζει την εμπειρία εστίασης με 3 μοναδικά concepts
Από το fine dining έως το αυθεντικό κυπριακό σουβλάκι — ένας όμιλος που ενώνει την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία.
Αγαπημένη αλυσίδα street food pasta γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, με φοβερή προσφορά!
Και προσκαλεί τους απανταχού μακαρονάδες σε ένα από τα σποτ του
Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο, σύμφωνα με το Tripadvisor
Και όχι δεν είναι το Παρίσι, η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο.